Kaszkowe ABC
Kaszki to pierwszy produkt zbożowy, który wprowadzasz do diety swojego malucha jeszcze w pierwszym półroczu. Ale czy wiesz, w jakiej kolejności to robić? Podpowiadamy.
Właśnie dzięki kaszce twoja pociecha ma szansę pierwszy raz zetknąć się z glutenem. Jeśli jest karmiona piersią – już w piątym miesiącu, a w szóstym – gdy dostaje mleko z butelki. Kiedyś produkty glutenowe podawało się dopiero w 10. miesiącu życia dziecka. Od ubiegłego roku jednak dietetycy zalecają, by odrobinę kaszki glutenowej (manny, pszennej) wprowadzić do menu dziecka szybciej. Sporo badań naukowych dowiodło, że wczesne, stopniowe wprowadzanie glutenu zmniejsza ryzyko zachorowania na celiakię (choroba polega na uczuleniu na białko zawarte w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie). Mniej więcej w tym samym czasie maluch może też próbować kaszek z innych zbóż, na początku łączonych z mlekiem lub jako składnik obiadów lub deserów. Sprawdź, czy wprowadzasz je do diety dziecka w odpowiedniej kolejności. Uważaj też na ilość, bo kaszka, zwłaszcza manna, tuczy.
Zanim skończy rok
Zacznij od podawania drobnych kaszek, które po przygotowaniu mają delikatną, płynną konsystencję. Po 7.–8. miesiącu przyjdzie czas na nieco grubsze rodzaje kasz. Jednak muszą one być dobrze rozgotowane.
KASZKI GLUTENOWE:
→ Kaszka manna dla karmionych piersią – od 5. miesiąca, dla karmionych butelką – od 6. miesiąca
Odrobinę – czyli pół łyżeczki – rozgotowanej kaszy manny możesz podać dziecku razem z przecierem jarzynowym, ale tylko raz w ciągu dnia.
→ Kaszka pszenna dla karmionych piersią – od 5. miesiąca, dla karmionych butelką – od 6. miesiąca
Zamiast odrobiny manny do przecierów jarzynowych możesz dodawać kaszkę glutenową, np. pszenną.
→ Kuskus od 10. miesiąca dla karmionych piersią i butelką
Warto o nim pamiętać, bo jest delikatny i szybko się go przygotowuje. Ta pszenna kasza może być na przykład składnikiem zupki. Ponieważ dodatek kuskusu sprawia, że w daniu są wyczuwalne grudki – maluch będzie dzięki niej trenował jedzenie pokarmów o gęstszej konsystencji. Starszemu dziecku, które je już obiadek z dwóch dań, możesz podać łyżeczkę kuskusu do mięsa i jarzyn na drugie danie. Pamiętaj tylko, by przygotowując go, po zalaniu wrzątkiem zagotować kuskus przez moment i dopiero potem zostawić pod przykrywką do napęcznienia.
KASZKI BEZGLUTENOWE:
→ Kaszka ryżowa dla karmionych piersią – od 7. miesiąca, dla karmionych butelką – od 5. miesiąca
W diecie dziecka karmionego butelką kaszka ryżowa lub kleik na początku może być dodatkiem do zupki-przecieru jarzynowego. Później możesz ją dodawać do przecieru owocowego, mleka albo gotową kaszkę mleczno-ryżową jako jeden z posiłków w ciągu dnia. Zgodnie ze schematem żywienia dziecko karmione piersią w 7. miesiącu powinno zjeść na jeden posiłek, np. przecier owocowy z dodatkiem kaszki bezglutenowej, np. ryżowej.
→ Kaszka kukurydziana dla karmionych piersią – od 7. miesiąca, dla karmionych butelką – od 5. miesiąca
Tę kaszkę możesz dodawać do dań dla maluszka wymiennie z kaszką ryżową. Kukurydziana ma mniej neutralny smak niż ryżowa. Najlepiej sama się przekonaj, która z nich najbardziej smakuje twojemu dziecku.
→ Kaszka krakowska od 8. miesiąca dla karmionych piersią i butelką
To kasza gryczana łamana (ziarna zostały rozdrobnione). Zawiera minimalne ilości glutenu, a jednocześnie jest nieco grubsza niż gotowa kaszka, więc w zupce są wyczuwalne delikatne grudki. Dzięki nim dziecko może zacząć uczyć się jeść pokarmy o mniej jednolitej konsystencji. Kasza krakowska doskonale nadaje się do przygotowania pierwszego krupniczku – tylko dobrze ją rozgotuj, by była naprawdę miękka.
Po pierwszych urodzinach
Kaszki i kasze nadal mogą być składnikiem drugich dań, zup, nadzienia, np. do pierogów czy nawet deserów. Tuż po pierwszych urodzinach staraj się je gotować tak długo, żeby były naprawdę miękkie. Najlepiej w takiej ilości wody, którą kasza zdoła wchłonąć. Dzięki temu, odcedzając kaszę, nie wylejesz cennych składników, które się z niej wygotowały.
→ Kasz gryczana
Zawiera sporo witaminy E i lecytynę. Choć jej ziarno jest twarde, ugotowaną na sypko możesz podać dziecku już pod koniec pierwszego roku życia. Może być smacznym składnikiem drugiego dania lub nadzieniem do pierożków.
→ Kasza jaglana
Wytwarzana z prosa. Jest delikatna w smaku i bogata w fosfor, żelazo i witaminę A. Ma też sporo tłuszczu, w tym cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można ją podawać na słodko (np. z owocami), dodawać do zupki lub drugiego dania.
→ Kasza jęczmienna
Jest doskonałym, źródłem błonnika, a tłuszcz w jęczmieniu składa się głównie ze zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kasze jęczmienne są łatwostrawne – świetnie nadają się dla dzieci. Młodszemu dziecku najpierw podaj kaszę łamaną lub perłową – są drobniejsze niż pęczak (ten ze względu na grubość ziaren długo się gotuje, ale jest smaczny). Kasze jęczmienne dodawaj do zup lub do drugiego dania.
Konsultacja: Andrzej Malinowski, pediatra, leczy dzieci od 32 lat, prowadzi prywatną praktykę w Łodzi.