
Mięso z królika jest bardzo delikatne, przez co jest też lekkostrawne. Zawiera bardzo dużo białka, za to niewiele tłuszczu. Co więcej, jest bogate w aminokwasy, a także cenne witaminy z grupy B, dlatego warto jak najczęściej podawać go niemowlakowi. Dowiedz się, od kiedy można podać królika niemowlakowi i jak go dobrze przygotować.
Królik dla niemowlaka: od kiedy można podać go po raz pierwszy?
Królik to jedno z najlepszych mięs na rozpoczęcie rozszerzania diety. Można podać je już po ukończeniu przez niemowlę 6. miesiąca życia. Królik rzadko uczula i jest lekkostrawny, ale mimo to, na samym początku należy podawać niewielkie ilości rozdrobionego mięsa i bacznie obserwować reakcję dziecka na nowy produkt.
Jak porcjować królika dla niemowlaka?
Potrzebujesz dobrego, ostrego noża (najlepszy będzie tasak, ale i bez niego sobie poradzisz). Odetnij skoki tylne (czyli całe tyle nogi, włącznie z polędwicą), odetnij skoki przednie. Zostanie ci tylko tułów. Oddziel część, gdzie znajduje się mostek (tuż za żebrami). Mięso należy oddzielić od kości – tutaj przyda się nóż do porcjowania. I gotowe.
Jaką część królika będzie najlepsza dla niemowlaka? Tak naprawdę, każda. Najdelikatniejsza jednak pochodzi z pleców (tzw. comber) i ze skoków tylnych. Resztę można zużyć do domowego pasztetu albo zupy. Poniżej dokładny tutorial video.
Jak ugotować królika dla niemowlaka?
Umyte, poporcjowane mięso należy wrzucić do wrzącej wody (bez soli, niemowlęta nie powinny spożywać soli) i gotować do miękkości przez co najmniej pół godziny.
Danie z królika dla niemowlaka: przepis
Niezależnie od tego, czy rozszerzasz dietę metodą BLW, czy wybrałaś klasyczne rozszerzanie diety, przedstawiamy sprawdzony przepis na potrawkę dla niemowlaka, gdzie pierwsze skrzypce gra… królik.
Królik dla niemowlaka: sprawdzony przepis od 7. miesiąca życia
Składniki:
- 50 gramów combra z królika (albo skoków)
- marchewka
- 50 gramów ugotowanego ryżu
Przygotowanie: wstaw wodę i doprowadź ją do wrzenia. Mięso z królika umyj i pokrój w niewielką kostkę, po czym wrzuć do gotującej się wody. W tym czasie obierz marchewkę i po 20 minutach gotowania królika wrzuć marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Gotuj marchewkę wraz z królikiem jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie rozdrobnij ugotowaną marchewkę na papkę i wymieszają ją z ryżem i królikiem. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Zobacz też: