Bardzo lubię kukurydzę z puszki i dodaję ją do różnych sałatek, a także do gotowanej marchewki, zamiast groszku. Zastanawiam się, czy moja 13-miesięczna Pola może już jeść kukurydzę z puszki? Ewa z Poznania

Reklama

Małym dzieciom nie należy podawać potraw z puszek. Konserwowanie warzyw sprzedawanych w puszkach nie polega jedynie na pasteryzacji. Aby zwiększyć trwałość tych produktów, dodawane są niekiedy różne substancje dodatkowe. Ponadto Pola jest jeszcze tak małym dzieckiem, że będzie miała trudności z pogryzieniem twardych ziarenek, więc pozostaną one niestrawione. Niemowlę łatwo może się zakrztusić ziarnami. Kukurydza jest wartościowym produktem, bo zawiera delikatną skrobię, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, a także kwas felurowy – przeciwutleniacz, który unieszkodliwia wolne rodniki.

Na razie może Pani podawać swojej córeczce płatki i kaszę kukurydzianą. Na jedzenie świeżej kukurydzy przyjdzie czas, gdy Pola będzie miała 3–4 lata. Pyszna jest młoda kukurydza cukrowa w kolbach (ziarna powinny być jasne, gładkie, lśniące), podawana ze świeżym masłem. Można ją krótko gotować w wodzie lub na parze (trzy minuty) albo grillować – młode kolby przez 20 minut.

Odpowiada: dr Halina Weker, od 17 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka. Autorka przepisów kulinarnych dla najmłodszych, poradników o karmieniu zdrowych i chorych maluchów, współautorka schematu żywienia niemowląt. Wykłada również dietetykę pediatryczną na UM w Warszawie.

Zobacz także

td_dopisek.gif

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama