Składem owoce egzotyczne są dość podobne do większości innych owoców, także naszych rodzimych. Zawierają dużo cukrów, wody, składników mineralnych, witamin oraz błonnika. Kłopotem może być to, że do transportu są pokrywane substancjami chemicznymi, które mają zapobiec psuciu się.

Reklama

Jakie owoce powinien jeść niemowlak?

Choć specjaliści od żywienia niemowląt dają dziś dużo więcej wolności rodzicom w karmieniu maluchów i z pewnością kategorycznie nie zabronią podania dziecku w pierwszym roku życia mango czy papai, to na pewno lepiej zacząć rozszerzanie diety dziecka od naszych polskich lokalnych sezonowych owoców, np. jabłek, moreli czy śliwek. To produkty, do których nasze organizmy, a tym samym organizmy malutkich dzieci, są najlepiej przywyczajone od pokoleń, dlatego również one będą je dobrze tolerować. Początkowo owoce mogą być przetarte lub zmiksowane, jednak gdy dziecko ma 10–11 miesięcy da sobie radę z jedzeniem miękkich cząstek. Ponadroczne dziecko może jeść już owoce pokrojone na większe cząstki.

Zrób quiz: Czy dobrze karmisz swoje dziecko?

Od kiedy dziecko może jeść owoce egzotyczne?

Świeżą papaję, mango, granat czy kumkwat można podać dziecku w drugim roku życia, ale warto obserwować, czy dobrze toleruje ono te owoce. Owoce egzotyczne dokładnie umyj przed jedzeniem, krótko sparz wrzątkiem, opłucz, osusz, obierz. Trzeba to robić starannie, bo na skórce mogą być substancje, których użyto, by zabepzieczyć je przed zepsuciem w transporcie. Świeże owoce egzotyczne (raczej zrezygnuj z tych w puszkach) podawaj w cząstkach lub jako dodatek do deserów. Są ciekawym urozmaiceniem dań.

Reklama

Ciekawe owoce egzotyczne:

  • kumkwat - owoce można spożywać razem ze skórką, są cierpko-słodkie z gorzkawym posmakiem
  • mango - ich miąższ bywa włóknisty, są mało kwaśne, raczej mdłe. Zawierają karoteny, dużo witamin.
  • granat - owoce są słodko-kwaskowate, pestki są jadalne, działa moczopędnie i oczyszczająco
  • kaki (persymona) - są bardzo słodkie, mają galaretowaty miąższ, lekko przeczyszcza, skórka nie jest jadalna
  • liczi - jest bardzo słodki, ma galaretowaty miąższ, skórka nie jest jadalna, ma działanie lekko przeczyszczające
  • papaja - jej miąższ jest słodki, ale miękki i orzeźwiający
  • ananas - słodki, soczysty, o charakterystycznym smaku. Świeże owoce oraz sok ułatwiają trawienie, korzystnie działają na nerki.
  • kiwi - ma kilka razy więcej witaminy C niż cytryna, nie należy łączyć kiwi z mlekiem, bo napój będzie miał gorzki smak, zawiera mnóstwo witaminy C.
Reklama
Reklama
Reklama