Dary lasu
Jesienna wyprawa do lasu? Jak najbardziej! Takie spacery całą rodziną to sama przyjemność. Często kończą się też zbieraniem jagód, borówek czy jeżyn.
Leśne owoce są niezwykle aromatyczne. Te, które kupujesz na straganie, nie dorównują im smakiem i zapachem. Poza tym zbieranie leśnych przysmaków jest przyjemne, a przy okazji może być świetną lekcją przyrody i okazją do kontaktu z naturą.
Ale uwaga! Nie dawaj małemu dziecku jagód i poziomek prosto z krzaczka. Mogą być zanieczyszczone (ziemią i zwierzęcymi odchodami, co niesie ze sobą ryzyko zakażenia pasożytami). Wszystkie owoce przed jedzeniem trzeba koniecznie myć.
Jagody
Inaczej borówki czernice. Mają potas, wapń, cynk, żelazo, witaminy A i z grupy B oraz kwas foliowy.
Od kiedy: od 5. miesiąca.
Jak podawać: niemowlętom w postaci soków i przecierów, starszym dzieciom ze śmietaną i cukrem na surowo, jako kompoty, konfitury, soki.
Jak działają: świeże jagody i dżem działają przeczyszczająco, napar z suszonych – zapierająco.
Maliny
To dość nietrwałe, ale pyszne owoce. Są drobniejsze niż te uprawiane w ogrodzie, ale za to zdecydowanie bardziej aromatyczne. Są dobrym źródłem witaminy C, dostarczają prowitaminy A, witamin z grupy B, żelaza i miedzi.
Od kiedy: od 5. miesiąca.
Jak podawać: niemowlętom jako soki, przeciery, starszym dzieciom świeże, jako przetwory: dżemy, soki i konfitury.
Jak działają: sok lub herbata z suszonych malin działają napotnie, stosuje się je przy przeziębieniu, grypie i anginie. Właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne mają też suszone liście malin (robi się z nich napar).
Dzika róża
Do jedzenia nadają się nie tylko owoce, które są bombą witaminową, głównie z witaminą C, ale także A, B1, B2, E, K i P, ale także płatki, z których można robić przetwory. Świeże lub w przetworach dostarczają głównie witamin.
Od kiedy: jako lekki napar z owoców od 5. miesiąca, przetwory od 3. roku.
Jak podawać: z owoców lub utartych z cukrem płatków robi się dżemy i konfitury. Suszone są składnikiem herbatek.
Jak działają: napary i odwary działają napotnie, uspokajająco, moczopędnie. Podaje się je przy problemach z układem moczowym, pokarmowym oraz rekonwalescentom.
Czerwona borówka
Zwana też borówką brusznicą. Owocują nawet dwukrotnie – po raz drugi dojrzewają dopiero we wrześniu, a nawet w październiku. Owoce są drobne, czerwone lub czerwono-białe, o dość twardej skórce. Mają przy tym lekko gorzkawy smak. Zawierają bardzo dużo witaminy C i A, mają również szczawiany.
Od kiedy: od 2. roku.
Jak podawać: jako konfitury lub dżem (dodatek do sosów i mięs).
Jak działają: działają odkażająco i zapobiegają biegunkom.
Jeżyny
Nazywane też ostrężynami, wyglądem zbliżone są do malin, ale ich owoce mają ciemny (czarny, granatowy) kolor. Rosną nie tylko w lesie, ale także przy drogach, w zaroślach, na polnych miedzach. Jeżyny mogą wywoływać alergię krzyżową z jabłkiem, dlatego dziecku uczulonemu na jabłko nie należy również podawać jeżyn. Zawierają sporo witamin C i E oraz żelaza i magnezu.
Od kiedy: od 5. miesiąca.
Jak podawać: niemowlętom w postaci soków, przecierów, starszym dzieciom świeże, jako dżemy, konfitury.
Jak działają: pomagają przy biegunkach, schorzeniach dróg oddechowych, podczas anginy.
Grzyby
Małe dzieci nie powinny ich jeść. Przede wszystkim dlatego, że przy zbieraniu łatwo o pomyłkę, a w konsekwencji zatrucie. Grzyby mają też mało walorów odżywczych (choć są dobrym źródłem witaminy D, zwłaszcza dla wegetraian). Kumulują też toksyczne metale ciężkie, np. kadm i ołów, jeśli rosną w zanieczyszczonych rejonach.
Od kiedy: powyżej 5. roku życia.
Jak podawać: w zupie, duszone, jako dodatek smakowy do sosów.
Jak działają: są ciężkostrawne (zawierają m.in. grzybnik, który nie jest w ogóle przyswajany przez organizm). Często nawet grzyby jadalne powodują kłopoty z trawieniem. Już niewielka ilość może być groźna dla dziecka!
Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia z SGGW w Warszawie.