Pomysł na jogurt
Namawiamy, by malec jadł go codziennie, bo jest zdrowy i poprawia odporność.Jogurty jednak bardzo się od siebie różnią. Jak je podać i które są najlepsze?
- Katarzyna Pinkosz/ "Mamo to ja"
Robi się je z pasteryzowanego mleka, dodając specjalne szczepy bakterii jogurtowych, a często również mleko w proszku. Jogurt ma więcej białka, wapnia oraz witamin z grupy B niż płynne mleko. W dodatku mogą go jeść dzieci, które po wypiciu „zwykłego” mleka mają bóle i „kruczenie” w brzuszku (to jeden z objawów nietolerancji laktozy).
Jednak największym bogactwem jogurtu są dobre bakterie: wzmacniają odporność, zapobiegają zaparciom, wzdęciom, biegunkom. Dlatego obowiązkowo codziennie powinny go jeść dzieci po leczeniu antybiotykami, gdyż odbudowuje on – zniszczoną przez taką kurację – mikroflorę przewodu pokarmowego.
Prawdziwy jogurt podaj dziecku, gdy skończy 10 miesięcy (i nie ma alergii na mleko). Wcześniej może jeść tylko tzw. jogurciki niemowlęce – niektóre rodzaje już po skończeniu pół roku (kieruj się tym, co producent napisał na opakowaniu).
Jogurcik dla niemowląt
Tak naprawdę nie jest to prawdziwy jogurt, bo nie ma w nim aktywnych bakterii (został poddany pasteryzacji, czyli ogrzewaniu). Jest jednak bardzo wartościowy, gdyż wzbogacono go w wapń, magnez i witaminę B2. Po to, by mogły go jeść niemowlęta, obniżono w nim poziom białka (żeby nadmiernie nie obciążać nerek). Nie trzeba go przechowywać w lodówce.
Naturalny
W składzie jest pasteryzowane mleko, mleko w proszku, bakterie jogurtowe (czasem również cukier).
Można podawać: samodzielnie, na słodko (z dodatkiem owoców, miodu, soku), jako baza sosów i chłodników z warzywami, np. z pomidorami, ogórkami.
Nasze propozycje:
Zupa jogurtowa
Składniki:
- 2 szklanki jogurtu
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- szczypta soli
Przygotowanie: Jogurt schłodź w lodówce. Orzechy włoskie drobno posiekaj, zrumień w piekarniku, wystudź. Schłodzony jogurt dopraw solą, dodaj orzechy. Wyłóż do miseczek, posyp zieloną pietruszką. Podawaj z dodatkiem pieczywa.
Koktajl z jogurtu i ogórków
Składniki:
- 1/2 litra jogurtu naturalnego
- koperek
- 2 średnie ogórki
Przygotowanie: Do jogurtu dodaj obrane ze skórki i starte na tarce ogórki oraz drobno posiekany koperek. Podawajz ziemniakami i jajkiem sadzonym.
[CMS_PAGE_BREAK]
Grecki (bałkański)
Gęsty jak śmietana, ponieważ oprócz pasteryzowanego mleka zawiera śmietankę,
a także sporo mleka w proszku. Z tego powodu jest bogatszy w białko i wapń. Ma właściwości zakwaszające, dzięki czemu wapń jest lepiej przyswajalny.
Można podawać: samodzielnie albo np. jako dodatek do deserów, ciast, sosów, sałatek i potraw z warzywami.
Nasza propozycja:
Sernik z jogurtów bałkańskich
Składniki:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- budyń śmietankowy
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- 2 duże jogurty bałkańskie
- paczka biszkoptów
Przygotowanie: Budyń połącz z żółtkami, dodaj jogurty bałkańskie, cukier waniliowy, olej. Wymieszaj. Dodaj, delikatnie mieszając, ubite na sztywno białka z cukrem pudrem. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty, wylej na nie masę serową. Piecz 80 minut.
Owocowy
Ma wszystko to, co jogurt naturalny, plus dodatki: cukier (często, niestety, sporo), pulpę owocową (lub barwniki i aromaty owocowe), czasem czekoladę, płatki zbożowe. Jest mniej wartościowy niż jogurt naturalny, wiele jednak zależy od konkretnego produktu. Pod tą samą nazwą możesz kupić zarówno jogurt, do którego dodano owoce, jak i taki, w którym ich nie ma. Producent nie musi podawać składu owocowej pulpy, a często są w niej barwniki, aromaty, żelatyna (na któryś ze składników dziecko może być uczulone).
Można podawać: samodzielnie.
Pitny
Jest rzadszy niż jogurt w kubeczku, bo zwykle nie dodaje się do niego mleka w proszku. Wybieraj pitne jogurty naturalne (nie zawierają cukru).
Można podawać: samodzielnie, jako napój, albo jako bazę napojów jogurtowo-owocowych, chłodników, koktajli.
Nasza propozycja:
Koktajl brzoskwiniowy
Składniki:
- 2 brzoskwinie
- 400 ml pitnego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie: Brzoskwinie umyj, obierz ze skórki, wyjmij pestki. Wszystkie składniki połącz i zmiksuj.
Czytaj etykiety
Zwracaj uwagę na to, co jest napisane na opakowaniu. Najzdrowszy jest jogurt naturalny, szczególnie jeśli w jego składzie nie ma niczego poza mlekiem i dobrymi bakteriami. Uważaj na „jogurty O SMAKU truskawkowym”, bo może w nich nie być truskawek, tylko aromat i barwnik, np. z buraków. Nie kupuj jogurtu zawierającego zagęstniki. Nie są szkodliwe, ale... niepotrzebne! Dla dziecka najzdrowsze są produkty naturalne.