Reklama

Obiad dla rocznego dziecka: Zupa z zielonego groszku

Składniki:

Reklama
  • pół średniej marchewki,
  • łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki,
  • plaster selera,
  • łyżka mrożonego groszku,
  • świeże żółtko,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 100 ml wody.

Warzywa umyj, obierz, opłucz. Zagotuj wodę, włóż warzywa, gotuj ok. 15 minut, dodaj opłukany zielony groszek. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Miękkie warzywa zmiksuj, dodaj oliwę i żółtko, wymieszaj. Zagotuj zupę, ostudź do odpowiedniej temperatury.

Porcja dla dziecka: ok. 200 ml

Podwieczorek dla rocznego dziecka: papka z twarożku z herbatnikiem

Składniki:

  • 40 g twarożku (2 łyżki),
  • 10 g herbatników (1-2 sztuki),
  • 40 g mleka (3–4 łyżki).

Herbatniki dla dzieci - kupione lub upieczone w domu, pokrusz, zalej ciepłym mlekiem. Gdy zmiękną, przetrzyj je wraz z twarogiem przez sitko. Podawaj na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do popicia – sok lub herbatka owocowa.

Porcja dla dziecka : 2 czubate łyżki twarożku.

Kolacja dla rocznego dziecka: Omlet z warzywami

Składniki:

  • jajko,
  • łyżeczka mąki kukurydzianej lub pszennej,
  • łyżka śmietany 18%,
  • łyżka mrożonej zielonej fasolki,
  • łyżka marchewki.

Marchewkę i fasolkę ugotuj do miękkości, odsącz. Jajo umyj, osusz, oddziel żółtko od białka, białko ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej mąkę, śmietanę, żółtko i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy lub oleju, wylej masę i usmaż omlet. Na jeszcze ciepły wyłóż warzywa. Podawaj na kolację lub jako drugie danie.

Porcja dla dziecka: cały omlet.

Reklama

Czytaj też: Po co dziecku podwieczorek?

Reklama
Reklama
Reklama