Reklama

Pozostaje jeszcze pytanie: od kiedy i jak je podawać, by zachęcić malca do spożywania dań z rybą w roli głównej?

Reklama

Kiedy pierwsza ryba?
Zgodnie ze wskazaniami schematu żywienia, danie z rybą powinno pojawić się w menu niemowlęcia już po ukończeniu 5. miesiąca życia (jeśli jest karmione mlekiem modyfikowanym, a w przypadku dzieci karmionych mlekiem matki – po 6. miesiącu). Warto stopniowo wzbogacać jadłospis maluszka, podając na początek niewielką porcję (1–2 łyżeczki) potrawy z ryby raz w tygodniu. Jeśli nie wystąpią niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego, jak biegunki, bóle brzuszka lub wysypka na skórze, można rybne danie serwować niemowlęciu nawet 2 razy w tygodniu, w zalecanej wielkości porcji, czyli ok. 10 g. Wskazania te dotyczą dzieci zdrowych. O żywieniu niemowląt chorych lub obciążonych alergią pokarmową decyduje lekarz prowadzący, pediatra, alergolog bądź dietetyk.

Porcja pełna zdrowia
Ryby zawierają wiele cennych składników, koniecznych do prawidłowego rozwoju i wzrostu małego organizmu: wartościowe, łatwo przyswajalne białko, tłuszcze i witaminy. W rybach obecne są witaminy z grupy B – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego dziecka. Tłuste ryby są dodatkowo zasobne w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E, których zadaniem jest m.in. ochrona niedojrzałego organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami tlenowymi. Ryby to bogate źródło składników mineralnych: fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza, a także mikroelementów: cynku, miedzi, manganu i jodu. Ten ostatni pierwiastek występuje głównie w mięsie ryb morskich i jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy.

Zdrowy tłuszcz w pysznej postaci
Ryby to bogactwo bardzo zdrowych i niezbędnych dla małego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są to substancje, bez których organizm ludzki nie może prawidłowo funkcjonować. Niezwykle cenne są obecne w rybach kwasy należące do grupy omega-3 i omega-6. Najwięcej NNKT zawiera mięso ryb morskich, zwłaszcza gatunków bardzo tłustych, np. łosoś, makrela, śledź, szprot, sardynka.

Profilaktyka od małego
NNKT usprawniają pracę mięśnia sercowego oraz obniżają poziom szkodliwych lipidów we krwi. To dzięki nim układ krążenia niemowlęcia chroniony jest przed powstawaniem niekorzystnych zmian. NNKT wykazują również zdolność łagodzenia intensywności reakcji alergicznych i zapalnych, które u maluszków występują bardzo często. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie i rozwój młodego układu nerwowego. Badania wskazują, że usprawniają one funkcjonowanie mózgu oraz stymulują procesy uczenia się.
[CMS_PAGE_BREAK]
Smacznie, bo zdrowo
Ryby są lekkostrawne, ale pod warunkiem, że są prawidłowo przyrządzone. Najdelikatniejszą i polecaną dla najmłodszych metodą obróbki termicznej mięsa ryb jest gotowanie na parze czy grillowanie w folii. Potrawy przygotowane w ten sposób nie obciążają wrażliwego przewodu pokarmowego. Dania dla najmłodszych niemowląt nie powinny być przyprawiane. Niewielką ilość aromatycznych ziół (bazylii, koperku, tymianku) można dodać do potraw podawanych maluchom po 9. miesiącu życia, ostrożnie doprawiając delikatne mięso ryby. Zbyt duża ilość przypraw spowoduje, że danie może być zbyt aromatyczne dla niemowlęcia. Pamiętajmy, aby przygotowując posiłek dla dziecka, powstrzymać się od dosalania. Na dodatek soli przyjdzie jeszcze czas.
W menu niemowlęcia nie powinny znaleźć się ryby smażone na głębokim tłuszczu, w panierce, ani ryby wędzone. Panierka z ryby smażonej chłonie tłuszcz niczym gąbka, jest ciężkostrawna. Zaś ryba wędzona jest zbyt słona dla maluszka. Smażone, wędzone czy marynowane ryby to potrawy, które okazjonalnie może spożywać dziecko po ukończeniu 3. roku życia – a i dorosłym bardziej na zdrowie wyjdą gotowane potrawy.

Dla bezpieczeństwa maluszka
Potrawy dla najmłodszych powinny być przygotowywane z filetowanego mięsa, z którego usunięto dokładnie wszystkie ości. Ryby należy kupować w sprawdzonych sklepach, gwarantujących świeżość i bezpieczeństwo. Jeśli nie mamy zaufania do sprzedawców lub nie dysponujemy czasem, aby smacznie przygotować rybę na posiłek dla dziecka, warto sięgnąć po gotowe danie w słoiczku z rybą w roli głównej. Niemowlę stopniowo zacznie przyzwyczajać się do nowego smaku potrawy, a mama będzie spokojna, że podany posiłek jest bezpieczny i zdrowy.

Reklama

Konsultacja: mgr inż. Aleksandra Czarnewicz-Kamińska, dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, trener żywieniowy.

Reklama
Reklama
Reklama