Witaminy i składniki mineralne muszą być dostarczane maluszkowi razem z jedzeniem, bo jego organizm sam nie potrafi ich wytworzyć. Urozmaicona dieta, która zawiera owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, pokrywa zapotrzebowanie na nie w pełni. Pamiętaj też o tym, że naturalne witaminy i składniki mineralne są lepiej przyswajalne niż syntetyczne. A zatem – co powinno znaleźć się na talerzu bobasa?

Reklama

A jak witamina A
Jest niezbędna do prawidłowego rozwoju oka, a przede wszystkim siatkówki. Zapobiega kurzej ślepocie. Wpływa też na stan skóry i błon śluzowych, na odporność oraz wzrost.
Gdzie ją znaleźć? W maśle, jajach, marchewce, szpinaku, dyni, czerwonej papryce, kapuście oraz sałacie. Znajdziesz ją też w żółtych i zielonych owocach – morelach lub brzoskwiniach.

B jak białko
Jest niezbędne do budowy mięśni i kości maluszka. Wchodzi również w skład hormonów i krwi.
Gdzie je znaleźć? Najwięcej białka jest w chudym mięsie, mleku, jajkach, soi, rybach, fasoli, zielonym groszku i bobie.

B jak witaminy z grupy B
Różnią się swoją rolą, więc maluch potrzebuje ich wszystkich. Zwykle występują w tych samych pokarmach.
B1 Poprawia sprawność umysłową. Wpływa też na stan układu nerwowego, mięśni i serca.
B2 Zapobiega zajadom oraz chorobom oczu bobasa. A także przeciwdziała zawrotom głowy i skurczom mięśni. Wspomaga też leczenie stanów zapalnych skóry.
B6 Łagodzi stres i wzmacnia malucha. Do tego zapobiega również rozdrażnieniu i bezsenności, a także niektórym postaciom anemii oraz zmianom skórnym.
B12 Zapobiega anemii i uczuleniu. Ułatwia też koncentrację, wzmacnia pamięć maluszka, uspokaja i wzmaga apetyt. Jej niedobór powoduje osłabienie, sprawia, że skóra staje się żółtawa, a włosy cienkie.
Gdzie je znaleźć? Wszystkie witaminy z grupy B są w żółtku jajka, wątróbce, drożdżach i kiełkach pszenicy. Niektóre występują m.in. w ziemniakach, szpinaku i brokułach, mleku, płatkach owsianych, wieprzowinie i wołowinie, soi, kaszy jęczmiennej, ryżu, botwince oraz bananach.

C jak witamina C
Zapobiega przeziębieniom a poza tym usprawnia pracę układu krwionośnego, ułatwia gojenie się ran, zapobiega powstawaniu siniaków, krwawieniom z dziąseł. Do tego poprawia wchłanianie żelaza i chroni przed miażdżycą. Ponieważ organizm jej nie magazynuje, musi codziennie gościć na talerzu smyka.
Gdzie ją znaleźć?
W pomidorach, owocach cytrusowych, jabłkach w i truskawkach.
[CMS_PAGE_BREAK]

Zobacz także

C jak cynk
Jest konieczny do prawidłowego wzrostu dzieci. Wpływa też na gojenie się ran.
Gdzie go znaleźć? Najwięcej cynku zawierają produkty zbożowe i ryby.

D jak witamina D
Odpowiada za prawidłowe odkładanie się wapnia i fosforu w kościach, dlatego jest szczególnie ważna dla niemowląt.
Gdzie ją znaleźć? Maluszkowi podawaj kropelki z witaminą D. Znajdziesz ją też w mleku, śmietanie, tłustych rybach, jajkach i maśle.

E jak witamina E
Chroni przed działaniem wolnych rodników, zapewnia zdrowie skórze. U wcześniaków zapobiega uszkodzeniu siatkówki.
Gdzie ją znaleźć? W produktach roślinnych, m.in. oleju roślinnym, orzechach, warzywach liściastych, pełnych ziarnach zbóż. I w żółtku.

F jak fosfor
Jest konieczny do przyjwajania wapnia.
Gdzie go znaleźć? Najwięcej fosforu znajduję się w mleku, serach, żółtku jaja kurzego, ziarnach zbóż i orzechach.

H jak witamina H
Bierze udział we wzroście i rozwoju dzieci, odpowiada też za pracę układu odpornościowego. Ma także wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego dziecka.
Gdzie ją znaleźć? W drożdżach, chudym mięsie, maśle i mleku.

M jak magnez
Utrzymuje prawidłowe napięcie mięśni, jest konieczny do pracy układu nerwowego, działa uspokajająco. Reguluje przemianę materii.
Gdzie go znaleźć? Magnez jest w czekoladzie, kakao, kaszach, orzechach.

K jak witamina K
Zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi, zmniejsza krwawienia. Jej niedobór jest groźny zwłaszcza dla noworodków, dlatego podaje
się ją zaraz po urodzeniu, a potem niemowlętom przez trzy pierwsze miesiące.
Gdzie ją znaleźć? W warzywach liściastych, żółtku jaja, tranie, oleju sojowym.
[CMS_PAGE_BREAK]

T jak tłuszcze
Są świetnym źródłem energii, ale smyk potrzebuje ich też dlatego, bo bez nich nie przyswoi niektórych witamin (A, D, E, K). W niektórych tłuszczach znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do budowy mózgu.
Gdzie je znaleźć? W olejach, oliwie, maśle, rybach morskich i mięsie.

W jak węglowodany
Dzielą się na proste i bardziej wartościowe – złożone. Po zjedzeniu tych drugich we krwi długo utrzymuje się odpowiedni poziom glukozy, dzięki czemu smyk ma dużo energii.
Gdzie je znaleźć? W owocach i produktach zbożowych.

M jak witamina M
Wpływa na stan układu nerwowego, a także pokarmowego malca. Jej niedobór może prowadzić do anemii.
Gdzie ją znaleźć? W warzywach.

P jak probiotyki
Zapobiegają biegunkom i wzmacniają odporność dziecka.
Gdzie je znaleźć? W niektórych jogurtach i kefirach, a także w lekach, które daje się dzieciom w trakcie biegunki. Są dodawane do mieszanek mlecznych oraz kaszek.

W jak wapń
Odpowiada za prawidłową mineralizację kości – a więc za to, by były silne i odporne na złamania. Wpływa także na pracę układu nerwowego, gospodarkę hormonalną, krzepliwość krwi i stan mięśni.
Gdzie go znaleźć? Znajdziesz go przede wszystkim w mleku, serach, a także natce pietruszki, szprotkach.

S jak sód
Reguluje ciśnienie krwi, usprawnia pracę mięśni. Zarówno nadmiar, jak i niedobór sodu są szkodliwe. Dzieciom najzupełniej wystarcza ta ilość sodu, która znajduje się w warzywach, dlatego nie ma potrzeby, a nawet nie powinno się solić posiłków dla dzieci.
Gdzie go znaleźć? Najwięcej sodu zawiera sól kuchenna. Innymi źródłami tego pierwiastka są żółte sery, buraki i seler.

Ż jak żelazo
Ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Jego niedobór prowadzi do anemii, a nawet zahamowania wzrostu i osłabienia odporności na infekcje.
Gdzie je znaleźć? Przede wszystkim w potrawach z czerwonego mięsa. Żelazo znajduje się też w szpinaku, żółtku jaja, fasoli i płatkach owsianych.

tm_dopisek.gif

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama