Szpinak dla niemowlaka: od kiedy można go podać i jak go przygotować [PRZEPISY]
Szpinak dla niemowlaka nie musi być mdły i gorzki. Taki robiono dawno temu w przedszkolach, stąd wielu dorosłych go do dzisiaj nie cierpi. Ale twoje dziecko może polubić dania ze szpinakiem. Podpowiadamy, jak przygotować smaczny szpinak dla niemowlaka, aby maluch rozsmakował się w tym niezwykle zdrowym warzywie.
Szpinak ma niewiele kalorii, za to wiele cennych witamin, takich jak witamina A, C, E i K. To warzywo bogate jest także w błonnik, który wspiera prawidłową pracę jelit. Szpinak, sam w sobie, jest dość mdły, przez co wiele osób unika go w swojej diecie. Jak więc przygotować szpinak dla niemowlaka, by uniknąć tego typu pułapek?
Od kiedy można podać szpinak dla niemowlaka?
Szpinak można podać niemowlakowi, który skończył 9 miesięcy. Należy zacząć od niewielkich porcji i nie podawać go zbyt często. Szpinak zawiera bowiem kwas szczawiowy – to związek chemiczny, który wchodzi w reakcje z wapniem i w nadmiarze, może powodować kamicę nerkową.
WAŻNE! Kwas szczawiowy jest obecny także w jarmużu, rabarbarze i szczawiu. Kiedy poddaje się je obróbce termicznej, ilość kwasu szczawiowego maleje.
Szpinak dla niemowlaka: świeży czy mrożony?
Niemowlakowi można podać szpinak poddany obróbce termicznej – duszony lub gotowany. Nie ma zatem większego znaczenia, czy podasz dziecku szpinak świeży, czy mrożony. Jeżeli sięgniesz po szpinak mrożony, powinien być to po prostu szpinak, bez dodatku śmietanki i przypraw. Najlepszy będzie ten rozdrobiony, a nie liściasty – liściasty trzeba i tak zblendować na gładką papkę.
Jak przygotować szpinak dla niemowlaka?
Skorzystajcie z mojego doświadczenia: w moim przypadku podanie córce samego szpinaku, bez dodatków, nie skończyło się dobrze – malutka wszystko wypluła. Postanowiłam więc przemycać go do jej diety w inny sposób. I to był strzał w dziesiątkę, a co najlepsze, córka nadal go lubi! Jak przemycałam szpinak?
- Z ryżem: gotowałam ryż ze szpinakiem (czy to młody, świeży, czy mrożony, bez zbędnych dodatków). Jeżeli używałam młodego, świeżego szpinaku, po ugotowaniu blendowałam go na gładką papkę. Do ugotowanego ryżu dawałam niewielką ilość szpinaku, a całość mieszałam. Tak przygotowany ryż córka zjadała ze smakiem.
- W formie koktajlu: mój ulubiony (i córki, rzecz jasna, też) to świeży szpinak, banan i maliny bądź truskawki zblendowane na gładki koktajl. Pyszne i pożywne. A do tego kolorowe!
- W formie jajecznych muffinek: swojej córce rozszerzałam dietę metodą BLW. Kiedy chciałam podać jej jajka w nieco bardziej urozmaiconej formie, na patelni rozgotowywałam szpinak, a w misce mieszałam jajka. Do masy jajecznej dodawałam przestudzony szpinak, a całą masę przelewałam do silikonowych foremek na muffinki. Foremki z masą piekłam w piekarniku, aż do momentu całkowitego ścięcia. Było to jedno z jej ulubionych dań.
- Do zupy: nim moja córeczka skończyła roczek, dodawałam szpinak do jej zup typu krem. Np. do kremu z ziemniaka, batatów, czy zupy z soczewicą. Kiedy była już starsza, chętnie jadła go w zupie rybnej.
Szpinak dla niemowląt: przepisy
Szpinaku można używać w bardzo wielu daniach, ale dwa z nich są absolutnie podstawowe: to sos szpinakowy oraz makaron ze szpinakiem. Poznajcie przepisy na te dania w wersji dla niemowlaka.
Sos szpinakowy dla niemowlaka: od 10. miesiąca życia
Składniki:
- pół paczki szpinaku (mrożonego albo świeżego)
- łyżka śmietany 18% albo 30%
Przygotowanie: szpinak ugotuj do miękkości. Zblenduj go na gładką papkę (chyba że używasz szpinaku rozdrobionego, wtedy pomiń ten krok). Po ugotowaniu szpinaku dodaj do niego śmietanę. Podawaj z makaronem, ryżem, mięsem bądź rybą.
Makaron ze szpinakiem dla niemowlaka: od 11. miesiąca życia
Składniki:
- makaron (np. penne, kokardki, świderki) – porcja dla dziecka
- pierś z kurczaka z ekologicznej hodowli/łosoś norweski/dorsz
- sos szpinakowy z przepisu powyżej
Przygotowanie: zacznij od zrobienia sosu szpinakowego. W międzyczasie wstaw makaron i gotuj go wedle zaleceń producenta. Następnie, wstaw garnek z wodą na gaz. Kiedy woda będzie się gotowała, przygotuj wybrane przez siebie mięso lub rybę. Pozbądź się wszelkich włókien lub ości (jeśli decydujesz się podać rybę). Umyte i pokrojone w drobną kostkę mięso lub rybę wrzuć do gotującej się wody. Gotuj do momentu, aż mięso lub ryba będą miękkie. Makaron odcedź, połóż na niego kurczaka lub rybę, a następnie polej całość niewielką ilością sosu szpinakowego. Wymieszaj wszystko dokładnie. Danie podawaj w temperaturze pokojowej.
Zobacz też: