Klub Mam to miejsce, w którym znajdziesz odpowiedzi na ważne pytania związane z żywieniem najmłodszych. W tym odcinku Ewelina Poźniak, specjalistka żywienia marki Gerber, tłumaczy, które mody i nowinki kulinarno-żywieniowe są odpowiednie dla niemowlaków.

Reklama

Rola mięsa w diecie dziecka

Mięso jest bardzo cennym składnikiem w diecie dziecka. Dostarcza bowiem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak żelazo. Na talerzu malucha powinny znaleźć się różne rodzaje mięsa, np. wołowina, cielęcina, indyk czy królik. Bardzo ważna jest też jakość mięsa, powinno być chude i pochodzić ze znanego źródła.

Czy maluch może nie jeść mięsa?

„Trudno jest mówić o diecie wegetariańskiej u dzieci. Zbilansowanie właściwego jadłospisu dla dziecka, z którego wykluczymy mięso, nie jest łatwym zadaniem. Nie oznacza to jednak, że codziennie musimy podawać mięso naszym pociechom. Raz w tygodniu, dla urozmaicenia, może pojawić się na talerzu obiadek jarski. Warto w jadłospisie dziecka 1-2 razy w tygodniu uwzględniać też rybę, oczywiście wysokiej jakości. Niełatwo jest znaleźć taką, która będzie odpowiednia dla niemowlęcia, dlatego warto wspomagać się gotowymi posiłkami” – radzi Ewelina Poźniak, dietetyk zajmująca się żywieniem najmłodszych.

Chcesz dowiedzieć się, czy jarmuż i inne superfoods to coś dla twojego malucha? Obejrzyj nasze wideo!

Ważna informacja:
W okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest wyłączne karmienie piersią. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat i dłużej. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną.

Zobacz także
Reklama

Materiał powstał we współpracy z marką Gerber

Reklama
Reklama
Reklama