Gotowane i duszone oraz w surówkach – sposobów na ich podanie jest wiele. Wśród nich królową jest marchewka, która zawiera rekordowe ilości beta-karotenu.

Reklama

Marchewka
Oprócz beta-karotenu zawiera sporo witaminy B6. Wspomaga leczenie biegunek.
Od kiedy: od 5. miesiąca życia.
Jak podawać: dla niemowląt gotowaną, dla starszych dzieci duszoną, surową – pokrojoną w słupki, jako składnik surówek, zup, zapiekanek, soków.
To ważne: najlepsze są gładkie i twarde marchewki. Unikaj podwiędłych i zielonkawych u góry. Małe i cienkie są zwykle najsmaczniejsze.

Pietruszka
Jest bogata w sole mineralne. Natka pietruszki zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu i żelaza.
Od kiedy: od 5. miesiąca życia.
Jak podawać: jako składnik zup, surówek i sałatek, natkę jako dodatek do dań.
To ważne: przechowuj ją w szufladzie lodówki, luźno owiniętą folią. Natkę zużyj szybko – możesz ją też posiekać i zamrozić w plastikowym pojemniczku.

Buraki
Mają sporo kwasu foliowego oraz magnez, potas i witaminę C. Najsłodsze są buraki ciemnoczerwone.
Od kiedy: od 8. miesiąca życia.
Jak podawać: jako dodatek do obiadu, w sałatkach na zimno, w zupach.
To ważne: by zachowały kolor, gotuj je w całości ze skórką.

Seler
Bogaty w witaminę C, B1 i B2, PP i sole mineralne. Podobne wartości ma seler naciowy – używa się go głównie do sałatek.
Od kiedy: od 7. miesiąca życia.
Jak podawać: jako składnik zup, sałatek, surówek i soków wielowarzywnych.
To ważne: po obraniu warto skropić go sokiem z cytryny, by nie ściemniał.
[CMS_PAGE_BREAK]
Pasternak
Ma przyjemny smak i jest bogaty w błonnik, witaminę C, kwas foliowy i magnez.
Od kiedy: po 6. miesiącu.
Jak podawać: duszony z przyprawami, jako składnik zup i dań duszonych.
To ważne: kupuj średnie okazy, większe (powyżej 20cm) miewają twardy rdzeń.

Zobacz także

Rzodkiewka
Zawiera niewielkie ilości witamin (C, PP, B1, B2) i składników mineralnych. Jadalne są też jej młode listki.
Od kiedy: w 2. roku życia.
Jak podawać: na surowo, jako dodatek do twarożku, gotowaną z masłem (dla małych dzieci utartą na drobnej tarce).
To ważne: lekko zwiędnięte rzodkiewki włóż na 1–2 godziny do wody z lodem.

Biała rzodkiew
Ma łagodniejszy smak niż rzodkiewka, choć podobne wartości odżywcze.
Od kiedy: w 2. roku życia.
Jak podawać: gotowaną, w surówkach.
To ważne: zawinięta w folię może leżeć w lodówce do tygodnia.

Rzepa
Zawiera substancje o właściwościach bakteriobójczych (m.in. zasady purynowe), witaminy PP, C i B oraz duże ilości potasu, wapnia, siarki i magnezu.
Od kiedy: po 3. roku życia.
Jak podawać: w postaci surówek, gotowaną, duszoną, nadziewaną.
To ważne: wybieraj niepopękane, ciężkie okazy. Zawinięte w folię mogą leżeć w lodówce nawet miesiąc.

Nasza redakcja poleca sprawdzone przepis na: Kotleciki z marchewki

Reklama

Konsultacja: dr Halina Weker, specjalista żywienia dzieci, kierownik Zakładu Żywienia IMiD.

Reklama
Reklama
Reklama