Mleko mamy jest kombinacją najlepszych składników, dzięki czemu zapewnia dziecku zbilansowaną dietę i zmniejsza ryzyko wystąpienia u niego wielu chorób. Badania nad składem kobiecego pokarmu od lat stanowią więc inspirację do zmian w składzie mlek modyfikowanych dla niemowląt.

Reklama

Budujemy odporność maluszka

W mleku kobiecym znajduje się wiele składników niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dziecka. Obecna jest w nim laktoza, która odpowiada za wchłanianie wapnia, niezbędnego do prawidłowego rozwoju kości. Oprócz tego magnez, fosfor, liczne składniki odżywcze i witaminy. Z mleka matki dziecko wchłania nawet trzy czwarte żelaza. Ważnym składnikiem są także obecne w kobiecym pokarmie węglowodany. Ich zadaniem jest stymulacja namnażania dobrych bakterii w jelitach. Układ pokarmowy dziecka po przyjściu na świat jest jałowy i nie zawiera własnej flory bakteryjnej.
Do tej długiej listy zalet należy dopisać jeszcze jedną, czyli zapewnienie odporności. Układ immunologiczny niemowlęcia po porodzie dopiero się rozwija, przez co maluszek jest bardziej narażony na choroby. Dzieci karmione piersią chorują zdecydowanie rzadziej – w mleku mamy znajdują się przeciwciała odpowiadające za obronę organizmu przed bakteriami, wirusami i grzybami, które mogą dostawać się do jego organizmu z zewnątrz. Najczęściej są to infekcje górnych dróg oddechowych i biegunki. Nawet jeśli takie maluchy zachorują, znacznie szybciej wracają do pełni zdrowia.

Tajemniczy składnik na miarę DHA

O DHA, czyli kwasie dokozaheksaenowym mówi się, że jest niezbędnym nienasyconym kwasem tłuszczowym. Prościej – jednym z grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie ciężarnej kobiety. Odpowiada nie tylko za stan zdrowia mamy, lecz przede wszystkim maluszka. Ma wówczas wpływ na prawidłowy rozwój wzroku i mózgu płodu, a na późniejszych etapach ciąży rozpoczyna przygotowania do poprawnego odbierania i przetwarzania bodźców. Gdy maluszek jest już na świecie, DHA wzmacnia odporność i zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii.
MFGM to kolejny skrót, który powinni zapamiętać młodzi rodzice. To struktura obecna od zawsze w mleku mamy. MFGM jest to bogata w składniki odżywcze błona powlekająca wydzielane do mleka kobiecego kuleczki tłuszczów. Zawiera ponad 200 różnych tłuszczów złożonych i białek. Te tłuszcze złożone i białka – zgodnie z najnowszymi badaniami – wspierają odporność i rozwój mózgu dziecka. MFGM zawarta jest zarówno w mleku kobiecym, jak i krowim. Do niedawna struktura MFGM była tracona podczas produkcji mleka modyfikowanego i zastępowana tłuszczami roślinnymi. Teraz, dzięki przełomowej innowacji technologicznej, udało się ją zachować.

Znaczenie MFGM dla zdrowia maluszka

Liczne badania pokazują, że poszczególne składniki MFGM wpływają pozytywnie zarówno na zdrowie niemowląt urodzonych w terminie, jak i wcześniaków. Stymulują rozwój mózgu i ośrodkowego układu nerwowego oraz poprawiają działanie układu immunologicznego.
Badaniu poddano także wpływ MFGM na częstość występowania infekcji. U niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym z MFGM zaobserwowano zmniejszoną (w stosunku do grupy kontrolnej otrzymującej standardowe mleko modyfikowane) częstość występowania ostrego zapalenia ucha środkowego (ozuś). Żywienie mlekiem wzbogaconym w MFGM skutkowała też mniejszym użyciem leków przeciwgorączkowych. Spożywanie pokarmów uzupełniających z dodatkiem MFGM zmniejsza również częstość występowania biegunek. U dzieci w wieku przedszkolnym poprawia ich ogólne samopoczucie.
Niemowlęta urodzone przedwcześnie mają wyższe zapotrzebowanie na składniki odżywcze niż dzieci urodzone o czasie. Można zatem wierzyć, że karmienie niemowląt mlekiem modyfikowanym w MFGM mogłoby przynosić dodatkowe korzyści, zwłaszcza w stanach takich, jak retinopatia wcześniacza czy infekcje.
Potencjał MFGM w żywieniu niemowląt urodzonych przez cesarskie cięcie nie został jeszcze zbadany. Jednak na podstawie przeprowadzonych badań można wnosić, że suplementacja MFGM mogłaby wywrzeć korzystny efekt również na mikroflorę niemowląt urodzonych przez cesarskie cięcie.

Sekret odporności tkwi w szczególe

Mleko matki stanowi złoty standard karmienia niemowląt. Nie ulega wątpliwości, że korzyści zdrowotne, jakie z tego płyną, są oczywiste. Struktura MFGM, którą udaje się dodać do mleka modyfikowanego wraz z jej bioaktywnymi właściwościami, to kamień milowy w budowaniu dziecięcej odporności. Jest to składnik niezbędny dla rozwoju układu nerwowego, prawidłowej funkcji jelit oraz wsparcia układu immunologicznego.

Zobacz także

Materiał powstał przy współpracy z Mead Johnson Nutrition

Reklama

Przypisy:
1. Veereman-Wauters, G. et al. Milk fat globule membrane (INPULSE) enriched formula milk decreases febrile episodes and may improve behavioral regulation in young children. Nutrition 28, 749–752 (2012).
2. Gurnida, D. A., Rowan, A. M., Idjradinata, P., Muchtadi, D. & Sekarwana, N. Association of complex lipids containing gangliosides with cognitive development of 6-month-old infants. Early Hum. Dev. 88, 595–601 (2012).
3. Timby, N. et al. Infections in Infants Fed Formula Supplemented With Bovine Milk Fat Globule Membranes. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 60, 384–389 (2015).
4. Zavaleta, N. et al. Efficacy of a Complementary Food Enriched with a Milk Fat Globule Membrane Protein Fraction on Diarrhea, Anemia and Micronutrient Status in Infants. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 53, 1 (2011).
5. Anderson, J. W., Johnstone, B. M. & Remley, D. T. Breast-feeding and cognitive development: a meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr. 70, 525–535 (1999).
6. Arslanoglu, S. et al. Donor Human Milk for Preterm Infants. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 57, 535–542 (2013).
7. Szajewska, H. et al. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand. Med. 11, 321–338 (2014).
8. Stoltz Sjöström, E. et al.. Acta Paediatr. 102, n/a-n/a (2013).

Reklama
Reklama
Reklama