Reklama

Co dobrego jest w wiśniach?

Wiśnie zawierają bardzo silne antyoksydanty, czyli substancje chroniące komórki przed starzeniem się, m.in. bioflawonoidy. Są dobrym źródłem witamin C i A, a także składników mineralnych: potasu, wapnia i magnezu, które wzmacniają pracę serca. Kwaśne wiśnie mają działanie pobudzające procesy trawienne, korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych, więc można polecić je przy niedokrwistości. Działają moczopędnie i przeciwzapalnie.

Reklama

Czy karmiąca mama może jeść wiśnie?

Karmiąca piersią mama może jeść wiśnie. Warto jednak pamiętać, że wiśnie jedzone w nadmiarze mogą zwiększać fermentację w jelitach, co może wywołać biegunkę. Optymalnie jest jeść jedną porcję wiśni dziennie, czyli ilość mieszczącą się w garści, a maksymalnie dwie szklanki dziennie, ale podzielone na dwie porcje.

Zobacz też: Co to jest porcja?

Kiedy jest najlepszy sezon na wiśnie?

Najlepszy sezon na wiśnie w Polsce jest w lipcu i sierpniu. To bardzo nietrwałe owoce i poza sezonem w zasadzie bardzo trudno je gdziekolwiek kupić.

Jak jeść wiśnie?

Te bardzo wartościowe owoce można jeść oczywiście na surowo, ale ze względu na kwaskowy smak wiśnie lepiej spożywać w przetworach: sokach, kompotach, konfiturach, dżemach, syropach. Świetne są również jako dodatek do ciast czy deserów.
Uwaga! Pestki wiśni, podobnie jak śliwek czy moreli, zawierają toksyczny kwas pruski, dlatego tak ważne jest, by dokładnie oczyścić owoce z pestek przed przyrządzeniem z nich przetworów.

Reklama

Zobacz też: Cesarka a karmienie piersią - jak poród wpływa na laktację?

Reklama
Reklama
Reklama