Mleko dla małego alergika
Alergia na białka mleka krowiego jest najczęstszą alergią pokarmową u niemowląt. Aby ustąpiła, układ odpornościowy malca powinien rozpoznać te białka jako nieszkodliwe – po prostu nauczyć się je tolerować.
Alergia na białka mleka krowiego może powodować różnorodne problemy, takie jak zaburzenia działania przewodu pokarmowego, wysypkę i przewlekłe zmiany skórne, trudności w oddychaniu, obrzęk twarzy, nawet wstrząs anafilaktyczny. Alergia ta pojawia się, gdy układ immunologiczny niemowlęcia działa nieprawidłowo i rozpoznaje białka wchodzące w skład mleka krowiego jako niebezpieczne. W celu ustąpienia alergii, układ odpornościowy powinien rozpoznać te białka jako nieszkodliwe – nauczyć się je tolerować. Jeśli alergia nie ustąpi, wprowadzanie pokarmów stałych do diety dziecka jest ograniczone, ponieważ takie niemowlę nie może jeść mleka krowiego, ani żadnych produktów, które je zawierają (np. nabiału, a także wielu produktów przetworzonych, w których skład wchodzi mleko lub jego składniki). Jest to znacznym ograniczeniem możliwości wyboru potraw i wymaga od rodziców prowadzenia u dziecka specjalnej diety bezmlecznej.
Jeśli nie krowie mleko, to co?
W zależności od ostrości przebiegu alergii i indywidualnej odpowiedzi układu immunologicznego, zwykle 70 procent alergii na białka mleka krowiego ustępuje, gdy dziecko ma 3 lata. Ostatnie badania sugerują, iż czas trwania i nasilenie obserwowanych objawów alergii na mleko krowie wzrasta i może ograniczyć dietę niemowlęcia, potencjalnie prowadząc do problemów ze wzrostem, rozwojem i zdrowiem. Wytyczne Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) zalecają u niemowląt z alergią na białka mleka krowiego stosowanie w postępowaniu żywieniowym, w pierwszym rzędzie, hydrolizatów o wysokim stopniu hydrolizy białka mleka (kazeiny lub serwatki), które zastępują najważniejsze w tym czasie źródło składników odżywczych, jakim jest mleko. W praktyce klinicznej stosowane są w różnych krajach różne rodzaje preparatów mlekozastępczych, w zależności od ich wyboru na rynku (hydrolizaty różnych białek, preparaty aminokwasowe, także niekiedy preparaty na bazie białka soi).
Jak wykształcić tolerancję?
Dotychczas dzieci z alergią na białka mleka krowiego wykształcały na nią tolerancję nawet w wieku 3-5 lat. Jest to ważna informacja dla rodziców niemowląt z alergią, gdyż zarówno dla nich, jak i dla wszystkich rodziców, kluczowe jest prowadzenie odpowiedniej, zróżnicowanej diety, która będzie wspierać prawidłowy wzrost i rozwój dziecka w tym kluczowym okresie. Alergia pokarmowa staje się coraz poważniejszym problemem zdrowotnym, a alergia na białka mleka krowiego jest głównym powodem objawów alergicznych u niemowląt i dzieci w wieku poniżej 3 lat. Szacuje się, iż dotyka ona 1 na 36 niemowląt. Alergia na białka mleka krowiego wymaga odpowiedniej diety i wpływa na jakość życia niemowląt i ich rodziców, zarówno poprzez objawy u dziecka jak i konieczność zmiany jego żywienia.
Nowe, niezależne badanie naukowe wykazało, że 4 na 5 niemowląt (78.9 %) karmionych Nutramigenem LGG nabyło tolerancję na białka mleka krowiego już po 12 miesiącach, w porównaniu do niemowląt karmionych innymi produktami, jak na przykład: preparatem mlekozastępczym na bazie hydrolizatu kazeiny (43.6 %), hydrolizatem ryżowym (32.6 %), preparatem sojowym (23.6 %), bądź preparatami bazującymi na aminokwasach (18.2 %).
– To, co wyróżnia to badanie to unikalna metodologia, oddająca praktykę i postępowanie kliniczne – rodzaj preparatu jest wybierany przez lekarza pierwszego kontaktu, potem następuje potwierdzenie alergii i leczenie wybranym preparatem. Badania nie były dotychczas tak konstruowane, a to zwiększa ich wiarygodność. Na uwagę z pewnością zasługuje spektakularny wynik uzyskany dla hydrolizatu kazeiny z LGG – komentuje Profesor Grażyna Czaja-Bulsa, alergolog z Pomorskiej Akademii Medycznej.