Reklama

Co takiego wyjątkowego jest w mleku mamy? Przede wszystkim kobiecy pokarm zawiera mnóstwo tłuszczów i składników mineralnych, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju maluszka. Karmiąc piersią, możesz mieć wpływ na zdrowie swojego dziecka nie tylko teraz, lecz także w przyszłości.

Reklama

Mleko mamy a odporność dziecka

Karmienie piersią niesie za sobą szereg korzyści – zapewnia dziecku zbilansowaną dietę i zmniejsza ryzyko wystąpienia u niego wielu chorób. Większość składników wchodzących w skład kobiecego mleka jest już dobrze znana, ale eksperci wciąż zgłębiają jego tajemnice. Wiemy już, że oprócz wody, witamin i składników mineralnych mleko mamy zawiera:

  • białko (główny składnik budulcowy organizmu niemowlęcia),
  • węglowodany – laktoza, czyli cukier mleczny, potrzebna jest do prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego maleństwa,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważną rolę w prawidłowym rozwoju wzroku i mózgu dziecka,
  • przeciwciała (pomagają zwalczać infekcje).

Ostatnio wiele mówi się na temat jeszcze jednego składnika, jakim jest MFGM. Do czego służy on dziecku?

Czym jest MFGM i jakie daje korzyści?

Kobiece mleko zawiera wiele składników bioaktywnych, które są obecne w błonie otaczającej wydzielane przez laktocyty krople tłuszczu mlecznego (ang. Milk Fat Globule Membrane, MFGM). W skład MFGM wchodzą: fosfolipidy, sfingolipidy i gangliozydy tworzące strukturę błony oraz zakotwiczone w tej błonie białka i glikoproteiny. Badania wskazują, że MFGM jest składnikiem mleka, który może zmniejszać różnice w rozwoju poznawczym i zapadalności na wiele chorób, obserwowane pomiędzy niemowlętami karmionymi piersią i tymi karmionymi mlekiem modyfikowanym.

MFGM – składnik, który wspiera odporność i rozwój mózgu

Wyniki badań klinicznych analizujących efekty suplementacji MFGM w diecie niemowląt i dzieci wykazały, że MFGM i jego składniki wywierają korzystny wpływ na rozwój mózgu1-3 oraz poprawiają działanie układu immunologicznego4, 5, 6.
Zgodnie z tym, co potwierdzają badania randomizowane, MFGM wpływa pozytywnie na:

  • rozwój układu nerwowego3,
  • prawidłowe funkcje jelit7,
  • działanie układu odpornościowego8.

Badania pokazały również, że rozwój poznawczy (oceniany wg Skali Bayley III) niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym z dodatkiem MFGM nie różnił się istotnie od rozwoju niemowląt karmionych piersią, a jednocześnie był znacząco lepszy od rozwoju niemowląt otrzymujących standardowe mleko modyfikowane1. W ramach tego samego badania klinicznego poddano ocenie wpływ MFGM na częstość występowania infekcji. U niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym z MFGM zaobserwowano zmniejszoną (w stosunku do grupy kontrolnej otrzymującej standardowe mleko modyfikowane) częstość występowania ostrego zapalenia ucha środkowego9.

Dzięki badaniom nad mlekiem kobiecym dziś wiemy więcej na temat bioaktywnego składnika MFGM i jego wpływu na budowanie odporności u dzieci. A czy Ty chcesz mieć wpływ na rozwój odporności i mózgu swojego maleństwa?

Materiał powstał przy współpracy z Mead Johnson Nutrition

Reklama

1. Timby, N., Domellöf, E., Hernell, O., Lönnerdal, B. & Domellöf, M. Neurodevelopment, nutrition, and growth until 12 mo of age in infants fed a low-energy, low-protein formula supplemented with bovine milk fat globule membranes: a randomized controlled trial. Am. J. Clin. Nutr. 99, 860–868 (2014).
2. Veereman-Wauters, G. et al. Milk fat globule membrane (INPULSE) enriched formula milk decreases febrile episodes and may improve behavioral regulation in young children. Nutrition 28, 749–752 (2012).
3. Gurnida, D. A., Rowan, A. M., Idjradinata, P., Muchtadi, D. & Sekarwana, N. Association of complex lipids containing gangliosides with cognitive development of 6-month-old infants. Early Hum. Dev. 88, 595–601 (2012).
4. Veereman-Wauters, G. et al. Milk fat globule membrane (INPULSE) enriched formula milk decreases febrile episodes and may improve behavioral regulation in young children. Nutrition 28, 749–752 (2012).
5. Timby, N. et al. Infections in Infants Fed Formula Supplemented With Bovine Milk Fat Globule Membranes. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 60, 384–389 (2015).
6. Zavaleta, N. et al. Efficacy of a Complementary Food Enriched with a Milk Fat Globule Membrane Protein Fraction on Diarrhea, Anemia and Micronutrient Status in Infants. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 53, 1 (2011).
7. Rueda, R., Sabatel, J. L., Maldonado, J., Molina-Font, J. A. & Gil, A. Addition of gangliosides to an adapted milk formula modifies levels of fecal Escherichia coli in preterm newborn infants. J. Pediatr. 133, 90–4 (1998).
8. Liao, Y., Alvarado, R., Phinney, B. & Lönnerdal, B. Proteomic Characterization of Human Milk Fat Globule Membrane Proteins during a 12 Month Lactation Period. J. Proteome Res. 10, 3530–3541 (2011).
9. Timby, N. et al. Infections in Infants Fed Formula Supplemented With Bovine Milk Fat Globule Membranes. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 60, 384–389 (2015).

Reklama
Reklama
Reklama