Reklama

Jod jest niezwykle ważnym pierwiastkiem dla naszego organizmu. To dzięki niemu nasza tarczyca funkcjonuje prawidłowo, a układ nerwowy dzieci rozwija się bez żadnych zaburzeń. Pod warunkiem, że dostarczamy go sobie w odpowiedniej ilości. Podejrzewasz, że masz niedobór jodu? Sprawdź, jak się to objawia i w jaki sposób możesz uzupełnić ewentualne braki.

Reklama

Objawy niedoboru jodu

Sygnały, które świadczą o tym, że w twoim organizmie jest zbyt mało jodu, to:

  • ciągłe zmęczenie,
  • brak energii,
  • apatia,
  • uczucie zimna nawet przy wysokich temperaturach,
  • kołatanie serca,
  • drżenie rąk i nóg,
  • przyspieszone tętno,
  • pogorszenie stanu włosów (suche, łamliwe),
  • powiększenie gruczołu tarczycy (tzw. wola).

Skutki niedoboru jodu

Nie powinnaś lekceważyć tych objawów, ponieważ jeśli faktycznie masz niedobór jodu, twój organizm nie może pracować prawidłowo, a co za tym idzie możesz mieć kłopoty z:

  • tarczycą (niedobór jodu powoduje niedoczynność tarczycy),
  • zajściem w ciążę (dochodzi do zaburzeń płodności u kobiety),
  • funkcjonowaniem mózgu (znacznie obniża się zdolność kojarzenia i zapamiętywania, spada też IQ).

Poważnym skutkiem niedostatecznej ilości jodu w organizmie jest także większe ryzyko raka żołądka, a u dzieci opóźnienie rozwoju fizycznego.

Dlaczego jod jest tak ważny dla kobiet w ciąży?

Ciężarna potrzebuje większej dawki jodu ze względu na to, że organizm w tym czasie zużywa go znacznie więcej (np. w pierwszych tygodniach ciąży, kiedy dziecko nie ma jeszcze wykształconej własnej tarczycy, tarczyca matki musi pracować ze zdwojoną siłą). Brak podaży odpowiedniej dawki tego pierwiastka może powodować:

  • poronienie,
  • przedwczesny poród,
  • obumarcie płodu,
  • wady rozwojowe u płodu,
  • upośledzenie umysłowe płodu.

W jaki sposób można uzupełnić niedobory jodu?

W aptekach są dostępne gotowe preparaty z jodem, polecane zwłaszcza dla ciężarnych. Jod znajduje się też w różnych produktach spożywczych, takich jak:

  • ryby morskie,
  • owoce morza,
  • wody mineralne,
  • sałata,
  • rzepa,
  • kukurydza,
  • pomidory,
  • pomarańcze,
  • niektóre żółte sery.

Specjaliści podkreślają jednak, że nie da się utrzymać odpowiedniego poziomu jodu w organizmie wyłącznie dietą. Wskazane są też wyjazdy nad morze oraz wspomniana suplementacja.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama