Czas na truskawki
Pięknie wyglądają, pachną słońcem, przypominają o zbliżającym się lecie.
Niech dziecko zajada się nimi jak najczęściej, bo truskawki to prawdziwy skarb!
- Katarzyna Pinkosz/"Mamo to ja"
Właściwie truskawka... to poziomka, a ściślej mówiąc poziomka ananasowa lub wielkoowocowa. Pojawiła się przez przypadek, tzn. w wyniku skrzyżowania pochodzącej z Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską. Obecnie jest aż ponad dwieście odmian truskawek. Pierwsze polskie pojawiają się w sklepach w połowie maja (wcześniej możesz kupić owoce pochodzące głównie z Hiszpanii i Węgier). Są też odmiany późna, a także takie, które owocują od czerwca do września.
Truskawka ma mnóstwo zalet
Truskawki kiedyś polecane były tylko mężczyznom. Uważano bowiem, że kobietom mogą przynieść nieszczęście. Dziś trudno w to uwierzyć, a truskawki są składnikami wielu diet - zarówno odchudzających, jak i upiększających. Poleca się te owoce dzieciom - szczególnie niejadkom - gdyż poprawiają apetyt.
Największym skarbem truskawek jest witamina C, tak potrzebna maluchom po sezonie infekcji. Jest jej tu więcej niż w cytrynach i grejpfrutach! W truskawkach znajduje się też sporo składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, fosfor i mangan. Działają wzmacniająco i krwiotwórczo. Sok z truskawek ma właściwości bakteriobójcze - może nie tak silne jak ten z chrzanu, czosnku czy cebuli, jednak bez wątpienia dziecko wypije go znacznie więcej, więc efekt może być porównywalny. W truskawkach odkryto też kwas elegonowy, który chroni przed nowotworami.
Ich kolejnym atutem jest to, że poprawiają apetyt, a jednocześnie są nisko kaloryczne (100 g to tylko 35 kcal). Warto więc podawać je zarówno niejadkom jak i maluchom, które ważą trochę za dużo. Truskawki mają też sporo błonnika, który poprawia pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom. Zawarty w tych owocach enzym bromelina pomaga rozkładać białko. Jedzenie truskawek poleca się osobom mającym nadciśnienie, choroby nerek. Podając te owoce dziecku chronisz je przed tymi chorobami w przyszłości.
[CMS_PAGE_BREAK]
Minusy truskawek? Jest kilka...
Truskawki mają też wady. Największą jest to, że bardzo szybko się psują. Już przy kupowaniu zwróć uwagę na ich jakość. Po pierwsze wybieraj truskawki w koszyczkach (łubiankach), a nie sprzedawane na wagę. Po drugie, przyjrzyj się, czy nie są uszkodzone i czy nie widać na nich pleśni. Łatwo rozprzestrzenia się na kolejne owoce, a poza tym może powodować reakcje uczuleniowe, gdy dziecko ma alergię na grzyby pleśniowe.
Owoce powinny być kształtne i aromatyczne. Po przyniesieniu do domu najlepiej od razu je umyć i zjeść. Jeśli chcesz je zostawić na później, wstaw do lodówki, a umyj dopiero przed przygotowaniem. Jeżeli zamierzasz podać owoce maluchowi na spacerze, umyj je w domu, osusz, ale odszypułkuj dopiero na dworze (by się nie zepsuły).
Koniecznie pamiętaj o tym, by dziecko przed jedzeniem umyło ręce.
Truskawka nie tylko na słodko
Truskawki zwykle jemy po prostu same, tylko odszypułkowane, albo ze śmietaną (jogurtem) i cukrem. Często dodajemy je do ciast, deserów. Robi się z nich soki, konfitury. Warto pamiętać, że można też dodawać truskawki do mniej typowych dań, np. sałatek, surówek, przystawek, zup. Knedle i pierożki z truskawkami uwielbia każdy maluch. Ale może posmakuje mu też kozi ser z truskawkami i listkiem mięty, albo indyk pieczony w truskawkach? Spróbować warto!
Uwaga: uczulenie na truskawki!
Niestety, truskawki często powodują reakcje alergiczne (objawem jest zwykle wysypka na skórze). Najlepiej podawać je dziecku dopiero na początku drugiego roku życia, szczególnie jeśli ma skłonność do uczuleń.
W przetworach dla niemowląt truskawki pojawiają się wcześniej: w kaszkach i deserach nawet od piątego miesiąca życia. Jednak zawartość truskawek w tego typu przetworach jest niewielka, zwykle nie przekracza 1 proc. Poza tym dania w słoiczkach są poddawane pasteryzacji, co zmniejsza zdolność uczulania. Dziecku, które ma alergię na truskawki, nie podawaj również poziomek.
Uwaga: truskawek nie powinny także jeść dzieci mające nadwrażliwość na salicylany.