Dlaczego podajesz dziecku konserwanty?
Aż 91% mam (w badaniu przeprowadzonym przez Instytut Millward Brown) zadeklarowało, że stara się unikać kupowania produktów zawierających substancje konserwujące, dlaczego więc, aż blisko połowa nie pamiętała o sprawdzeniu składu produktu, gdy ostatnio kupowała wodę smakową.
Wyniki badań przeprowadzonych przez Instytut Millward Brown dla marki Kubuś Waterrr pokazują, że istnieje duża różnica pomiędzy deklaracjami mam, a ich decyzją zakupową w kwestii wyboru produktów zawierających konserwanty.
Czy to oznacza, że mamy akceptują konserwanty?
98% mam biorących udział w badaniu wie, że produkty zawierające konserwanty negatywnie wpływają na zdrowie dzieci.
Temat konserwantów nie jest tak często poruszany w mediach, jak zagadnienia dotyczące sztucznych barwników czy substancji słodzących, dlatego też mamy mają mniejszą wiedzę na ich temat.
"Wynik jest tym bardziej niepokojący, gdyż ankietowane kobiety były mamami dzieci w wieku 3-12 lat, czyli okresie, kiedy to rodzice zmniejszają kontrolę nad tym, co jedzą i piją ich pociechy, w porównaniu do czasu, gdy dzieci były bardzo małe." – komentuje Łukasz Bielewicz, z Instytutu Badawczego Millward Brown.
Konserwanty w produktach
Konserwanty dodaje się do produktów spożywczych, by wydłużyć ich okres trwałości.
Często możemy je znaleźć w produktach, w których się ich w ogóle nie spodziewamy, jak np. wodach smakowych, które kojarzą się tylko z naturalnymi składnikami. Ponieważ konserwanty mogą negatywnie wpływać na zdrowie naszych dzieci, powinniśmy ograniczać spożywanie produktów, które je zawierają.
Czy mamy akceptują konserwanty?
Z wyników opisanych badan jasno wynika, że kobiety nie chcą dzieciom kupować produktów zawierających konserwanty, jednak prawie połowa z nich nie szuka ich w składzie. Ta sytuacja powinna zwrócić naszą uwagę, gdyż świadczyć może, że wiedza w zakresie konserwantów w produktach spożywczych jest wciąż niewystarczająca.
Sprawdź w teście, czy wiesz, jakie produkty kupować, by zdrowo odżywiać dziecko.