Wchłanianie żelaza ułatwia witamina C, dlatego po posiłku warzywno-mięsnym dziecko może wypić kilka łyżeczek soku.

Reklama

Mięso zawiera pełnowartościowe białko, żelazo, cynk, pierwiastki oraz witaminy z grupy B. Wartość odżywcza mięsa zależy od jego gatunku. Mięso o ciemnej barwie – wieprzowe i młoda wołowina – jest bogate w dobrze przyswajalne tzw. żelazo hemowe. Mięso drobiu jest łatwo strawne. Kurczak, indyk, królik rzadko powodują alergie. Niemowlętom podajemy mięso w różnej postaci – jako dodatek do zup, drugiego dania. Starszym niemowlętom przygotowujemy z mięsa pulpety, gotujemy je lub pieczemy. Drobno pokrojone mięso duszone lub pieczone, podawane dzieciom, które umieją już gryźć i żuć, można kłaść na kanapki.

1. Mus warzywny z mięsem królika
dla dzieci karmionych piersią od siódmego miesiąca życia
dla żywionych sztucznie od szóstego miesiąca życia
– pół ziemniaka,
– łyżka mrożonych brokułów,
– łyżeczka pietruszki pokrojonej w kostkę,
– łyżeczka selera pokrojonego w kostkę,
– pół średniej marchewki pokrojonej w kostkę,
– 20 g surowego mięsa z królika,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 1/3 szklanki wody.
Marchew, pietruszkę, seler – umyj, obierz ze skórki, opłucz, pokrój w kostkę. Włóż warzywa do wrzątku i gotuj ok. 10 minut. Pod koniec dodaj brokuły i gotuj jeszcze 5-7 minut. Mięso z królika opłucz, ugotuj osobno do miękkości, drobno posiekaj. Papkę z warzyw przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj mięso, oliwę z oliwek, zagotuj. Jedna porcja dla malucha = 150 g + 10 g mięsa ugotowanego.

2. Brokuły i marchew z kurczakiem
dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie od siódmego miesiąca życia
– 1/ 2 małej marchwi,
– 1/2 małego ziemniaka,
– 2 różyczki brokułów,
– łyżeczka oleju sojowego,
– 20 g surowej piersi kurczaka (2 łyżeczki po ugotowaniu i posiekaniu),
– 1/2 szklanki wody.
Marchew i ziemniaka wyszoruj, obierz, opłucz. Pokrój na drobne cząstki. Zagotuj wodę. Włóż warzywa, mięso i gotuj przez ok. 20 minut. Pod koniec dodaj opłukane brokuły. Po ugotowaniu zmiksuj, dodaj olej, mieszając zagotuj. Jedna porcja dla malucha = 150 g + 10 g mięsa ugotowanego.
[CMS_PAGE_BREAK]
3. Drobiowo-jarzynowa pasta do pieczywa
dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie od dziesiątego miesiąca życia
–50 g włoszczyzny, w tym:
– 1/4 małej marchwi i pietruszki,
– cząstka cebuli – 5 g,
– cząstka selera – 10 g,
– 40 g surowego mięsa z piersi indyka,
– 1/2 szklanki wody,
– ugotowane żółtko,
– łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek,
– 1/2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki.
Marchew, pietruszkę, cebulę i seler starannie umyj i obierz. Opłucz mięso. Do wrzącej wody włóż włoszczyznę i mięso z indyka, ugotuj wszystko do miękkości. Do warzyw i mięsa dodaj ugotowane żółtko, przekręć wszystko przez maszynkę lub rozdrobnij za pomocą blendera. Do pasty dodaj olej oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Posmaruj pastą kromkę bułki (bez skórki). Podziel kanapkę na cząstki. Takie małe kolorowe kanapeczki możesz podawać dziecku na śniadanie lub kolację. Jedna porcja dla malucha = 20-30 g.

4. Przecier z owoców, warzyw i mięsa z indyka
dla dzieci karmionych piersią od siódmego miesiąca
dla dzieci żywionych sztucznie od szóstego miesiąca
– Obrane warzywa i owoce – 120 g, w tym:
– pół średniej marchwi,
– pół ziemniaka,
– łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki,
– ćwiartka jabłka,
– kilkanaście czerwonych porzeczek,
– 20 g mięsa z piersi indyka,
– 1 łyżeczka oleju sojowego,
– ok. 1/3 szklanki wody.
Warzywa – ziemniak, marchew, pietruszkę – umyj, wyszoruj, obierz, opłucz i przygotuj ilości jak w recepturze. Owoce opłucz, a następnie jabłko obierz, porzeczki odszypułkuj. Zagotuj wodę, włóż pokrojone warzywa, ugotuj do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. Po ok. 10 minutach dodaj jabłko i porzeczki, gotuj jeszcze 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, przetrzyj je przez grube sitko. Osobno ugotuj mięso (ok. 15 minut) i posiekaj bardzo drobno. Przecier połącz z rozdrobnionym mięsem, dodaj olej, zagotuj. Podawaj dziecku po lekkim schłodzeniu. Jedna porcja dla malucha = 150 g + 10 g mięsa ugotowanego.

Zobacz także
Reklama

5. Jagnięcina z warzywami z purée ziemniaczanym
dla dzieci karmionych piersią i żywionych sztucznie od dziesiątego miesiąca życia
– 1 słoiczek dania obiadowego jagnięcina z warzywami,
– 1 średni ziemniak,
– mleko modyfikowane płynne 50 ml,
– łyżeczka masła,
– pół łyżeczki koperku
Ziemniaka wyszoruj, obierz, starannie opłucz, pokrój na kawałki i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Odcedź wodę, rozetrzyj na miazgę, dodaj surowe masło, wlej mleko przygotowane zgodnie z przepisem na opakowaniu i mocno podgrzej ciągle mieszając. Wsyp drobniutko posiekany koperek. Zawartość słoiczka podgrzej w rondelku i wyłóż na talerzyk. Sprawdź, czy purée nie jest zbyt gorące.

Reklama
Reklama
Reklama