Reklama

1. Gulasz lekko kwaśny
– 300 g polędwicy wołowej,
– pół pęczka włoszczyzny,
– 4-5 ziemniaków,
– 3 ogórki kwaszone,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 nieduża cebula,
– pół opakowania śmietany (18% tłuszczu),
– 1 łyżka mąki pszennej,
– sól, pieprz.

Reklama

Warzywa pokrój w słupki, a obrane ogórki kwaszone w kostkę. Cebulę posiekaj i zrumień. Mięso ugotuj z warzywami i przecedź. Usmażoną cebulę, pokrojone mięso i ziemniaki duś w wywarze ok. 15 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj ogórki, warzywa z wywaru, sól i pieprz. Dopraw zawiesiną z mąki i śmietany, zagotuj. Podawaj z bułeczką.
1 porcja dla dziecka = 2-3 łyżeczki + 1/2 bułki

2. Kurczak z ryżem
– 1/3 szklanki ryżu,
– 2 piersi kurczaka,
– marchew,
– cukinia,
– 1/2 puszki groszku lub 125 g świeżego,
– 1/2 szklanki bulionu,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– łyżka koncentratu pomidorowego,
– ząbek czosnku,
– sól, pieprz biały, papryka.

Marchew i cukinię obierz, pokrój w paski. Groszek ugotuj. Mięso z kurczaka pokrój w paski. Usmaż je na oliwie, wyjmij. Na oliwę wyłóż marchew i cukinię, wlej bulion i mieszając ugotuj do miękkości. Pod koniec dodaj groszek, roztarty ząbek czosnku, koncentrat, przyprawy. Podawaj rumiane cząstki kurczaka z warzywami i ryżem ugotowanym na sypko.
1 porcja dla dziecka = 2-3 łyżki
[CMS_PAGE_BREAK]
3. Schab gotowany w warzywach
– 600 g schabu bez kości,
– 400 g włoszczyzny (marchew, seler, korzeń i nać pietruszki),
– łyżka masła,
– ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach.

Warzywa wyszoruj, obierz, opłucz i zetrzyj na grubej tarce lub poszatkuj. Włóż schab do wrzącej, lekko osolonej wody (o objętości 1 litra). Po zagotowaniu mięsa dodaj włoszczyznę i przyprawy. Gotuj do miękkości. Mięso wyjmij, pokrój w plastry. Podawaj je z ugotowanymi jarzynami, ziemniakami i łyżeczką świeżego masła, oprószone drobno posiekaną zieloną pietruszką.
1 porcja dla dziecka = 1 plaster o grubości 1 cm

4. Gulasz z marchewką
– 400 g schabu bez kości,
– 5 średnich marchewek lub opakowanie marchwi mrożonej,
– 2 łyżki oleju rzepakowego,
– 2 łyżki mąki pszennej,
– łyżeczka jarzynki,
– sól, biały pieprz,
– woda.

Marchew pokrój w drobną kostkę. Schab umyj pokrój w kostkę, oprósz mąką wymieszaną z Jarzynką. Na patelni z przykrywą lub w rondlu rozgrzej olej, włóż mięso i usmaż je. Dodaj szklankę wody lub wywaru z warzyw oraz marchew. Mięso z marchewką duś pod przykryciem przez 20-30 minut. Przypraw danie do smaku. Podawaj z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.
1 porcja dla dziecka = 4-5 „kostek” mięsa + łyżka sosu warzywnego

Reklama

Warto wiedzieć
1. Potrawy mięsne dokładnie gotuj, piecz i duś. Zanim podasz je dziecku upewnij się, że mięso nie jest w środku różowe, a więc surowe. Nie podawaj maluchowi potraw z grilla.
2. Zawsze myj ręce i dokładnie je osuszaj po obróbce surowego mięsa.
3. Do krojenia mięsa przeznacz osobną deskę – starannie ją myj po użyciu.

Reklama
Reklama
Reklama