W dzisiejszych czasach dzieci jedzą zbyt dużo cukrów prostych i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, w ich diecie brakuje natomiast błonnika, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. W ich żyłach coraz częściej obecna jest blaszka miażdżycowa, która jeszcze niedawno występowała niemal wyłącznie u dorosłych. Według najnowszych badań, nadmierną masę ciała ma obecnie ponad 20% dziewcząt i prawie 30% chłopców. – mówi Hanna Stolińska, dietetyczka z IŻŻ.

Reklama

Już w marcu, rusza w Warszawie druga edycja Warsztatów Edukacji Żywieniowej "W Zielonej Krainie", wspieranych przez markę Fit&Easy oraz prowadzonych przez Vege Polska. Tym razem programem zostało objętych 10 placówek. Patronat nad działaniami edukacyjnymi objął Instytutu Żywności i Żywienia. Warsztaty potrwają cztery miesiące.
Podczas zajęć, trwających dwie godziny lekcyjne, dietetyk i kucharz, opowiedzą dzieciom w przystępny sposób o zdrowy odżywianiu. Wspólnie przygotowane posiłki zawierać będą, wyłącznie pełnowartościowe produkty jak np. świeże i suszone owoce, mixy sałat, pestki, szpinak, jarmuż ect.
Podczas warsztatów w grupie dzieci dużo chętniej sięgają po warzywa. Marka Fit&Easy bardzo mocno zaangażowana jest w promocję zdrowego stylu życia. Taką praktyczną formę edukacji uważamy za najlepszy sposób dotarcia do dzieci i pokazania im, że zdrowa kuchnia może być przyjacielem każdego. - Agnieszka Krajewska, Marketing Manager marki Fit&Easy.

Reklama

Zobacz też: Eksperci alarmują: Dzieci jedzą za dużo wysokoprzetworzonych produktów rybnych

Reklama
Reklama
Reklama