Dziecko je niezdrowe jedzenie
Fotolia
Dieta

Eksperci alarmują: Dzieci jedzą za dużo wysokoprzetworzonych produktów rybnych

Dzieci je uwielbiają, a zadowoleni rodzice chętnie kupują. Wiemy, ile tak naprawdę jest "ryby w rybie".

Polacy jedzą za dużo wysokoprzetworzonych produktów rybnych – alarmują eksperci. Dlaczego te produkty tak często goszczą na naszych stołach? Co skłania Polaków do kupowania produktów "rybopochodnych", które praktycznie nie mają wartości odżywczych i są bardzo niskiej jakości? Produkty te mają stosunkowo niska cenę i "sprzedawane" są w reklamach, jako smaczne i zdrowe dla naszych dzieci. Dlatego postanowiliśmy sprawdzić, ile jest tak naprawdę „ryby w rybie” i jakie produkty wybierać, aby być pewnym, że jemy mądrze i zdrowo.

Dlaczego powinniśmy jeść ryby?

Zarówno ryby, jak i owoce morza są doskonałym źródłem chudego białka i kwasów tłuszczowych omega-3 (dlatego zalecane są kobietom w ciąży), ale również pierwiastków mineralnych (sodu, wapnia, potasu, fosforu i magnezu), a także witamin A i D oraz tych z grupy B. Dietetycy zalecają spożywanie ich przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu.

Jaka jest różnica pomiędzy rybą, a paluszkami rybnymi?

W sklepach możemy kupić dwa główne rodzaje paluszków rybnych, zwanych rybopochodnymi. Najlepsze (i nie najtańsze) są te cięte z bloków rybnych. Najpopularniejsze – z ryby mielonej, wymieszanej z dodatkami (różne gatunki ryb, ości, skóra), bułką tartą i wzmacniaczami smaku. –Paluszki rybne powinny zawierać minimum 60% ryby, jednak praktyka pokazuje, że najczęściej jest jej znacznie mniej, czasem tylko 36%. Reszta to chłonąca tłuszcz panierka, czyli zwykle skrobia kukurydziana ze spulchniaczami, konserwanty, barwniki i woda – ulubiony składnik oszczędnych producentów – wymienia Tomasz Woszczyk ze sklepu internetowego Dobreryby.pl. Warto podkreślić, że paluszki rybne są produktem głęboko mrożonym, posiadają więc znacznie mniej wartości odżywczych niż świeża ryba. Jeśli więc nasze dziecko na widok pstrąga, jesiotra czy leszcza zaczyna grymasić, nie zastępujmy go od razu paluszkami – może warto najpierw spróbować podawać go nieco inaczej. Możemy sami w domu zrobić kotleciki rybne albo klopsiki rybne, co wcale nie zajmuje tak dużo czasu, a jest zdecydowanie bardziej wartościowe.

Polecamy: Przepis na rybną zapiekankę

Podobnie sytuacja wygląda w przypadku krabowych paluszków surimi (a raczej "Paluszków o smaku kraba"), w którego składzie mięsa krabowego praktycznie nie ma, za to znajdziemy miazgę rybną i liczne spulchniacze, aromaty, nawilżacze i konserwanty.

Ekspert radzi: Ważne wskazówki dotyczące przygotowywania i spożywania ryb

Co zatem zrobić, by w pełni cieszyć się zarówno smakiem, jak i wartościami odżywczymi, które oferuje nam rybie mięso? Przede wszystkim nie kupować wyrobów „rybopodobnych”. Warto też kierować się kilkoma złotymi zasadami, podkreśla Tomasz Woszczyk:

  • Pamiętajmy przede wszystkim, że im szybciej od chwili złowienia ryba zostanie przyrządzona, tym lepiej. Dobrze, by nie była w międzyczasie mrożona.
  • Smażenie nie jest najzdrowszą metodą kulinarnej obróbki, gdyż niszczy ono kwasy tłuszczowe omega-3. Najzdrowiej jest gotować rybę na parze lub w wodzie albo piec w temperaturze 180°C przez 6-7 minut w wypadku ryb chudych bądź przez 10-12 minut w wypadku tych tłustych. Całą dużą rybę można również pozostawić na 18-22 minuty w wyłączonym piekarniku, który rozgrzaliśmy uprzednio do 250°C. Ze zdrowotnego punktu widzenia polecam także duszenie oraz grillowanie – dodaje.

Zobacz też: Przepis Beaty Pawlikowskiej: sok marchewkowo-jabłkowy

Witamina D i kwasy omega: tego brakuje w diecie dzieci - Zobacz FILM:

Co pyli w lipcu: lista roślin i okresy pylenia [WIDEO]

ryba, kuchnia
Dieta
Wszystko o rybach
Dzięki rybom organizm dziecka otrzymuje wartościowe białko do budowy komórek i tkanek, cenne tłuszcze niezbędne do pracy mózgu oraz witaminy i składniki mineralne, które gwarantują prawidłowy rozwój i wzrost niemowlęcia.

• Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie ryb 1–2 razy w tygodniu , w miejsce mięsa czerwonego i drobiu. • Białko pochodzące z mięsa ryb jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne przez organizm małego dziecka. • Nie unikajmy ryb w diecie dziecka z obawy przed alergią. Świeża, pochodząca ze sprawdzonego źródła i prawidłowo przyrządzona ryba jest bezpiecznym daniem. Pewność, że podajemy dziecku przebadany produkt, dają nam również gotowe dania w słoiczkach. • Jeśli organizm dziecka źle reaguje na ryby, spróbuj odstawić je na jakiś czas. Po konsultacji z lekarzem możesz spokojnie ponowić próbę, podając dziecku porcję ryby raz w tygodniu. • Tłuszcze zawarte w rybach dobroczynnie wpływają na rozwój ośrodkowego układu nerwowego – poprawiają pamięć oraz stymulują procesy uczenia się. • Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) obecne w rybach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Usprawniają pracę mięśnia sercowego oraz obniżają poziom szkodliwych lipidów we krwi. • Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 , obecne w mięsie ryb, wykazują zdolność łagodzenia intensywności reakcji alergicznych i zapalnych oraz hamowania procesów nowotworowych. • Ryby są bogatym źródłem jodu – pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. • Ryby są uznawane za lekkostrawne . Jednak, aby zachowały swoje właściwości, muszą być prawidłowo przyrządzone. Niemowlęciu najlepiej podawać rybę gotowaną na parze. Smażone, wędzone, czy marynowane ryby podajemy dziecku dopiero po ukończeniu 3 lat, i to też okazjonalnie. • Przyprawy polecane do dań rybnych przeznaczonych dla maluchów to świeże zioła : mięta (po 6. miesiącu), tymianek, oregano, zioła prowansalskie, bazylia i koperek...

ryby w ciąży
Adobe Stock
Zdrowie w ciąży
Ryby w ciąży – jakie można jeść: wędzone, surowe, w puszce? [LISTA GATUNKÓW]
Ryby to bardzo ważny element diety w ciąży. Ale ryba rybie nierówna. Niektóre można jeść bez obaw, z innych trzeba koniecznie zrezygnować. O ile łosoś i makrela to tłuste ryby polecane ciężarnym (ale z pewnymi wyjątkami), o tyle tuńczyk i miecznik mogą być zanieczyszczone rtęcią i nie są wskazane do jedzenia przez przyszłe mamy. W ciąży nie wolno jeść niektórych ryb wędzonych i z puszki. Bezwzględnie należy także unikać surowych ryb. Oto krótki przewodnik dotyczący ryb w diecie ciężarnej.

Jedzenie ryb w czasie ciąży jest ważne dla zdrowia kobiety i jej dziecka. Nie należy z nich rezygnować. Ale teoria, że kobieta w ciąży może jeść wszystkie ryby pod każdą postacią, to mit! Najzdrowsze są tłuste ryby morskie, najlepiej – upieczone lub  ugotowane na parze. W ciąży świetnie sprawdzi się łosoś, pstrąg i makrela (z pewnymi wyjątkami), ale tuńczyk i miecznik mogą zawierać szkodliwą rtęć. Jeśli spodziewasz się dziecka, w twojej diecie nie powinny też znaleźć się ryby surowe i niektóre ryby wędzone.  Spis treści: Ryby w ciąży – dlaczego warto je jeść? Jakie ryby jeść w ciąży? Jakich ryb nie jeść w ciąży? Wędzone ryby w ciąży Surowe ryby w ciąży Ryby w puszce w ciąży Ryby w ciąży: dlaczego warto je jeść? Ryby to produkty o bardzo dużej wartości odżywczej, bogate w składniki kluczowe dla   rozwoju dziecka w trakcie ciąży, takie jak witamina D, jod i kwas DHA. Poza tym ryby, zwłaszcza morskie, zawierają witaminy z grupy B i prowitaminę A. Szczególnie cennym składnikiem mięsa ryb jest  kwas DHA , należący do grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Jest on niezbędny w czasie ciąży. Jakie zapewnia korzyści? gwarantuje prawidłowy rozwój mózgu i siatkówki oka dziecka, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia porodu przedwczesnego, zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową. Dzieci matek, które w czasie ciąży dostarczały odpowiednią dawkę kwasu omega-3, mają mniejsze ryzyko rozwoju: porażenia mózgowego, ADHD, autyzmu, dysleksji. Badania pokazują także, że dzieci te lepiej wypadają w testach na inteligencję . Odpowiednia dawka kwasu DHA zmniejsza ryzyko chorób narządu wzroku i przyczynia się do poprawy ostrości widzenia u dzieci. Zmniejsza też występowanie reakcji alergicznych u maluchów....

dziecko, kuchnia dla malca, ryba, talerz
Żywienie
Jak wybierać ryby dla dziecka?
Jak kupować ryby dla dzieci? Na co zwrócić uwagę, czytając etykiety? Które ryby są najbezpieczniejsze?

Ryby dostarczają dzieciom cennych witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego rozwoju. Mają wpływ nie tylko na system odpornościowy , ale także nerwowy i krwionośny. Zawierają dobrze przyswajalne białko i kwasy omega-3 niezbędne w procesie intelektualnego rozwoju dziecka . To tylko niektóre z zalet  morskich przysmaków . Na pytania o ryby dla dzieci odpowiada Anna Bolińska, specjalista ds. Kontroli Jakości firmy Abramczyk.   Ryby dla dzieci nie powinny zawierać konserwantów Istotną kwestią jest kupowanie odpowiedniej jakościowo ryby , która dostarczy dziecku samych witamin, minerałów i kwasów omega-3. Ryba nie może zawierać żadnych sztucznych substancji chemicznych . – Niestety, okazuje się, że tak jak w większości produktów spożywczych również w mrożonych rybach stosuje się środki chemiczne, jak np. polifosforany, które sztucznie zwiększają masę ryby poprzez wiązanie wody z produktem oraz powodują, że ryba traci swój smak , a jej smażenie staje się uciążliwe – przestrzega specjalista. - Ponadto nadmiar polifosforanów może powodować zaburzenia gospodarki wapniowej w organizmie oraz wywoływać reakcje alergiczne , które mogą być mylone z alergią na ryby . Dlatego raz jeszcze podkreślmy - kupując morskie przysmaki, wybierajmy tylko te, które są pozbawione sztucznych dodatków. Jeżeli na opakowaniu nie znajdziemy wzmianki o braku sztucznych dodatków, może to oznaczać, że występują one w rybie. Warto o tym pamiętać, dokonując świadomych zakupów. Nie więcej niż 10% glazury w rybach dla dziecka Glazura to warstwa lodu, która zabezpiecza rybę przed wysuszeniem, czyli utlenianiem się jej wierzchniej warstwy. - Ilość glazury gwarantująca zachowanie wysokiej jakości produktu mrożonego to około 10% – podkreśla Anna Bolińska. - Każda większa ilość lodu służy jedynie zawyżeniu masy ryby . Kupując np. rybę z 30%...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Podróże z Marko BeSafe
Rozwój
Oto sposób na przewożenie dziecka 5 razy bezpieczniej niż dotąd!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz