Dziecko je niezdrowe jedzenie
Fotolia
Dieta

Eksperci alarmują: Dzieci jedzą za dużo wysokoprzetworzonych produktów rybnych

Dzieci je uwielbiają, a zadowoleni rodzice chętnie kupują. Wiemy, ile tak naprawdę jest "ryby w rybie".

Polacy jedzą za dużo wysokoprzetworzonych produktów rybnych – alarmują eksperci. Dlaczego te produkty tak często goszczą na naszych stołach? Co skłania Polaków do kupowania produktów "rybopochodnych", które praktycznie nie mają wartości odżywczych i są bardzo niskiej jakości? Produkty te mają stosunkowo niska cenę i "sprzedawane" są w reklamach, jako smaczne i zdrowe dla naszych dzieci. Dlatego postanowiliśmy sprawdzić, ile jest tak naprawdę „ryby w rybie” i jakie produkty wybierać, aby być pewnym, że jemy mądrze i zdrowo.

Dlaczego powinniśmy jeść ryby?

Zarówno ryby, jak i owoce morza są doskonałym źródłem chudego białka i kwasów tłuszczowych omega-3 (dlatego zalecane są kobietom w ciąży), ale również pierwiastków mineralnych (sodu, wapnia, potasu, fosforu i magnezu), a także witamin A i D oraz tych z grupy B. Dietetycy zalecają spożywanie ich przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu.

Jaka jest różnica pomiędzy rybą, a paluszkami rybnymi?

W sklepach możemy kupić dwa główne rodzaje paluszków rybnych, zwanych rybopochodnymi. Najlepsze (i nie najtańsze) są te cięte z bloków rybnych. Najpopularniejsze – z ryby mielonej, wymieszanej z dodatkami (różne gatunki ryb, ości, skóra), bułką tartą i wzmacniaczami smaku. –Paluszki rybne powinny zawierać minimum 60% ryby, jednak praktyka pokazuje, że najczęściej jest jej znacznie mniej, czasem tylko 36%. Reszta to chłonąca tłuszcz panierka, czyli zwykle skrobia kukurydziana ze spulchniaczami, konserwanty, barwniki i woda – ulubiony składnik oszczędnych producentów – wymienia Tomasz Woszczyk ze sklepu internetowego Dobreryby.pl. Warto podkreślić, że paluszki rybne są produktem głęboko mrożonym, posiadają więc znacznie mniej wartości odżywczych niż świeża ryba. Jeśli więc nasze dziecko na widok pstrąga, jesiotra czy leszcza zaczyna grymasić, nie zastępujmy go od razu paluszkami – może warto najpierw spróbować podawać go nieco inaczej. Możemy sami w domu zrobić kotleciki rybne albo klopsiki rybne, co wcale nie zajmuje tak dużo czasu, a jest zdecydowanie bardziej wartościowe.

Polecamy: Przepis na rybną zapiekankę

Podobnie sytuacja wygląda w przypadku krabowych paluszków surimi (a raczej "Paluszków o smaku kraba"), w którego składzie mięsa krabowego praktycznie nie ma, za to znajdziemy miazgę rybną i liczne spulchniacze, aromaty, nawilżacze i konserwanty.

Ekspert radzi: Ważne wskazówki dotyczące przygotowywania i spożywania ryb

Co zatem zrobić, by w pełni cieszyć się zarówno smakiem, jak i wartościami odżywczymi, które oferuje nam rybie mięso? Przede wszystkim nie kupować wyrobów „rybopodobnych”. Warto też kierować się kilkoma złotymi zasadami, podkreśla Tomasz Woszczyk:

  • Pamiętajmy przede wszystkim, że im szybciej od chwili złowienia ryba zostanie przyrządzona, tym lepiej. Dobrze, by nie była w międzyczasie mrożona.
  • Smażenie nie jest najzdrowszą metodą kulinarnej obróbki, gdyż niszczy ono kwasy tłuszczowe omega-3. Najzdrowiej jest gotować rybę na parze lub w wodzie albo piec w temperaturze 180°C przez 6-7 minut w wypadku ryb chudych bądź przez 10-12 minut w wypadku tych tłustych. Całą dużą rybę można również pozostawić na 18-22 minuty w wyłączonym piekarniku, który rozgrzaliśmy uprzednio do 250°C. Ze zdrowotnego punktu widzenia polecam także duszenie oraz grillowanie – dodaje.

Zobacz też: Przepis Beaty Pawlikowskiej: sok marchewkowo-jabłkowy

Witamina D i kwasy omega: tego brakuje w diecie dzieci - Zobacz FILM:

Czy można jeść truskawki w ciąży? Tak, ale nie zawsze! (czy mogą wywołać uczulenie u dziecka?)

ryba, kuchnia
Dieta
Wszystko o rybach
Dzięki rybom organizm dziecka otrzymuje wartościowe białko do budowy komórek i tkanek, cenne tłuszcze niezbędne do pracy mózgu oraz witaminy i składniki mineralne, które gwarantują prawidłowy rozwój i wzrost niemowlęcia.

• Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie ryb 1–2 razy w tygodniu , w miejsce mięsa czerwonego i drobiu. • Białko pochodzące z mięsa ryb jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne przez organizm małego dziecka. • Nie unikajmy ryb w diecie dziecka z obawy przed alergią. Świeża, pochodząca ze sprawdzonego źródła i prawidłowo przyrządzona ryba jest bezpiecznym daniem. Pewność, że podajemy dziecku przebadany produkt, dają nam również gotowe dania w słoiczkach. • Jeśli organizm dziecka źle reaguje na ryby, spróbuj odstawić je na jakiś czas. Po konsultacji z lekarzem możesz spokojnie ponowić próbę, podając dziecku porcję ryby raz w tygodniu. • Tłuszcze zawarte w rybach dobroczynnie wpływają na rozwój ośrodkowego układu nerwowego – poprawiają pamięć oraz stymulują procesy uczenia się. • Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) obecne w rybach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Usprawniają pracę mięśnia sercowego oraz obniżają poziom szkodliwych lipidów we krwi. • Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 , obecne w mięsie ryb, wykazują zdolność łagodzenia intensywności reakcji alergicznych i zapalnych oraz hamowania procesów nowotworowych. • Ryby są bogatym źródłem jodu – pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. • Ryby są uznawane za lekkostrawne . Jednak, aby zachowały swoje właściwości, muszą być prawidłowo przyrządzone. Niemowlęciu najlepiej podawać rybę gotowaną na parze. Smażone, wędzone, czy marynowane ryby podajemy dziecku dopiero po ukończeniu 3 lat, i to też okazjonalnie. • Przyprawy polecane do dań rybnych przeznaczonych dla maluchów to świeże zioła : mięta (po 6. miesiącu), tymianek, oregano, zioła prowansalskie, bazylia i koperek...

ryby w ciąży
Adobe Stock
Zdrowie w ciąży
Ryby w ciąży – jakie można jeść: wędzone, surowe, w puszce? [LISTA GATUNKÓW]
Ryby to bardzo ważny element diety w ciąży. Ale ryba rybie nierówna. Niektóre można jeść bez obaw, z innych trzeba koniecznie zrezygnować. O ile łosoś i makrela to tłuste ryby polecane ciężarnym (ale z pewnymi wyjątkami), o tyle tuńczyk i miecznik mogą być zanieczyszczone rtęcią i nie są wskazane do jedzenia przez przyszłe mamy. W ciąży nie wolno jeść niektórych ryb wędzonych i z puszki. Bezwzględnie należy także unikać surowych ryb. Oto krótki przewodnik dotyczący ryb w diecie ciężarnej.

Jedzenie ryb w czasie ciąży jest ważne dla zdrowia kobiety i jej dziecka. Nie należy z nich rezygnować. Ale teoria, że kobieta w ciąży może jeść wszystkie ryby pod każdą postacią, to mit! Najzdrowsze są tłuste ryby morskie, najlepiej – upieczone lub  ugotowane na parze. W ciąży świetnie sprawdzi się łosoś, pstrąg i makrela (z pewnymi wyjątkami), ale tuńczyk i miecznik mogą zawierać szkodliwą rtęć. Jeśli spodziewasz się dziecka, w twojej diecie nie powinny też znaleźć się ryby surowe i niektóre ryby wędzone.  Spis treści: Ryby w ciąży – dlaczego warto je jeść? Jakie ryby jeść w ciąży? Jakich ryb nie jeść w ciąży? Wędzone ryby w ciąży Surowe ryby w ciąży Ryby w puszce w ciąży Ryby w ciąży: dlaczego warto je jeść? Ryby to produkty o bardzo dużej wartości odżywczej, bogate w składniki kluczowe dla   rozwoju dziecka w trakcie ciąży, takie jak witamina D, jod i kwas DHA. Poza tym ryby, zwłaszcza morskie, zawierają witaminy z grupy B i prowitaminę A. Szczególnie cennym składnikiem mięsa ryb jest  kwas DHA , należący do grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Jest on niezbędny w czasie ciąży. Jakie zapewnia korzyści? gwarantuje prawidłowy rozwój mózgu i siatkówki oka dziecka, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia porodu przedwczesnego, zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową. Dzieci matek, które w czasie ciąży dostarczały odpowiednią dawkę kwasu omega-3, mają mniejsze ryzyko rozwoju: porażenia mózgowego, ADHD, autyzmu, dysleksji. Badania pokazują także, że dzieci te lepiej wypadają w testach na inteligencję . Odpowiednia dawka kwasu DHA zmniejsza ryzyko chorób narządu wzroku i przyczynia się do poprawy ostrości widzenia u dzieci. Zmniejsza też występowanie reakcji alergicznych u maluchów....

dziecko, kuchnia dla malca, ryba, talerz
Żywienie
Jak wybierać ryby dla dziecka?
Jak kupować ryby dla dzieci? Na co zwrócić uwagę, czytając etykiety? Które ryby są najbezpieczniejsze?

Ryby dostarczają dzieciom cennych witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego rozwoju. Mają wpływ nie tylko na system odpornościowy , ale także nerwowy i krwionośny. Zawierają dobrze przyswajalne białko i kwasy omega-3 niezbędne w procesie intelektualnego rozwoju dziecka . To tylko niektóre z zalet  morskich przysmaków . Na pytania o ryby dla dzieci odpowiada Anna Bolińska, specjalista ds. Kontroli Jakości firmy Abramczyk.   Ryby dla dzieci nie powinny zawierać konserwantów Istotną kwestią jest kupowanie odpowiedniej jakościowo ryby , która dostarczy dziecku samych witamin, minerałów i kwasów omega-3. Ryba nie może zawierać żadnych sztucznych substancji chemicznych . – Niestety, okazuje się, że tak jak w większości produktów spożywczych również w mrożonych rybach stosuje się środki chemiczne, jak np. polifosforany, które sztucznie zwiększają masę ryby poprzez wiązanie wody z produktem oraz powodują, że ryba traci swój smak , a jej smażenie staje się uciążliwe – przestrzega specjalista. - Ponadto nadmiar polifosforanów może powodować zaburzenia gospodarki wapniowej w organizmie oraz wywoływać reakcje alergiczne , które mogą być mylone z alergią na ryby . Dlatego raz jeszcze podkreślmy - kupując morskie przysmaki, wybierajmy tylko te, które są pozbawione sztucznych dodatków. Jeżeli na opakowaniu nie znajdziemy wzmianki o braku sztucznych dodatków, może to oznaczać, że występują one w rybie. Warto o tym pamiętać, dokonując świadomych zakupów. Nie więcej niż 10% glazury w rybach dla dziecka Glazura to warstwa lodu, która zabezpiecza rybę przed wysuszeniem, czyli utlenianiem się jej wierzchniej warstwy. - Ilość glazury gwarantująca zachowanie wysokiej jakości produktu mrożonego to około 10% – podkreśla Anna Bolińska. - Każda większa ilość lodu służy jedynie zawyżeniu masy ryby . Kupując np. rybę z 30%...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
1000 zł na wakacje
Prawo i finanse
Bon 1000 zł na wakacje: od kiedy bon turystyczny 2023? Nowe informacje
Magdalena Drab
świadectwo z paskiem
Wychowanie
Czerwony pasek na świadectwie — od jakiej średniej? Wymagania i kryteria 2023
Joanna Biegaj
początek roku szkolnego 2023
Newsy
Będą dłuższe wakacje: początek roku szkolnego 2023/2024 został przesunięty
Magdalena Drab
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki nad dzieckiem – czy urlop opiekuńczy 2023 jest płatny?
Joanna Biegaj
Życzenia na Dzień Ojca
Święta i uroczystości
Życzenia na Dzień Ojca 2023: od małego i dorosłego dziecka (krótkie, wzruszające, śmieszne)
Joanna Biegaj
ile dać na komunię
Święta i uroczystości
Ile dać na komunię w 2023: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego?
Maria Nielsen
wniosek u urlop rodzicielski
Prawo i finanse
Wniosek o urlop rodzicielski 2023 – wzór do druku
Magdalena Drab
Cytaty na chrzest
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: piękne sentencje i złote myśli z okazji chrzcin
Milena Oszczepalińska
gdzie nad morze z dzieckiem
Czas wolny
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Ewa Janczak-Cwil
jak ubierać niemowlę na spacer wiosną
Pielęgnacja
Jak ubierać niemowlę wiosną: w kwietniu, w maju i przy 20 stopniach [LISTA UBRANEK]
Magdalena Drab
Szkarlatyna - co to oznacza
Zdrowie
Szkarlatyna u dzieci: co to za choroba? Przyczyny, objawy i leczenie płonicy
Beata Turska
larwy kleszczy
Edukacja
Larwy kleszczy – jak wygląda larwa kleszcza i czy jest niebezpieczna? [ZDJĘCIA]
Joanna Biegaj
czy można przykrywać wózek pieluchą
Pielęgnacja
Zakrywanie wózka pieluchą to nie sprytna ochrona przed słońcem. Dziecku grozi szpital!
Magdalena Drab
gęsty katar u dziecka
Zdrowie
Gęsty katar u dziecka – jak szybko się go pozbyć?
Ewa Janczak-Cwil
pas poporodowy
Połóg
Pas poporodowy: kiedy i ile godzin nosić pas brzuszny? [EFEKTY I OPINIE]
Agnieszka Majchrzak
latające kleszcze
Święta i uroczystości
Latające kleszcze – czy strzyżak sarni jest niebezpieczny?
Magdalena Drab
angielskie imiona
Imiona
Angielskie imiona żeńskie i męskie: popularne i ładne (+ ich polskie odpowiedniki)
Joanna Biegaj
uczulenie na słońce
Pielęgnacja
Uczulenie na słońce u dziecka: jak wygląda wysypka od słońca u dziecka? Leczenie, zapobieganie
Małgorzata Wódz