Reklama

Jak przyrządzić potrawy z grilla dla dziecka?

Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzania. Nie należy mięsa piec bezpośrednio na ruszcie, tylko zawinięte w folię aluminiową. Tak samo trzeba postępować z rybami. W przeciwnym razie wytapiający się z mięsa tłuszcz będzie kapał na węgiel. Wtedy powstanie rakotwórczy dym, który unosząc się, nasyci każdą porcję.

Reklama

Jakie potrawy z grilla mogą jeść dzieci?

Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas (a także innych grillowanych wędlin, parówek, serdelków), bo podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy).

Pyszne i zdrowsze niż gotowane są grillowane warzywa (np. cukinia, papryka, pomidory), gdyż zachowują wszystkie cenne substancje, które bezpowrotnie „uciekają” podczas gotowania.

Warto pamiętać, by nie spiekać nadmiernie potraw – mięso i warzywa muszą być upieczone, ale jednocześnie pozostać soczyste i kruche.

Czy wiesz, że... słodkie pianki można piec w ognisku?

Wieczorne ognisko urozmaicą pianki Mallows – gorący kremowy przysmak w chrupiącej skórce. Pianki opiekane w ognisku (lub nad grillem) od lat są popularne w Stanach Zjednoczonych. To prosta i smakowita propozycja na udane zakończenie uczty. Wystarczy nadziać pianki na patyk i opiekać je kilka minut nad ogniem, aż przybiorą złocistą barwę.

Reklama

Zobacz przepisy na potrawy z grilla dla przedszkolaka.

Reklama
Reklama
Reklama