Arbuz - 5 orzeźwiających przepisów
Arbuz to typowo letni owoc, świetnie smakuje pokrojony na kawałki i dobrze schłodzony, ale dobrze komponuje się też w sałatkach, koktajlach i deserach.
1 z 5
Arbuz z fetą
Połączenie słodkiego arbuza, słonego sera i mięty: czy może być coś lepszego na lato? Połączenie twardego, słonego sera i soczystego arbuza jest popularne, my proponujemy podać je w nietypowej formie: wytnij z miąższu arbuza serce i ułóż na nim pokrojony w kostkę twardy ser solankowy, skorzystaj z naszego przepisu na miętową marynatę do sera.
Czytaj też: Ciasta z owocami - przepisy na lato
2 z 5
Koktajl z arbuza
Arbuz składa się w znakomitej większości z wody i świetnie nadaje się na koktajle. Polecamy pyszny lodowo-arbuzowy koktajl, dla uczulonych na mleko polecamy zastąpić lody śmietankowe sorbetem cytrynowym lub mlekiem sojowym.
Czytaj też: Obiady bez gotowania na lato - 5 przepisów
3 z 5
Sałatka owocowa
Arbuz będzie wyglądał efektownie, jeśli z miąższu usuniesz pestki i wytniesz z niego kulki specjalną łyżeczką (możesz go też po prostu pokroić w kostkę). Polecamy przepis na sałatkę owocową esencja lata.
Czytaj też: Desery i ciasta w słoikach
4 z 5
Granita z arbuzem
Arbuz i melon doskonale uzupełniają się smakiem: polecamy kolorową, owocową granitę, która może zastąpić lody.
Czytaj też: Tiramisu czy panna cotta? - przepisy na włoskie desery
5 z 5
Sałatka z arbuzem
Orzeźwiający, niepowtarzalny smak arbuza komponuje się nie tylko ze słodkimi potrawami. Spróbujcie sałatki arbuzowej z rukolą i winegretem.
Czytaj też:5 pomysłów na potrawy z malinami