Reklama

Po co dziecku mleko?
Jest jednym z głównych źródeł białka oraz składników mineralnych (przede wszystkim wapnia), niezbędnych m.in. do budowy kości, mięśni, skóry i tkanek. Kilkuletnie dziecko potrzebuje około dwóch szklanek mleka dziennie – pod warunkiem że dostaje jeszcze przetwory mleczne, np. jogurt, twarożek, ser. Mleko tłuste i półtłuste ma najwięcej cennych składników, dlatego właśnie takie powinnaś kupować swojemu maluchowi.

Twoja pociecha powinna je pić codziennie. Dla kilkulatka najlepsze jest tłuste lub półtłuste. Zobacz co masz do wyboru:

* * * * znakomite
* * * dobre
* * czasem możesz podać
* podawaj rzadko

02_test_pdk_05.jpg

Białe * * *
Wzbogacone w wapń. Dostarcza 40% więcej łatwo przyswajalnego wapnia niż zwykłe mleko. Ma delikatny smak, jest dobre na ciepło i na zimno.

04_test_pdk_05.jpg

Candia kozie * * * *
Dobra alternatywa dla mleka krowiego – zawiera więcej wapnia, potasu, fosforu oraz witamin. Ma specyficzny smak. Dzieci, którym szkodzi mleko krowie, czasem lepiej tolerują kozie.

07_test_pdk_05.jpg

Bio mleko McDonald’s * * * *
Można je dostać (razem ze smakową rurką) w zestawie Happy Meal zamiast gazowanego napoju. Ma obniżoną zawartość tłuszczu (1,5%), ale za to więcej wapnia. Pochodzi z gospodarstw ekologicznych.

03_test_pdk_05.jpg

Candia junior * * * *
Dla dzieci powyżej trzeciego roku życia. Dodatkowo wzbogacone w wapń oraz witaminę D, aby zaspokoić zapotrzebowanie kilkulatka na te składniki. Zachowuje taką samą ilość witamin jak mleko świeże.

09_test_pdk_05.jpg

Zimne mleko * * * *
Pod względem zawartości mikroelementów i witamin jest maksymalnie zbliżone do świeżego mleka krowiego. A to za sprawą unikalnego sposobu produkcji – mikrofiltracji. Dzięki temu smakuje niemal tak jak mleko prosto od krowy, ale można je pić bez gotowania.

01_test_pdk_05.jpg

Dan mleko vanilla * *
Smakowe. Ma waniliowy, lekko słodki smak (jest dosładzane). Dobre dla dziecka, które nie lubi zwykłego mleka. Praktyczne nieduże (330 ml) opakowanie – na raz. Nie zawiera konserwantów.

05_test_pdk_05.jpg

Łaciate * * *
Klasyczne mleko UHT (to metoda przedłużania trwałości poprzez szybkie podgrzanie do wysokiej temperatury i natychmiastowe schłodzenie). Ma bardzo delikatny smak, więc dzieci je lubią.

08_test_pdk_05.jpg

O! Sm sudowia * * * *
Jedyne na rynku mleko UHT z dodatkiem niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin A, C, E. Wpływają one na pracę mózgu, wzrok i odporność.

06_test_pdk_05.jpg

Milakt maćkowy * * *
Z obniżoną zawartością laktozy (cukru mlecznego). Świetne dla dzieci (i dorosłych) z nietolerancją laktozy. Ma słodkawy smak (za sprawą rozłożonej laktozy) i karmelową barwę.

Konsultacja merytoryczna

dr inż. Anna Stolarczyk

Dietetyczka, członkini Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych
Reklama
Reklama
Reklama