Po co dziecku mleko?
Jest jednym z głównych źródeł białka oraz składników mineralnych (przede wszystkim wapnia), niezbędnych m.in. do budowy kości, mięśni, skóry i tkanek. Kilkuletnie dziecko potrzebuje około dwóch szklanek mleka dziennie – pod warunkiem że dostaje jeszcze przetwory mleczne, np. jogurt, twarożek, ser. Mleko tłuste i półtłuste ma najwięcej cennych składników, dlatego właśnie takie powinnaś kupować swojemu maluchowi.

Reklama

Twoja pociecha powinna je pić codziennie. Dla kilkulatka najlepsze jest tłuste lub półtłuste. Zobacz co masz do wyboru:

* * * * znakomite
* * * dobre
* * czasem możesz podać
* podawaj rzadko

02_test_pdk_05.jpg

Białe * * *
Wzbogacone w wapń. Dostarcza 40% więcej łatwo przyswajalnego wapnia niż zwykłe mleko. Ma delikatny smak, jest dobre na ciepło i na zimno.

Zobacz także

04_test_pdk_05.jpg

Candia kozie * * * *
Dobra alternatywa dla mleka krowiego – zawiera więcej wapnia, potasu, fosforu oraz witamin. Ma specyficzny smak. Dzieci, którym szkodzi mleko krowie, czasem lepiej tolerują kozie.

07_test_pdk_05.jpg

Bio mleko McDonald’s * * * *
Można je dostać (razem ze smakową rurką) w zestawie Happy Meal zamiast gazowanego napoju. Ma obniżoną zawartość tłuszczu (1,5%), ale za to więcej wapnia. Pochodzi z gospodarstw ekologicznych.

03_test_pdk_05.jpg

Candia junior * * * *
Dla dzieci powyżej trzeciego roku życia. Dodatkowo wzbogacone w wapń oraz witaminę D, aby zaspokoić zapotrzebowanie kilkulatka na te składniki. Zachowuje taką samą ilość witamin jak mleko świeże.

09_test_pdk_05.jpg

Zimne mleko * * * *
Pod względem zawartości mikroelementów i witamin jest maksymalnie zbliżone do świeżego mleka krowiego. A to za sprawą unikalnego sposobu produkcji – mikrofiltracji. Dzięki temu smakuje niemal tak jak mleko prosto od krowy, ale można je pić bez gotowania.

01_test_pdk_05.jpg

Dan mleko vanilla * *
Smakowe. Ma waniliowy, lekko słodki smak (jest dosładzane). Dobre dla dziecka, które nie lubi zwykłego mleka. Praktyczne nieduże (330 ml) opakowanie – na raz. Nie zawiera konserwantów.

05_test_pdk_05.jpg

Łaciate * * *
Klasyczne mleko UHT (to metoda przedłużania trwałości poprzez szybkie podgrzanie do wysokiej temperatury i natychmiastowe schłodzenie). Ma bardzo delikatny smak, więc dzieci je lubią.

08_test_pdk_05.jpg

O! Sm sudowia * * * *
Jedyne na rynku mleko UHT z dodatkiem niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin A, C, E. Wpływają one na pracę mózgu, wzrok i odporność.

06_test_pdk_05.jpg
Reklama

Milakt maćkowy * * *
Z obniżoną zawartością laktozy (cukru mlecznego). Świetne dla dzieci (i dorosłych) z nietolerancją laktozy. Ma słodkawy smak (za sprawą rozłożonej laktozy) i karmelową barwę.

Konsultacja merytoryczna

dr inż. Anna Stolarczyk

Dietetyczka, członkini Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych
Reklama
Reklama
Reklama