Wczesną wiosną, gdy mało jest świeżych warzyw i owoców, śmiało korzystaj z mrożonych. Są niemal w każdym sklepie, i to w dużym wyborze. Jeśli warzywa zostaną zamrożone tuż po zbiorze, zachowują co najmniej tyle witamin, ile te przechowywane przez kilka miesięcy w sposób tradycyjny.

Reklama

Szybkie zupy
W sklepach dostępne są warzywa pakowane według gatunku oraz mieszanki. Możesz z nich gotować pyszne zupy. Oprócz tradycyjnej jarzynowej przyrządzaj zupy-kremy, np. brokułową, z zielonego groszku, a także barszcz ukraiński, wiśniową czy truskawkową.
Zapamiętaj. Zawsze miej w zamrażarce torebkę włoszczyzny krojonej w paseczki i używaj jej w miarę potrzeby do różnych zup. Zbędne są kostki rosołowe, nie musisz też gotować zup na mięsie. Ich smak podkreśli dodatek świeżego masła, śmietanki, natki pietruszki, koperku, majeranku i innych ziół.

Dietetyczny krupniczek (od 12. miesiąca). Ugotuj dwie łyżki mrożonej włoszczyzny z pokrojonym ziemniakiem. Gdy będzie miękka, dodaj łyżeczkę kaszki krakowskiej i gotuj jeszcze pięć minut. Dopraw świeżym masłem i posiekanym koperkiem.

Fasolowa z zacierkami (od 4. roku). Ugotuj opakowanie mrożonej zupy fasolowej (około 15 minut). Dodaj domowe zacierki: zagnieć dość twarde ciasto z mąki i jajka, dwoma palcami rób zacierki. Wsyp je do wrzącej zupy i gotuj do miękkości. Dopraw majerankiem i masłem lub drobno pokrojonym i lekko przesmażonym boczkiem.

Wiśniowa z kluseczkami (od 2. roku). Paczkę mrożonych wiśni ugotuj z cukrem, przetrzyj je przez sitko. Dodaj ugotowany drobny makaron. Podaj z kleksem śmietany.

Zobacz także

Pyszne jarzynki
Mrożone warzywa i ich mieszanki nic nie tracą na smaku i wyglądzie: zielona i żółta fasolka szparagowa, brokuły, kalafior w różyczkach. Bardzo smaczna i pięknie wyglądająca na talerzu jest mieszanka „bukiet z jarzyn” lub warzywa po meksykańsku, do których wystarczy dodać tylko kawałki piersi z kurczaka.
Zapamiętaj. Mrożone warzywa wkładaj do gotującej się wody i gotuj jak najkrócej. Idealnym sposobem jest gotowania na parze. Tak przyrządzone jarzynki są smaczne i nie tracą soli mineralnych, które odlewasz wraz z wodą.

Canneloni ze szpinakiem (od 4. roku). Pół paczki makaronu cannelloni ugotuj na półtwardo, przelej zimną wodą. Opakowanie szpinaku rozmroź, odcedź wodę, uduś na maśle. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę soku z cytryny. Gdy szpinak przestygnie, wsyp dwie łyżki tartego sera, dopraw do smaku. Nadziej rurki szpinakiem, ułóż w naczyniu do zapiekania i polej sosem (śmietana z roztartym rokpolem). Zapiekaj w gorącym piekarniku 10–15 minut.

Sola w jarzynach (od 3. roku). Opakowanie włoszczyzny krojonej w paseczki uduś na oliwie, dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego i chwilę podduś. Włóż do jarzyn dwa listki laurowe i cztery kuleczki ziela angielskiego. Dopraw do smaku. Trzy filety z soli umyj, skrop cytryną. Połowę warzyw ułóż w żaroodpornym naczyniu, połóż na nich rybę i posyp wiórkami masła. Przykryj resztą jarzyn. Piecz pod przykryciem około 45 minut.

Owocowe desery
Truskawki po rozmrożeniu pyszne są nawet na surowo. Ale doskonale smakują też aromatyczne maliny (np. jako ciepły sos do lodów waniliowych), jagody, wiśnie bez pestek czy węgierki w połówkach. Owoce dodawaj do mlecznych koktajli, ciast, orzeźwiających napojów, kompotów, galaretek i kisieli. Straty witaminy C są niewielkie, jeśli od zagotowania gotujesz je jedynie 2–3 minuty.
Zapamiętaj. Po wyjęciu z zamrażarki owoce opłucz, posyp cukrem, który zapobiega psuciu się i stratom witamin. Rozmrażaj owoce w temperaturze pokojowej (2–3 godziny) lub w lodówce (5–6 godzin).

Sakiewki z serkiem malinowym (od 3. roku życia). Usmaż cienkie naleśniki, serek śmietankowy wymieszaj z dwiema łyżkami rozmrożonych malin i z cukrem. Na środek naleśnika nałóż łyżkę twarożku, zwiąż go jak sakiewkę paseczkiem wanilii (przekrój ją wzdłuż na kilka części, wyskrob ziarenka i wymieszaj je z cukrem – wykorzystasz je potem do deserów). Możesz podgrzać na maśle.

Mus truskawkowy (od 2. roku życia – bez migdałów, od 3–4. roku – z migdałami). Truskawki umyj, posyp cukrem, rozmroź i zmiksuj. Podaj w kompotierkach posypane płatkami migdałów.

Śliwki z kruszonką (od 3. roku). Śliwki umyj, osusz na sitku, ułóż w płaskim naczyniu do zapiekania. Ćwierć kilograma mąki, 10 dkg masła i 10 dkg cukru wymieszaj, rozkrusz palcami. Taką kruszonką posyp śliwki. Piecz w gorącym piekarniku około 45 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.

Jak świeże
Badania przeprowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia wykazały, że nawet po kilku miesiącach przechowywania straty
witaminy C w owocach są niewielkie lub żadne.
Czarne porzeczki: 100 g świeżych zawiera ok. 196 mg witaminy C, mrożonych – ok. 196 mg.
Truskawki: 100 g świeżych zawiera 67 mg witaminy C, mrożonych – 50 mg.
Maliny: 100 g świeżych zawiera 32 mg witaminy C, mrożonych – 3O mg.

Trzy ważne zasady:
1. Kupując mrożonki, zwracaj uwagę na ich wygląd.
Rozdrobnione warzywa i owoce powinny przesypywać się przy poruszeniu torebką. Jeśli są pozlepiane i zbrylone, musiały być nieco rozmrożone, a potem ponownie zamrożone.
2. Nie używaj warzyw, które są odbarwione lub zbrązowiałe. Kolor jarzyn i owoców powinien odpowiadać ich barwie, gdy są świeże.
3. Staraj się nie przechowywać mrożonek zbyt długo w zamrażarce (najwyżej tydzień lub dwa). Temperatura w domowej zamrażarce powinna wynosić –18°C lub jeszcze mniej.

Konsultacja: dr Halina Weker, specjalista w dziedzinie żywienia, jest kierownikiem Zakładu Żywienia IMiD w Warszawie.

td_dopisek.gif

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama