Reklama

Nasza propozycja na szybkie ciasto dla dziecka to crumble ze śliwkami. Crumble to po prostu pieczone owoce pod kruszonką. A jak wiadomo – kruszonka to przysmak nie tylko dla maluchów. I dzieci, i rodzice (a także wszyscy domownicy) na pewno będą zajadać się tym przysmakiem. W podanym przez nas przepisie wykorzystaliśmy śliwki, ale z powodzeniem takie szybkie ciasto można również zrobić z jabłek lub gruszek.

Reklama

Przepis na szybkie ciasto dla dziecka (i dla całej rodziny)

Składniki:

  • 1/2 kg śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 7 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru pudru
  • zimne masło – na oko (wyjaśnienie niżej)

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Śliwki umyj, usuń ogonki i wyjmij ze środka pestki. Pokrój owoce na połówki.
  3. W dużej misce wymieszaj owoce z mąką ziemniaczaną i cynamonem.
  4. Blachę wysmaruj masłem (spód i boki), przełóż do niej śliwki i rozłóż je równomiernie na całym spodzie. Uwaga – nie musisz posypywać śliwek cukrem – owoce same w sobie są słodkie, dodatkowo smak osłodzi też kruszonka.
  5. Oszczędzając sobie dodatkowego mycia naczyń, weź tę samą miskę, w której były śliwki i wsyp do niej mąkę i cukier puder. Do nich dodawaj na oko masła. Masła na oko – ma być tyle, żeby podczas mieszania powstało ciasto przypominające okruchy chleba. Możesz zaczać od trzech łyżek i jeśli potrzeba, dodawać stopniowo po trochę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
  6. Gotową kruszonką posyp śliwki.
  7. Włóż do piekarnika na 30-40 minut, aż kruszonka ładnie się przypiecze.

Dobra wiadomość – nie trzeba czekać, aż ciasto ostygnie, można jeść ciepłe.

Smacznego!

Na dołączonym do tekstu filmie możesz zobaczyć, jak krok po kroku przygotować szybkie cramble ze śliwkami. Z dziećmi gotuje Joanna Mentel – Book me a cookie & Dzieciaki w formie www.bookmeacookie.pl

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama