Szybkie ciasto dla dzieci bez ciasta. Najszybsze i w dodatku przepyszne!
Zobacz, jak w 20 minut upiec z dzieckiem pyszne i łatwe ciasto owocowe. Oto przepis na crumble – czyli najszybsze ciasto świata. W dodatku – ciasto bez ciasta!
Nasza propozycja na szybkie ciasto dla dziecka to crumble ze śliwkami. Crumble to po prostu pieczone owoce pod kruszonką. A jak wiadomo – kruszonka to przysmak nie tylko dla maluchów. I dzieci, i rodzice (a także wszyscy domownicy) na pewno będą zajadać się tym przysmakiem. W podanym przez nas przepisie wykorzystaliśmy śliwki, ale z powodzeniem takie szybkie ciasto można również zrobić z jabłek lub gruszek.
Przepis na szybkie ciasto dla dziecka (i dla całej rodziny)
Składniki:
- 1/2 kg śliwek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 7 łyżek mąki
- 7 łyżek cukru pudru
- zimne masło – na oko (wyjaśnienie niżej)
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Śliwki umyj, usuń ogonki i wyjmij ze środka pestki. Pokrój owoce na połówki.
- W dużej misce wymieszaj owoce z mąką ziemniaczaną i cynamonem.
- Blachę wysmaruj masłem (spód i boki), przełóż do niej śliwki i rozłóż je równomiernie na całym spodzie. Uwaga – nie musisz posypywać śliwek cukrem – owoce same w sobie są słodkie, dodatkowo smak osłodzi też kruszonka.
- Oszczędzając sobie dodatkowego mycia naczyń, weź tę samą miskę, w której były śliwki i wsyp do niej mąkę i cukier puder. Do nich dodawaj na oko masła. Masła na oko – ma być tyle, żeby podczas mieszania powstało ciasto przypominające okruchy chleba. Możesz zaczać od trzech łyżek i jeśli potrzeba, dodawać stopniowo po trochę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
- Gotową kruszonką posyp śliwki.
- Włóż do piekarnika na 30-40 minut, aż kruszonka ładnie się przypiecze.
Dobra wiadomość – nie trzeba czekać, aż ciasto ostygnie, można jeść ciepłe.
Smacznego!
Na dołączonym do tekstu filmie możesz zobaczyć, jak krok po kroku przygotować szybkie cramble ze śliwkami. Z dziećmi gotuje Joanna Mentel – Book me a cookie & Dzieciaki w formie www.bookmeacookie.pl
Zobacz też: