Dieta bezglutenowa może być stosowana profilaktycznie lub w przypadku zdiagnozowanej celiakii, czyli choroby trzewnej. Bezpieczne i zdrowe produkty, które nie zawierają glutenu to orzechy, miód czy jajka. Możesz z nich przygotować przepyszne i pożywne słodkości, które zachwycą nawet teściową! Nie wiesz, jak zrobić ciastka bezglutenowe orzechowe? Wykorzystaj proste przepisy na ciasta bezglutenowe z mąki orzechowej (lub ze zmielonych orzechów). Pyszne ciasto orzechowe bezglutenowe. Prosty przepis – tylko 3 składniki! Przygotuj: szklankę orzechów włoskich (bez łupinek) 3 jajka 3 łyżki miodu Przygotowanie ciasta: zblenduj orzechy na mąkę, dodaj do niej żółtka i miód. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka (możesz dodać szczyptę soli). Stopniowo dodawaj ubita pianę do orzechowej masy, mieszając szpatułką lub łyżką. Wykonanie orzechowego i bezglutenowego ciasta: przełóż ciasto do silikonowej formy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Mięciutkie i wilgotne ciasteczka z mąki orzechowej. Banalny przepis! Przygotuj: 2 jajka 200 g mąki z orzechów ziemnych 150 g cukru pudru + kilka łyżeczek do formowania 2 łyżki płynnego miodu sól Przygotowanie ciasta: oddziel żółtka, a następnie ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, mieszając szpatułką, dodawaj cukier, a potem po jednym żółtku i na koniec mąkę orzechową. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaną masę włóż na 2 godziny do lodówki. Wykonanie orzechowych i bezglutenowych ciastek: nabierz ciasto łyżeczką, nadaj kształt kulki i obtocz ją w cukrze pudrze. Tak przygotowane ciastko ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka z masła orzechowego. Palce lizać! Przygotuj:...
Ciasta dla dzieci możesz zrobić w bardzo wielu wariantach: lekkie i zdrowe, bez cukru lub bez jajek. Nie muszą ograniczać się jedynie do klasycznej szarlotki lub sernika. Opcji na pyszne ciasto jest wiele – czekoladowe, bananowe, marchewkowe. Z klasycznych wersji ciast również w prosty sposób można wyczarować coś mniej oczywistego, np. zamiast tradycyjnego sernika zrobić sernik na zimno? Takie ciasta dla małych dzieci, np. do przedszkola lub urodzinowe możesz pięknie przyozdobić: galaretką, owocami lub różnymi polewami. Wypróbuj nasze pyszne i proste przepisy na ciasta dla dzieci.
Ciasto marchewkowe dla dzieci
Ciasto marchewkowe to słodki placek, który z pewnością zasmakuje dzieciom. Ma miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Jest to jesienny klasyk - można dołożyć do niego zdrowych orzechów, rodzynek, moreli, nawet pokrojone w kostkę jabłko czy ananasa. Wiele osób twierdzi, że najlepsze jest przełożone serkiem mascarpone.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- jajka
- 2 szklanki startej marchwi
- pół kostki margaryny
- szklanka cukru
- mała paczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i mąka do blachy
- sól
Lukier cytrynowy:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z cytryny
Sposób wykonania:
- Na początku zrumień na karmel łyżkę cukru i rozpuść w łyżce wody.
- Marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
- Umyj i sparz jajka, a następnie oddziel białka od żółtek.
- Utrzyj margarynę z żółtkami i cukrem.
- Wymieszaj proszek do pieczenia, mąkę i startą marchew.
- Całość dodawaj stopniowo do margaryny z żółtkami.
- Do tej mikstury dodaj jeszcze karmel, przyprawę do piernika oraz ubitą z białek pianę.
- Lekko wymieszaj – tak, by ciasto było gęste.
- Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką podłużnej blaszki przełóż ciasto.
- Piecz około 50 minut w 180°C. Gorące ciasto polej cytrynowym lukrem.
Jak zrobić lukier cytrynowy:
- Ucieraj cukier z sokiem cytrynowym, aż do momentu, gdy lukier będzie miał jednorodną konsystencję.
- Dodaj skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny.
- Polej lukrem wierzch ciasta.
Biszkopt z malinami
Powiew lata w środku jesieni bądź zimy – maliny! Jeśli ich nie mroziłaś, z łatwością kupisz je w sklepie. Ciasto biszkoptowe z malinami cieszy nie tylko kubki smakowe, ale dostarcza też wspaniałych doznań estetycznych, ponieważ prezentuje się naprawdę pięknie.
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- ewentualnie odrobina drobniutko posiekanej wanilii
Mus:
- czubata szklanka mrożonych malin
- łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Na początku opłucz maliny przegotowaną, zimną wodą. Posyp je cukrem, rozmroź i przetrzyj przez plastikowe sitko.
- Białka ubij tak, by powstała sztywna piana, dodawaj do nich powoli cukier i wanilię.
- Ubijaj jeszcze przez 10 minut, aż piana stanie się szklista. Następnie połącz ją z żółtkami i powoli dosyp mąkę.
- Posmaruj tortownicę masłem i przełóż do niej ciasto.
- Piecz do momentu, aż biszkopt będzie złocisty, a wbity w niego patyczek będzie suchy.
- Ciasto możesz podać z musem malinowym (zagotuj maliny z cukrem na wolnym ogniu) lub posmarowane twarożkiem. Na koniec ułóż owoce.
Rada: Gdy będziesz przygotowywać biszkopt – nie mieszaj energicznie piany z żółtkami.
Ciasto czekoladowe dla dzieci
Ciasto czekoladowe to ulubiona słodycz większości maluchów. Można je zrobić na wiele sposobów – z owocami, cukrem pudrem lub innymi dodatkami. Ciasto czekoladowe jest dobrym pomysłem na każdą okazję – lekkie i puszyste zasmakuje wszystkim.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 8 dkg masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 0,5 szklanki wody
- bakalie
Polewa:
- 10 dkg czekolady
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka masła
- 1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Zrumień dwie pełne łyżki cukru, dodaj miód, wodę, kakao, a także pozostały cukier. Następnie zagotuj.
- Do lekko schłodzonej masy dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników. Do całości dołóż bakalie i wyrób ciasto, dodając jajko, masło. Wszystko razem wymieszaj.
- Ciasto piecz w piekarniku około 40 minut.
- Przygotuj polewę: czekoladę i masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i 1/4 szklanki wody. Polej nią ciasto, a następnie wstaw do lodówki. Gdy polewa już zastygnie – udekoruj ciasto.
Owocowy placek z kruszonką
Owocowy placek z kruszonką jest łatwy w przygotowaniu, wszystkim smakuje, wspaniale pachnie i łatwo zapakować kawałek do szkoły na deser. Maluch na pewno chętnie pomoże w wyrabianiu i kruszeniu kruszonki. Możesz do niej dodać wiórki kokosowe lub płatki owsiane – będzie bardziej chrupiąca. Owoce z kolei nadadzą ciastu słodkości, z czego dzieci będą bardzo zadowolone.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki cukru
- jajko
- szklanka mleka
- pół kostki masła
- szklanka mrożonych owoców
- masło i tarta bułka do smarowania foremki
Sposób przygotowania:
- Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem.
- Roztop masło w rondelku i pozostaw tam, aż do momentu, gdy ostygnie.
- Roztrzep jajko z mlekiem i dodaj mąki oraz ostudzonego masła.
- Szybkimi ruchami wymieszaj ciasto tak, by pozostało lekko grudkowate.
- Na koniec dodaj nierozmrożone owoce.
- Foremkę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Napełnij ją ciastem i piecz przez około 35 minut w temperaturze 200°C.
Ciasto dla dzieci z galaretką
To jedno z najpopularniejszych ciast. Dzieci zazwyczaj są ogromnymi fanami galaretki, a jeśli idzie to w parze z ciastem – efekt jest idealny. Co więcej, ten placek po prostu nie może się znudzić, ponieważ za każdym razem możesz zmieniać kolor galaretki.
Składniki:
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka malin
- 4 brzoskwinie (z puszki)
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Najpierw oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij z solą na sztywną pianę.
- Ciągle ubijając, dodaj cukier, a następnie żółtka (po jednym).
- Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając.
- Przełóż ciasto do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35–40 min, aż biszkopt będzie złoty.
- Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody podanej na opakowaniu galaretki.
- Na cieście ułóż owoce i zalej tężejącą galaretką.
- Całość wstaw do lodówki, by galaretka zastygła.
Ciasto pomarańczowe dla dzieci – bez cukru
Ciasto pomarańczowe to tani, pyszny, ale też bardzo prosty wypiek. Będzie ono idealną propozycją dla osób, które lubią wilgotne ciasto o intensywnym aromacie. Ma ono tylko jedną wadę: jedzenie ciężko skończyć na jednym kawałku... Ciasto warto polać lukrem – będzie wtedy jeszcze smaczniejsze!
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 150g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 5 jajek
- 4 – 5 sporych łyżek naturalnego miodu
- 2 pomarańcze
Sposób przygotowania:
- Umyte pomarańcze przełóż do garnka i zalej wodą. Nastaw gaz i je ugotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i dalej gotuj przez około 2 godziny.
- Wyciągnij pomarańcze z wody i odstaw, by całkowicie ostygły.
- Do miski wsyp obie mąki, zmielone migdały i proszek do pieczenia, całość wymieszaj.
- Pomarańcze pokrój na kawałki i zmiksuj w blenderze.
- Zmiksowane pomarańcze przełóż do miski, dodaj miód i jajka.
- Mieszaj mikserem, aż składniki się połączą.
- Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz w 190 stopniach przez około 50-55 minut.
orzechowy chlebek
Orzechowy chlebek – bez mąki
W orzechowym chlebku jest wszystko to, co najbardziej lubimy jesienią: cynamon, banany, rodzynki, no i oczywiście orzechy. Wspaniale pachnie podczas pieczenia! Jest to też jeden z najłatwiejszych do przygotowania wypieków. Taki chlebek orzechowy możesz podawać np. z masłem orzechowym lub dżemem.
Składniki:
- 1,5 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki tartych biszkoptów
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
- Zmiel lub drobno posiekaj orzechy.
- Z białek ubij pianę, a następnie (nadal ubijając) dodawaj cukier i cukier waniliowy, do momentu, aż piana będzie sztywna.
- Dodaj żółtka i lekko wymieszaj.
- Powoli dodawaj zmielone orzechy i starte biszkopty, wymieszane z proszkiem do pieczenia.
- Całość wlej do posmarowanej masłem formy i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika.
- Piecz przez około 45 minut.
- Ciasto możesz przełożyć konfiturą morelową.
Tiramisu – przepis na ciasto dla dzieci
Jest to włoski deser, który składa się z warstw podłużnych biszkoptów. W wersji standardowej biszkopty są nasączone kawą i likierem, jednak nasz przepis jest dedykowany dla najmłodszych, dlatego nie zawiera tych składników. Co prawda tiramisu nie jest ciastem, a deserem, nie wymaga też pieczenia, ale nie ma chyba osoby, która by go nie lubiła. Polecamy przepis na tiramisu dla dzieci – bez kawy i alkoholu.
Składniki:
- 50 dag serka mascarpone lub trzykrotnie mielonego białego tłustego sera
- 20 dag cukru
- 4 żółtka
- cukier wanilinowy
- 1/2 kg podłużnych biszkoptów
- pół kubeczka kawy Inka
- łyżka kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Ubij na parze (trzepaczką) żółtka i cukier.
- Gdy masa stanie się już gęsta, zdejmij ją z ognia i ubijaj wraz z cukrem wanilinowym, do momentu, aż będzie wystudzona. Następnie dodawaj ją powoli do sera, ciągle mieszając.
- Płaską formę ceramiczną wyłóż biszkoptami. Nasącz je chłodną kawą.
- Na biszkopty wyłóż połowę sera. Na tej warstwie znów ułóż nasączone biszkopty. Przykryj je pozostałą masą.
- Całość starannie wygładź i posyp kakao. Użyj do tego sitka.
- Tiramisu odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Ciasta dla dzieci: sernik na zimno
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, uwielbiają go chyba wszyscy! Jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, jeśli zrobisz go z niewielkim dodatkiem cukru i masła. Pamiętaj, że jakość sernika zależy od jakości twarogu, dlatego wybieraj zawsze ten najlepszej jakości – najlepiej wiejski, jeśli masz do niego dostęp. Polecamy sprawdzony przepis na sernik z owocami.
Składniki:
- 40 dag twarożku homogenizowanego
- 400 ml jogurtu naturalnego
- cukier waniliowy
- pół szklanki cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj twarożek z jogurtem, cukrem pudrem i waniliowym.
- Całość mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
- Zalej żelatynę ośmioma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje – wstaw do naczynia z wrzątkiem i podgrzewaj aż do rozpuszczenia.
- Ostudź żelatynę i połącz z masą twarogową.
- Całość przełóż do foremki i wstaw do lodówki na około dwie godziny.
Możesz również zrobić sernik na zimno, który nie wymaga pieczenia.
Ciasto bananowe dla dzieci
Ciasto bananowe jest szybkie i proste. Co więcej, ono zawsze wychodzi! Nie musisz się więc przejmować, jeśli będziesz je robić po raz pierwszy, wprawa wcale nie jest potrzebna w tym wypadku. Do zrobienia tego ciasta nie potrzebujesz nawet miksera. Takie ciasto jest też świetnym rozwiązaniem, gdy w domu zalega ci kilka bardzo dojrzałych bananów – od teraz już nigdy nie będą się one marnować!
Składniki:
- 3/4 kg owoców, bananów i jabłek
- 10 dkg migdałów
- 20 dkg rodzynek
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 3/4 kg mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- trzy łyżki sezamu.3/4 kg owoców, bananów i jabłek
- 10 dkg migdałów
- 20 dkg rodzynek
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 3/4 kg mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- trzy łyżki sezamu
Sposób przygotowania:
- Najpierw umyj jabłka, a następnie zetrzyj je na grubej tarce.
- Banany rozgnieć widelcem.
- Migdały sparz gorącą wodą, a następnie obierz ze skórki i zmiel.
- Przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą oraz owocami, a na końcu dodaj olej.
- Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i posyp sezamem.
- Wlej ciasto do formy.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Piecz około 50–60 minut.
Ciasto bananowe jest słodkie dzięki owocom, nie musisz więc dodawać już do niego cukru.
Tort bezowy
Chrupiąca beza, puszysty krem i truskawki. Czy może być lepsze połączenie? Zamiast truskawek możesz użyć dowolnych owoców: borówek amerykańskich, porzeczek, jagód, gruszek. Taki tort jest bardzo słodki, więc na pewno przypadnie do gustu małym łasuchom. Ze względu na jego słodycz, tort bezowy najlepiej podawać właśnie z kwaśnymi owocami, które będą stanowiły doskonałe przełamanie.
Składniki:
- jeden blat bezowy i kilka małych bez do dekoracji
- 250 g słodkich truskawek
- szklanka śmietanki kremówki
- śmietan-fix
- 3 łyżki przesianego cukru pudru
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
Sposób przygotowania:
- 2/3 truskawek rozgnieć widelcem i wymieszaj z połową cukru.
- Ubij śmietanę z resztą cukru i śmietan-fiksem.
- Całość wymieszaj z rozgniecionymi truskawkami oraz skórką cytrynową.
- Posmaruj kremem blat bezowy.
- Na wierzchu możesz ułożyć truskawki i małe bezy.
Ciasta dla dzieci: domowe pączki – bez jajek
Domowe pączki są jeszcze lepsze od tych, które kupujesz w piekarni. Jeśli maluchy będą pomagać przy ich robieniu – z pewnością im też będą one smakować znacznie bardziej. Wybierzcie swoją ulubioną marmoladę i spróbujcie wspólnie zrobić takie domowe pączki: pyszne i pachnące!
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 10 łyżek letniej wody
- 20 g suszonych drożdży
- 1/2 łyżki octu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypki
- konfitury/marmolada
Sposób przygotowania:
- Wrzuć do miski: mąkę, cukier, sól, olej, wodę, drożdże, ocet i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
- Odstaw je na mniej więcej godzinę (aż do wyrośnięcia) w ciepłe miejsce.
- Blat lub stolnicę oprusz mąką, rozłóż ciasto i grubo je rozwałkuj.
- Za pomocą szklanki powycinaj z niego kółka.
- Odłóż na bok, by ponownie wyrosły – aż do podwojenia objętości.
- Rozgrzej olej w garnku lub wysokiej patelni.
- Smaż pączki z obu stron. Odkładaj je na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.
- Gdy pączki ostygną, posyp je cukrem pudrem. Możesz również nadziać je konfiturą lub marmoladą.
Zobacz także: