
Dieta bezglutenowa może być stosowana profilaktycznie lub w przypadku zdiagnozowanej celiakii, czyli choroby trzewnej. Bezpieczne i zdrowe produkty, które nie zawierają glutenu to orzechy, miód czy jajka. Możesz z nich przygotować przepyszne i pożywne słodkości, które zachwycą nawet teściową! Nie wiesz, jak zrobić ciastka bezglutenowe orzechowe? Wykorzystaj proste przepisy na ciasta bezglutenowe z mąki orzechowej (lub ze zmielonych orzechów). Pyszne ciasto orzechowe bezglutenowe. Prosty przepis – tylko 3 składniki! Przygotuj: szklankę orzechów włoskich (bez łupinek) 3 jajka 3 łyżki miodu Przygotowanie ciasta: zblenduj orzechy na mąkę, dodaj do niej żółtka i miód. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka (możesz dodać szczyptę soli). Stopniowo dodawaj ubita pianę do orzechowej masy, mieszając szpatułką lub łyżką. Wykonanie orzechowego i bezglutenowego ciasta: przełóż ciasto do silikonowej formy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Mięciutkie i wilgotne ciasteczka z mąki orzechowej. Banalny przepis! Przygotuj: 2 jajka 200 g mąki z orzechów ziemnych 150 g cukru pudru + kilka łyżeczek do formowania 2 łyżki płynnego miodu sól Przygotowanie ciasta: oddziel żółtka, a następnie ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, mieszając szpatułką, dodawaj cukier, a potem po jednym żółtku i na koniec mąkę orzechową. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaną masę włóż na 2 godziny do lodówki. Wykonanie orzechowych i bezglutenowych ciastek: nabierz ciasto łyżeczką, nadaj kształt kulki i obtocz ją w cukrze pudrze. Tak przygotowane ciastko ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka z...