Reklama

Ciasto:
- 150 g miękkiej Kasi
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 250 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady w proszku

Reklama

Dekoracje:
- 1 duża polewa czekoladowa deserowa (200 g)
- 1 biała polewa czekoladowa (100 g)
- posypka cukrowa
- żelkowe wstążki
- kolorowe cukiereczki lub cukrowe ozdoby

Wykonanie:
Kasię utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i czekoladą w proszku, dodawaj do Kasi ciągle ucierając. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 25 cm.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 50 minut. Ostudzone ciasto przekrój w poprzek na dwa blaty. Polewy rozpuść w kąpieli wodnej.
Dolny blat polej rozpuszczoną polewą deserową i posyp posypką. Z górnego wytnij główkę i uszy misia i polej polewą białą. Misia ułóż na ciemnym spodzie. Z reszty polew zrób buzię, oczka i środki uszek. Z cukrowego serduszka, lub cukiereczka zrób nosek. Misiowi możesz zrobić z cukierków korale lub z żelkowej wstążki muchę.

Reklama

Więcej przepisów na pyszne ciasta na Dzień Dziecka szukaj na www.mojeciasto.pl

Reklama
Reklama
Reklama