Zostań przemytnikiem witaminowym - zrób dziecku smoothies
Sprawdź, jakie składniki połączyć ze sobą, aby uzyskać pyszną witaminową bombę dla swojego dziecka.
1 z 5
Koktajl ze szpinakiem
Koktajl z ogórkiem i szpinakiem
Szpinak zawiera rekordową ilość witamin i minerałów. To jedno z najzdrowszych warzyw. Jest bogaty w żelazo i witaminę C. Znajdują się w nim również dwa silnie działające przeciwutleniacze - luteina i betakaroten.
Składniki:
- 1/2 ogórka
- 1 szklankę szpinaku
- 1 małe jabłko
- 3 łodyżki mięty
- 1 łyżkę miodu
- lód
- 1 szklanka wody
- garść migdałów
Miksujemy w blenderze wszystkie składniki do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Na końcu dodając wodę i chwilę miksujemy. jeżeli wolicie rzadsze koktajle możecie dolać więcej wody.
Smacznego!
2 z 5
Koktajl jeżynowy
Koktajl jeżynowy
Świeże jeżyny dostępne są od sierpnia do października. Ze wszystkich owoców zawierają najwięcej witaminy E. Są również źródłem błonnika, potasu, magnezu i witaminy A.
Składniki:
- świeże lub mrożone jeżyny
- mleko
- maślanka
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Proporcje dobieramy według gustu dziecka. Proponujemy dodać tyle samo maślanki, co mleka.
Smacznego!
3 z 5
Koktajl pomarańczowy
Koktajl pomarańczowy
Pomarańcze zawierają w sobie dużo witam, a zwłaszcza bardzo cenną witaminę C. Poprawiają odporność organizmu, ułatwiają przyswajanie żelaza.
Czy wiesz, że dwie duże pomarańcze mają tyle samo wapnia co szklanka mleka?
Smoothies: Wystarczy zmiksować w blenderze pomarańcze, mleko, cukier, ekstrakt waniliowy i odrobinę lodu.
4 z 5
Koktajl z rukoli
Koktajl z rukoli
Rukola jest wspaniałym źródłem wapnia, żelaza oraz witamin A, C i K.
Wzmacnia odporność!
Składniki:
- spora garść rukoli
- 2 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- 2 łyżki otrębów
- ok 0,5l wody mineralnej
Wszystkie składniki po umyciu i pokrojeniu na mniejsze części (z jabłek wycinamy gniazda nasienne) wrzucamy do blendera. Miksujemy, dodajemy wodę i ponownie blendujemy póki koktajl nie stanie się jednolitą masą.
Smacznego!
5 z 5
Koktajl mango
Koktajl mango
Mango jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B (wzmacniają system nerwowy i odpornościowy), witamin A i E, miedzi, potasu i magnezu.
Składniki:
- 2 szt. mango (ok. 400 g samego miąższu)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki płynnego miodu
Pokrojone w kostkę mango wraz z jogurtem należy mocno schłodzić wstawiając na kilka godzin do zamrażalnika. Tak zamrożone mango z jogurtem miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy miód i mieszamy.
Smacznego!