Gotowanie z dzieckiem. Eksperymentuj z maluchem w kuchni i poznaj proste przepisy!
Wspólne gotowanie z dzieckiem może skończyć się katastrofą. Wpuścić przedszkolaka do kuchni to tak, jakby pozwolić, by przeszła tamtędy trąba powietrzna. Oto przepisy, dzięki którym gotowanie z dzieckiem może być ogromną przyjemnością zarówno dla malucha, jak i dla ciebie!
„W kuchni można się nauczyć więcej niż tylko jak zjadać to, co zostało ugotowane” – pisał Jamie Oliver w książce „Lubię gotować”. Jego zdaniem w gotowaniu z dziećmi najważniejsze jest „wąchanie, dotykanie, tworzenie, smakowanie, radosny śmiech i pałaszowanie”. Kuchasz wspomina, że jako dziecko nie mógł uwierzyć własnym oczom, gdy ujrzał „porcję ciasta, która podwoiła objętość i wyglądała jak groźna istota z kosmosu”. Bo kuchnia to czarodziejskie miejsce!
„Wspaniałe jest to, że można robić coś razem z dzieckiem i dobrze się przy tym bawić” – mówi Katia Roman-Trzaska, założycielka warszawskiej Szkoły Gotowania dla dzieci „Little Chef”. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podobną szkolę założyć we własnym domu!
Gotowanie z dzieckiem: 6 powodów, dla których warto wspólnie gotować
1. Nie musisz rozstrzygać dylematu: „Zająć się dzieckiem, czy szykować kolację”.
Możesz robić jedno i drugie, z przyjemną świadomością, że niczego nie robisz na pół gwizdka. A dziecko, zamiast oglądać kreskówki, też zajmuje się czymś fajnym.
2. Wspólne przyrządzanie posiłków to dobra zabawa i nauka.
Można przelewać, wsypywać, mieszać... A przy okazji zrobić sobie wąsy ze szczypiorku albo przeobrazić się w nosorożca, przykładając do nosa banana.
Dziecko uczy się też czerpać przyjemność z przyrządzania posiłków i z samego jedzenia. Widzi, że domowy frykas jest smaczniejszy niż baton czy fast-food, że nie wszystko musi być z torebki czy pudełka.
3. Kuchnia jest wspaniałym warsztatem twórczego myślenia.
Można tworzyć nowe potrawy, niezwykłe połączenia. No bo kto powiedział, że naleśników nie smaruje się musztardą? Można wymyślać nowe nazwy dla znanych dań albo twórczo podejść do odwiecznych kuchennych problemów i np. kroić cebulę w okularach pływackich.
4. Dziecko przekonuje się, że pomaganie w domu jest naturalne i fajne.
Maluchowi, który często przyrządza z rodzicami sałatkę, podaje sól, nakrywa do stołu, nie przyjdzie do głowy, by traktować dorosłych jak służących.
5. To, co się robi samemu, smakuje lepiej.
Gotowanie razem z dzieckiem to dobry sposób na zachęcenie do jedzenia niejadka i nauczenie dziecka jedzenia warzyw.
6. Maluch nabiera wiary w siebie. To nie byle co zrobić coś własnymi rękami i to tak, żeby smakowało innym. To znaczy, że potrafię. I sobie poradzę!
Gotowanie z dzieckiem: przepisy
Nie masz pomysłu na to, co ugotować z dzieckiem? Poniżej przedstawiamy trzy proste przepisy na szybkie dania. Smacznego!
Lody na ciepło
Lista zakupów do przygotowania dania:
- ciasto w proszku
- lukier/polewa
- bakalie i ozdoby do ciastek
- foremki do ciastek
- kubeczki waflowe do lodów z płaskim dnem
Przepis na danie: Przygotuj wspólnie z dzieckiem ciasto według instrukcji podanej na opakowaniu. Po tym, jak przygotujecie masę, twoje dziecko może samodzielnie napełnić nią waflowe kubeczki do lodów. Ważne, by ciasto nie przekraczało dwóch trzecich wysokości wafla. Gotowe kubeczki wkładajcie wspólnie do foremek i upieczcie zgodnie z przepisem. Wyciągnijcie ciasto z piekarnika i poczekacie, aż całkowicie wystygnie. Poproś swoje dziecko, żeby udekorowało lody ulubionymi dodatkami. Jedzcie ze smakiem.
Makaron z warzywami
Lista zakupów do przygotowania dania:
- makaron
- jajko ugotowane na twardo
- zielony groszek mrożony
- ogórek
- marchew
- pomidorki cherry
- tarty ser
Przepis na danie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją. Odcedź makaron, a twoje dziecko niech skropi go oliwą, dodając starty ser i groszek. Wspólnie wymieszajcie całość, aż składniki się połączą. Pokrój warzywa w słupki, a ugotowane jajka i pomidory na plastry. Ułóż na talerzu makaron z serem i groszkiem, a maluch niech obok ułoży słupki z warzyw oraz plasterki jajek i pomidorów.
Pomidorowa zupa krem z makaronem
Lista zakupów do przygotowania dania:
- marchewka
- pietruszka
- łodyga selera naciowego
- kostka bulionowa
- mały przecier pomidorowy
- makaron albo ryż
- śmietana 12%
- woda
Przepis na danie: Wspólnie z dzieckiem umyjcie wszystkie warzywa, a potem pokrójcie je na mniejsze kawałki. Nalej do garnka około 1,5 litra wody, zagotuj ją. Wrzuć kostkę bulionu i warzywa. Gotuj do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Poproś dziecko, aby dodało przecier pomidorowy. Całość zmiksuj blenderem. Wedle uznania możecie podać danie ze śmietaną, makaronem, ryżem albo posiekaną pietruszka. Voilà, gotowe!
Zobacz także:
- Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? 25 sprawdzonych sposobów
- Syrop z pędów sosny: właściwości, zastosowanie [PRZEPIS]
- Mleko sojowe – czy to zdrowa alternatywa dla krowiego mleka?