Latem alergikowi mogą dokuczać nie tylko pyłki drzew i traw. Jeśli dziecko jest uczulone na pyłki, może źle się czuć po zjedzeniu niektórych owoców, warzyw, a także np. orzechów czy owoców morza. Alergia krzyżowa często nasila się latem. Teraz właśnie może zaszkodzić zjedzenie jabłka, gruszki, pomidora, choć ich jedzenie w innych porach roku nie powodowało żadnych problemów.
Czytaj też: Alergia na pyłki: najczęstsza u dzieci na wiosnę.

Reklama

Latem nasila się alergia krzyżowa

W niektórych owocach i warzywach znajdują się podobne panalergeny (cząsteczki wspólne występujące w dwóch różnych źródłach alergii jednocześnie) jak w pyłkach drzew czy traw. Taka reakcja alergiczna nosi nazwę alergii krzyżowej.
Dziecko uczulone na pyłki brzozy może po zjedzeniu jabłka, gruszki, pomidora, kiwi, marchwi, selera, moreli, brzoskwini, orzechów laskowych mieć w buzi uczucie pieczenia, świąd, obrzęk.
- Alergia krzyżowa szczególnie może nasilać się latem, zwłaszcza po zjedzeniu w pogodny dzień "zakazanego" (zawierającego uczulającą cząsteczkę) owocu – tłumaczy prof. Krzysztof Buczyłko, kierownik łódzkiego Centrum Alergologii.

Jaki pyłek, jaki pokarm

Najczęściej uczulającymi alergenami wziewnymi w Polsce są pyłki brzozy, bylicy i traw oraz roztocza kurzu domowego. Jakie alergie krzyżowe mogą się z nimi wiązać?

  1. Dzieci uczulone na pyłki traw i zbóż, mogą mieć niekorzystne objawy po zjedzeniu: ziemniaków, pomidorów, selera, grochu, kiwi, melonów, orzeszków ziemnych.
  2. Dzieci uczulone na pyłki brzozy muszą uważać na: jabłka, gruszki, pomidory, kiwi, marchew, seler, morele, brzoskwinie, orzechy laskowe.
  3. Dzieci uczulone na roztocza kurzu domowego muszą szczególnie uważać na owoce morza: kraby, krewetki, ośmiornice, homary.
  4. Dzieci uczulone na ambrozję, mogą reagować na rumianek i bylicę.

Alergia krzyżowa to częsty problem. Z danych Polskiego Towarzystwa Alergologicznego wynika, że w Polsce ok. 30 proc. osób uczulonych na pyłki roślin reaguje krzyżowo z pokarmami, a w przypadku osób uczulonych na pyłki brzozy – aż 80 proc.
Czytaj też: Alergii i astmie sprzyjają fast foody.

Jak pozbyć się alergii krzyżowej

Najlepszym sposobem uniknięcia objawów alergii jest unikanie alergenów. Nie jest to jednak możliwe w przypadku alergii na pyłki czy alergii na pokarmy, także alergii krzyżowej. Nie zawsze można stwierdzić, czy na pewno dany produkt powoduje uczulenie. Osoba uczulona na pyłki brzozy może też reagować alergicznie na orzechy laskowe, które są często dodawane do czekolad, past orzechowych, kremów, lukrów, karmelu, jogurtów, czy lodów. Tłuszcz z orzechów stosuje się także w wyrobach kosmetycznych (np. mydłach).
Dlatego alergolodzy radzą: najlepszym sposobem na pozbycie się alergii jest odczulanie.

Reklama
Zobacz także

Jak odczulić alergika

Oprócz tradycyjnych szczepionek odczulających, które podaje się w zastrzykach, od kilku lat są dostępne szczepionki podjęzykowe – szczepionki są podawane w kroplach lub tabletkach.
– Dzięki odczulaniu pyłków maleje jednoczesna alergia krzyżowa na jabłko czy inne owoce, oczywiście wtedy, gdy w szczepionce znajdował się ów krzyżowy składnik – mówi prof. Buczyłko.
Odczulanie trwa 3-5 lat i można je stosować już u dzieci od 5. roku życia. Metoda podjęzykowa jest świetnym rozwiązaniem szczególnie w przypadku dzieci. Nie naraża dziecka na ryzyko wstrząsu anafilaktycznego, jest wygodna w stosowaniu. A przede wszystkim dziecko nie obawia się zastrzyków.
Czytaj też: Dobra wiadomość dla alergików: nowa metoda oczulania

Reklama
Reklama
Reklama