Cukrzyca u dzieci jest chorobą polegającą zbyt małej ilości insuliny potrzebnej do prawidłowego rozdysponowania glukozy.

Reklama

W organizmie każdego człowieka znajduje się trzustka – mały gruczoł odpowiedzialny za produkcję i wydzielanie insuliny.
Insulina jest hormonem odpowiadającym za przemianę glukozy spożytej wraz z pokarmem w energię potrzebną do pracy każdej komórki organizmu, a tym samym za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy w surowicy.

Jak wygląda mechanizm powstawania cukrzycy?

Mechanizm przemiany glukozy w organizmie jest prosty:
Po spożyciu pokarmu zawierającego glukozę jej poziom we krwi wzrasta.
Zdrowa trzustka ma zawsze w sobie zapas insuliny i uwalnia jej do krwi tylko tyle ile jest potrzebne do rozdysponowania glukozy.
Insulina „decyduje” jak glukoza zostanie rozdysponowana, czyli do których komórek powinna trafić – czy np. do komórek mięśni, gdzie zostanie wykorzystana do ich pracy, czy też do komórek tkanki tłuszczowej, gdzie zostanie zmagazynowana jako zapasowe źródło energii. Ze względu na swoją rolę insulina często nazywana jest „kluczem” do komórek – otwiera komórki i wprowadza do nich glukozę.
Dzięki insulinie komórki zaopatrzone w energię mogą prawidłowo funkcjonować.

Cukrzyca u dzieci jest chorobą polegającą zbyt małej ilości insuliny potrzebnej do prawidłowego rozdysponowania glukozy. Ten rodzaj cukrzycy nazywamy typem 1 – dawniej insulinozależym. Najczęściej mała ilość insuliny jest spowodowana zniszczeniem komórek trzustki odpowiedzialnych za jej produkcję. W konsekwencji zbyt mało glukozy przechodzi do komórek.

Zobacz też:

Zobacz także
Reklama

Materiał został udostępniony przerz Klub Karolinka - adresowany do dzieci chorych na cukrzycę w wieku 3-7 lat i ich rodziców. Więcej informacji znajdziecie na stronie www.karolinka.org

Reklama
Reklama
Reklama