5 dań zwiększających odporność
Imbir, miód, czosnek - jest wiele pomysłów na wzmocnienie odporności bez konieczności podawania dziecku kapsułek i tabletek.
1 z 5
1. Pieczone warzywa.
Szczególnie jesienią i zimą powinnaś włączyć do waszej diety jak najwięcej warzyw, także kapusty (jest źródłem silnego przeciwutleniacza - glutationu), marchewki (zawiera karoten, witaminy B1, B2, PP, KK, doskonale komponuje się z rozgrzewającymi przyprawami: imbirem i cynamonem) czy ziemniaków .
Ważne jest, jak przygotujesz warzywa: najlepiej ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku z dodatkiem ziół i czosnku. Czosnek zawiera kilka rodzajów antyoksydantów wzmacniający system odpornościowy, ma też działanie bakteriobójcze. Nie przez przypadek nazywany jest naturalnym antybiotykiem.
Polecamy przepis na Zapiekankę z cukinią.
2 z 5
4. Herbata.
Nawet zwykła herbata może skutecznie rozgrzać, gdy przemoczona rodzina wraca z jesiennego spaceru. Spróbuj jednak dodać do niej składniki, które dodatkowo zwiększą odporność: pomarańcze, cytryny (zawierają mnóstwo witaminy C), cynamon, kardamon, miód, sok wiśniowy. Nie dodawaj ich jednak do wrzącego napoju, bo utracą swoje właściwości.
3 z 5
2. Gęste, pożywne zupy.
Nie gęste od mąki i zasmażki, a od warzyw. Szczególnie, gdy na dworze wiatr i deszcze, ważne jest, żeby jeść ciepłe posiłki. Nic tak nie rozgrzewa jak pożywne zupy!
Pamiętaj, by przyprawiać je nie solą, a ziołami i przyprawami korzennymi: imbirem, cynamonem, kardamonem. Nie bój się też egzotycznych przypraw.
Polecamy przepisy na Zupę z dyni, Zupę pomidorową z kluseczkami i Zupę z soczewicy.
4 z 5
3. Owsianka.
Śniadania są podstawą odporności. Kiedy na dworze zimno, spróbujcie ciepłej owsianki. Dodawaj do niej owoce, orzechy, rodzynki, morele, cynamon, otręby, miód. Zobaczysz, że polubią ją też dzieci!
Na ciepłe śniadanie polecamy też Kaszę jaglaną ze śliwkami.
5 z 5
1. Chlebek bananowo-orzechowy.
Zrezygnujcie jesienią z kupowanych słodyczy i zamiast tego upieczcie pyszny i zdrowy chlebek bananowy z orzechami. Do jego przygotowania użyj rozgniecionych bananów, jajek, pełnoziarnistej mąki, miodu, orzechów, migdałów i bakalii. Składniki te zawierają witaminę B, cynk i selen, które nie tylko odpędzają chandrę, ale i pomagają szybciej zwalczyć infekcje.