Reklama

Przedświąteczny szał właśnie się zaczyna! To idealny czas na upieczenie pierniczków, np. z przepisu Ani Bardowskiej. Fanki rolniczki są nim zachwycone. Takie pierniczki możecie później udekorować wspólnie z dziećmi – maluchy będą mieć bardzo dużo frajdy! Mogą pomóc też przy pieczeniu pierniczków.

Reklama

Ania Bardowska – wypieki

Ania Bardowska zamieściła na Instagramie zdjęcie z pierniczkami, które sama upiekła. Zdradziła także, że pierniczki nie zdążyły nawet poleżeć, jej rodzina od razu zjadła je ze smakiem. Rolniczka podzieliła się także swoim przepisem na pierniki.

Przepis na pierniczki Ani Bardowskiej

Potrzebne produkty:

  • 1 kg mąki
  • 2,5 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru
  • Przyprawa do piernika
  • 250 g masła
  • 250 g miodu
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę i sodę. Odstaw.
  2. Do garnka dodaj masło, miód i przyprawę do piernika. Podgrzewaj, cały czas mieszając, do momentu, aż składniki połączą się. Zostaw do ostudzenia.
  3. Kiedy powstała masa ostygnie, w osobnym naczyniu ubij na puszystą masę jajka z cukrem.
  4. Po ubiciu połącz obie masy (jajeczną z tą, którą wcześniej podgrzewaliśmy i studziliśmy).
  5. Po wymieszaniu, dodaj obie masy do mąki z sodą.
  6. Mieszaj i zagnieć ciasto.
  7. Ciasto rozwałkuj na ulubioną grubość (u nas jest to ok. 3 mm).
  8. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz ok. 10 minut.

Fanki są zachwycone pierniczkami Ani Bardowskiej

Pod postem pojawiło się dużo komentarzy fanek. Niektóre z nich już wypróbowały przepis Ani Bardowskiej:

„Pysznie to wygląda ????”

„Też robiłam z tego przepisu ???? pychota”

„Zapisuję i będzie pieczenie ????????”

Źródło: Instagram

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama