Bromowane oleje roślinne, czyli BVO, są używane jako stabilizator napojów o smaku owocowym, ponieważ uniemożliwiają wytrącanie się poszczególnych składników i rozwarstwianiu napojów.
Naukowcy udowodnili jednak, że nadmierne spożywanie napojów zawierających BVO może prowadzić do utraty pamięci, problemów skórnych i neurologicznych, uszkodzenia tarczycy.
BVO został usunięty z amerykańskiej listy FDA (Food and Drug Administration). Jednak w tym kraju dopuszczalne jest stosowanie tego składnika w proporcji 15 do miliona. Natomiast w Japonii i Unii Europejskiej stosowanie BVO jest niedozwolone.
Coca-Cola będzie musiała wymienić składnik na izomaślan octanu sacharozy lub ester glicerolowy kalafonii, który powszechnie stosowany jest w gumach do żucia.
Kampania przeciwko użyciu BVO została zapoczątkowana przez Sarah Kavanagh, nastolatkę z Mississippi, która podniosła kwestię zastosowania kontrowersyjnego składnika w napojach dla sportowców dbających o zdrowie. W ślad za jej protestem popłynęły petycje od kilkuset tysięcy internautów.

Reklama

Zobacz także: Coca-cola dla malucha?

Reklama

Źródło: BBC NEWS

Reklama
Reklama
Reklama