
Twarożek zawiera nieco mniej wapnia niż jogurt czy kefir (bo większość zostaje w serwatce, która jest „produktem ubocznym” przy robieniu twarogu). I tak jednak jest w nim więcej wapnia niż w mleku, a ten pierwiastek zapewnia między innymi mocne kości. Twarożek lub naturalny serek homogenizowany możesz zacząć podawać dziecku, gdy skończy ono sześć miesięcy (jeżeli nie ma alergii na białka mleka krowiego). Na początku niemowlę może jeść produkty mleczne kilka razy w tygodniu. Jeśli nie zauważysz u niego żadnych reakcji niepożądanych - możesz podawać je częściej np. raz dziennie.
Spis treści:
Jaki twarożek dla niemowlaka?
Pamiętaj, że la niemowląt najlepsze są produkty naturalne, bez substancji dodatkowych i cukru. Jest kilka rodzajów twarożku dla niemowlaka, oto niektóre z nich:
- domowy - zrobisz go sama. Potrzebne jest tylko pasteryzowane mleko (nie UHT, takie się nie zsiądzie). Musisz je zakwasić śmietanką, jogurtem lub kefirem, a po dobie, gdy się zsiądzie - wlej do niego pół szklanki wrzącego mleka. Całość wymieszaj i poczekaj, aż ser się zetnie. Potem wlej na sitko wyłożone gazą, pozostaw pod przykryciem, by serek dobrze odciekł, i przełóż do miseczki. Możesz dodać łyżeczkę jogurtu, owoce, trochę miodu i utrzeć na gładką masę.
- twaróg na wagę - jest robiony z mleka ukwaszonego bakteriami fermentacji mlekowej. Kupuj sery tłuste lub półtłuste (organizm łatwiej przyswaja wtedy witaminy: A, D, E). Twaróg dokładnie rozgnieć widelcem, a po to, by nie był zbyt suchy, dodaj 2–3 łyżeczki jogurtu naturalnego.
- homogenizowany - jest mieszany ze śmietanką lub z dodatkami smakowo-zapachowymi. Wybieraj naturalne. Możesz sama dokładać do nich owoce.
- ziarnisty (np. wiejski) - do jego produkcji dodaje się niewielką ilość podpuszczki, a po ścięciu płucze wodą o coraz niższej temperaturze, dzięki czemu grudki twardnieją i oddzielają się od siebie. Serek miesza się potem z posoloną śmietanką.
- śmietankowy - to zwykle roztarty lub zmielony twaróg zmieszany, np. z masłem, śmietaną. Może być naturalny lub z dodatkiem np. papryki.
Twarożek dla niemowlaka - przepis
Jak zrobić twarożek dla niemowlaka? Możesz przygotować go na kilka sposobów, np. sam makaron z twarogiem, twarożek z owocami lub połączyć te dwie opcje i przyrządzić pyszny twarożek z owocami i makaronem.
Makaron z twarogiem dla niemowlaka
Potrzebne będą ci:
- 3 łyżki białego sera twarogowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- makaron
Najpierw ugotuj makaron, następnie wymieszaj ser biały z jogurtem. Do makaronu dodaj przygotowany twarożek.
Twarożek z owocami dla niemowlaka
Możesz przygotować np. makaron z truskawkami i twarogiem. Będziesz to tego potrzebować:
- garść truskawek (lub innych owoców)
- 3 łyżki białego sera twarogowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Umyj owoce, a następnie drobno je pokrój lub zmiksuj na mus. Pokrojone lub zmiksowane owoce wymieszaj z białym serem i jogurtem. Twarożek z owocami możesz podawać na ciepło lub na zimno. Całość będzie miała słodki smak, dzięki owocom, które dodasz.
Serek dla niemowlaka - uważaj na cukier!
Podajesz swojemu dziecku gotowe serki - słodkie, owocowe, w małych opakowaniach? Rzeczywiście, są bardzo wygodne, ale zanim je kupisz, sprawdź, jaki jest ich skład. Niestety, często jest w nich sporo cukru (w kubeczku to trzy, nawet cztery łyżeczki!). Jeśli maluch przyzwyczai się do słodkiego smaku, nie będzie potem chciał jeść zwykłego twarogu. To nie wszystko. W owocowych serkach często nie ma obiecanych owoców (chyba że są to produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt; te polecamy), a tylko dżem albo sam aromat. Czy coś się stanie, jeśli podasz dziecku taki gotowy serek? Oczywiście, że nie. Pod warunkiem, że malec będzie zajadał się nim od czasu do czasu. Na co dzień lepszy będzie twarożek przygotowany przez ciebie dla niemowlaka.
Zobacz także:
Doskonały na śniadanie, obiad czy kolację. Ten przysmak to spora dawka białka i wapnia. Polecamy zrobiony w domu. Możesz go podać, gdy malec skończy 10 miesięcy, pod warunkiem że nie ma alergii na białko mleka krowiego. Twarożek wzbogaci jego dietę w białko, witaminy: A i z grupy B oraz wapń, cynk, tłuszcz. Prawda o wapniu Słyszałaś pewnie, że w twarogu jest mniej wapnia niż w takiej samej porcji kefiru, jogurtu czy mleka, bo większość tego pierwiastka “ucieka” z serwatką. To prawda, ale to “mniej” i tak oznacza „więcej” niż w innych, niemlecznych produktach. Warto więc, by malec jadł twaróg. Zrób to sam(a) Musisz mieć mleko, które może się zsiąść (wykluczone UHT!), np. pasteryzowane. Przegotuj je, przelej do szklanego naczynia, ostudź i zakwaś łyżeczką śmietany, jogurtu lub kefiru. Po około 24 godzinach, gdy mleko się zsiądzie, lekko je podgrzej, a potem wylej na sitko. Ze sklepu Wybór serków jest ogromny, ale żaden w smaku nie dorówna domowemu! Jeśli jednak boisz się, że twaróg Ci nie wyjdzie i decydujesz się go kupić, wybierz naturalny, w którego składzie są tylko najprostsze składniki: mleko, śmietanka. Unikaj soli, stabilizatorów, konserwantów. Owocowe Przyjdzie czas, kiedy maluch zacznie się domagać serków owocowych, w kolorowych opakowaniach. Mają wadę: są bardzo słodkie! W 50-gramowym kubeczku mogą być nawet dwie łyżeczki cukru! Zdarza się też, że np. serek truskawkowy nie zawiera wcale truskawek, tylko aromat. Zawsze lepiej więc kupić serek naturalny, a potem dodać do niego truskawki, maliny czy inne owoce. Katarzyna Pinkosz Zobacz przepisy: – Twarożek - jako nadzienie do ziemniaka (od 2. roku życia) – Twarożek z owocami i hebatnikami (od 11. miesiąca życia)

Największym bogactwem mleka, obok białka, jest wapń, potrzebny, by dziecko miało mocne kości i zdrowe ząbki. Pomaga on też leczyć przeziębienia i chroni przed alergią. Jednak jego niedobory ma aż 90% czterolatków – tak wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia. Przedszkolak rośnie, rosną także jego kości. Gdy otrzymują mało wapnia, są słabsze. Skutki będą widoczne za kilkanaście lat. Już teraz zresztą coraz częściej nastolatki mają osteoporozę! Ile wapnia powinien codziennie „zjeść” przedszkolak? Około 800 mg – tyle, ile jest w ponad trzech szklankach mleka. Czym możesz zastąpić każdą z nich? - 1,5 kostki białego sera (30 dag) Niestety, w twarogu jest stosunkowo mało wapnia, gdyż większość ginie w trakcie wytwarzania sera z ukwaszonego mleka (jest wylewany wraz z serwatką). - kubeczek jogurtu (150 g) W jogurtach i kefirach jest więcej wapnia niż w mleku, w dodatku jest on lepiej przyswajalny. Te produkty mogą jeść dzieci z nietolerancją laktozy. Polecamy jogurty naturalne – nawet codziennie! - 2 plasterki żółtego sera Takie sery to skarbnica wapnia, jest w nich również jod potrzebny tarczycy. Niestety, zawierają także sól, konserwanty i dużo tłuszczu (stanowią one ponad 40% ich składu). Dlatego przedszkolakowi podawaj je tylko 2–3 razy w tygodniu. - 10 dag migdałów Ich zaletą jest duża zawartość dobrych tłuszczów: jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych omega-6 i omega-3, które m.in. wzmacniają odporność. Pamiętaj jednak, że migdały są kaloryczne: 10 dag to 640 kcal, czyli prawie 40% dziennego zapotrzebowania na kalorie dla czterolatka. - 2,5 kubeczka Danonka Są wzbogacone w witaminę D, która pomaga przyswoić wapń. Niestety, znajduje się w nich też sporo cukru (półtorej łyżeczki w jednym małym kubeczku!). Podawaj je więc tylko od czasu do czasu lub ogranicz inne...

Badania wykazały, że polskie dzieci otrzymują tylko 70% zalecanej ilości witaminy D i wapnia! Dlatego powinnaś dbać, by twojemu maluchowi nie brakowało nabiału (czyli mleka, jego przetworów i jajek), który jest ważnym źródłem tych substancji. Dostarcza także białka, witamin A, B2, E i K) oraz żelaza. Zawiera tzw. aminokwasy niezbędne, czyli te, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Ich brak może wyrządzić spore szkody. Jajka zaś są dodatkowo źródłem bardzo potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i lecytyny. Dzienna porcja wapnia dla 3–6-latka to 800–1000 mg. Tę jego ilość zawierają: - 4 plasterki żółtego sera, - 3 szklanki mleka, - 2 szklanki jogurtu, kefiru, maślanki, - 1 kg sera białego. Po co dziecku mleko To kopalnia składników odżywczych – zawarty w nim wapń wraz z witaminą D jest konieczny, aby dziecko miało mocne kości i zęby. Ma też białka, które służą do budowy nowych tkanek, m.in. mięśni i kości. Zbudowane są z nich hormony oraz ciała odpornościowe chroniące przed chorobami. Laktoza, czyli cukier mleczny, jest natomiast bardzo dobrym źródłem energii. Ułatwia wchłanianie wapnia i jest niezbędna do rozwoju pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym, które m.in. zapobiegają zaparciom. Czy kozie mleko też jest dobre Ma specyficzny (nie każdy go lubi) smak. Może być dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Część dzieci, którym szkodzi mleko krowie, lepiej toleruje kozie. Zawiera ono znacznie więcej niż krowie wapnia, potasu, fosforu oraz niektórych innych składników mineralnych, jest także bogatsze w witaminy. W sklepach można kupić tłuste lub półtłuste. Które mleko jest lepsze: UHT czy pasteryzowane Oba sposoby zapobiegania szybkiemu psuciu się mleka mają swoje zalety. Podczas pasteryzacji mleko zostaje podgrzane do 100°C w ciągu minuty (i błyskawicznie ochłodzone do temperatury...