Reklama

Na TikToku codziennie pojawiają się setki, jak nie tysiące porad dla rodziców. Choć często są bardzo oryginalne i ułatwiają życie, to... nie zawsze są bezpieczne. Przykładem tego mogą być „minijajka”. Alexandra Bewicke, znana na TikToku jako @thatfalzonfamily, opublikowała filmik instruktażowy, w którym dokładnie wytłumaczyła, jak należy przygotować takie wyjątkowe jajka. Sposób jest bardzo prosty: najpierw należy zamrozić surowe jajka w skorupkach, następnie je obrać, pokroić w plastry, a na koniec podsmażyć na patelni. Podobno dzieci zachwycają się tak przygotowanymi jajkami.

Reklama

Minijajka są niebezpieczne!

Wielu rodziców, idąc za przykładem Alexandry Bewicke, zaczęło przygotowywać takie jajka dla swoich dzieci. Niektórzy z nich zwrócili jednak uwagę na to, że ta potrawa może szkodzić zdrowiu maluchów – i mieli rację. Na ten temat wypowiedział się pediatra, pisząc, że zamrażanie jajek w skorupkach może być niebezpieczne dla dzieci. Dodał także, że przed mrożeniem jajek w skorupkach przestrzega także FDA, czyli amerykańska Agencja Żywności i Leków.

Do niecodziennego sposobu podawania jajek odniosła się także dr Madelyn Fernstrom, ekspertka ds. żywienia i dziennikarka w NBC News: „Gdy płynne jajo zamarza, rozszerza się, co może doprowadzić do pęknięcia skorupki i wewnętrznej błony. To z kolei umożliwia bakteriom swobodne wniknięcie do jaja i zanieczyszczenie go”.

Do wielu pomysłów z TikToka należy więc podchodzić bardzo ostrożnie. Z pewnością autorka pomysłu nie miała złych intencji, jednak w wyniku nieświadomości można niekiedy zaszkodzić.

Źródło: today.com

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama