Dwuletnia Allie Birchall z Wielkiej Brytanii wypoczywała z całą rodziną w tureckim hotelu Crystal Sunset Luxury Resort and Spa w Antalyi. Dziewczynka zachorowała podczas pobytu na wakacjach, a po powrocie cała rodzina zaczęła się źle czuć, skarżąc się na dolegliwości żołądkowe.

Reklama

Po czterech dniach stan dziewczynki zaczął się gwałtownie pogarszać. 27 lipca 2019 roku dziewczynka trafiła do szpitala. 11 dni później dziecko zmarło.

Koniec śledztwa - ustalona przyczyna śmierci dziewczynki

Teraz temat powrócił, ponieważ zakończyło się śledztwo w sprawie śmierci dwulatki. Podczas sekcji zwłok okazało się, że przyczyną śmierci była „encefalopatia i inne powikłania związane z zespołem hemolityczno-mocznicowym (HUS) z powodu toksyn wytwarzanych przez bakterie E. coli”.

Zespół hemolityczno-mocznicowy może spowodować niewydolność nerek i uszkodzenie mózgu – tak właśnie stało się w przypadku Allie. Podczas śledztwa okazało się również, że szczep E. coli był na tyle unikalny, że musiał pochodzić z Turcji, nie występuje on w Wielkiej Brytanii. Na razie nie wiadomo jednak, w jaki sposób nabyła go dziewczynka.

Mama dziewczynki ostrzega innych rodziców

Mama dwulatki, Katie Dawson, nie może pogodzić się ze stratą swojego dziecka. Kobieta chce jednak ostrzec innych rodziców, by przy nawet niepozornym zatruciu pokarmowym, którego dozna dziecko, od razu kontaktowali się z lekarzem.

Zobacz także

„Nigdy nie należy lekceważyć zagrożeń związanych z problemami żołądkowymi i infekcjami. Bakteria E. coli może powodować długotrwałe problemy zdrowotne, a w najgorszych przypadkach śmierć. Nie warto ryzykować” – zaapelowała kobieta.

Bądźcie ostrożni na wakacjach!

Podczas wyjazdów zagranicznych trzeba bardzo uważać na to, co dziecko je i pije. Należy unikać picia wody z kranu, jedzenia nieumytych owoców, picia napojów z lodem (zazwyczaj jest on przygotowywany z kranówki). Konieczne jest też częste mycie rąk oraz codzienna higiena osobista oraz kupowanie produktów spożywczych z pewnego źródła.

Objawy zakażenia układu pokarmowego bakterią E. coli to:

  • wymioty,
  • bóle głowy,
  • bóle brzucha,
  • stan podgorączkowy lub gorączka,
  • biegunka,
  • osłabienie,
  • niekiedy krwawe stolce.

Źródło: www.chroniclelive.co.uk

Piszemy też o:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama