Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny w ciastkach wykryto wysoki poziom niebezpiecznego akryloamidu. Badanie potwierdzające tę sytuację zostało wykonane w Holandii, a producent zamieścił informację na swojej stronie internetowej. Niestety, w międzyczasie polski dytrybutor zdążył już sprzedać tę partię produktu kolejnym odbiorcom.

Reklama

Jak rozpoznać niebezpieczne ciastka?

Główny Inspektorat Sanitarny

Ze sprzedaży zostały wycofane:
Ciasteczka dla niemowląt marki „Belkorn” Biskids 6+ with appleconcentrate (no added sugar, 150 g), których producentem jest belgijska firma CRV Corthouts NV.
Trefna partia produkcyjna ma numer: 171401, a data minimalnej trwałości ciastek to 03.04.2018

Jeśli znajdziesz te numery na opakowaniu ciasteczek, nie podawaj ich dziecku ani sama ich nie jedz. Ciastka należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu.
Główny Urząd Sanitarny podkreśla, że „produkt z tej partii nie powinien być spożywany przez konsumentów, szczególnie przez dzieci, z uwagi na stwierdzony wysoki poziom akryloamidu”.

Co to jest akryloamid?

To substancja potencjalnie uszkadzająca geny i mogąca powodować raka. Powstaje w naturalny sposób podczas obróbki termicznej żywności, czyli pieczenia, smażenia, grillowania. Akryloamid znajduje się w wielu produktach wysoko przetworzonych, które jemy na co dzień, zwłaszcza tych kupowanych w sklepach, m.in. w paluszkach, chipsach, chrupkach, ale także w przygotowywanych w domu, np. frytkach, smażonym mięsie. W niewielkich ilościach nie jest toksyczny, ale i tak warto ograniczyć, zwłaszcza w diecie niemowląt i małych dzieci, spożywanie produktów zawierających ten związek.

Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko? 5 sprawdzonych sposobów

Zobacz także
Reklama

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Reklama
Reklama
Reklama