Uwaga! Salmonella w waflach. Polski producent wycofuje produkty ze sprzedaży
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się ostrzeżenie, by nie spożywać wafli, które w procesie produkcji zostały zanieczyszczone salmonellą. Sprawdź, których nazw i partii produktów to dotyczy.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Wykryto bakterie salmonelli w mleku w proszku dodawanym do produkcji wafli polskiego producenta. Sprawdź, które partie produktów zostały przeznaczone do wycofania ze sprzedaży.
Produkty zanieczyszczone bakteriami salmonelli
Na stronie GIS-u znajduje się informacja na temat tego, że kilka rodzajach wafli produkowanych w Zakładzie Handlowo-Usługowym „Tadex” Tadeusz Koniak musi zostać wycofanych z rynku. Wykryto, że mleko w proszku, które było dodawane do produkcji wafli suchych, zostało zanieczyszczone bakterią o nazwie Salmonella Anatum. Istnieje zagrożenie, że spożycie tych wafli spowoduje zakażenie pałeczką Salmonella.
Zobacz też: Objawy zatrucia pokarmowego wywołanego przez salmonellę
Wycofanie wafli ze sprzedaży
Ze sklepów muszą zniknąć wafle firmy „Tadex” o numerze partii/dacie minimalnej trwałości: od 07.09.2019 do 22.09.2019 o nazwie:
- Wafle suche Mega PAAKA, 400 g,
- Wafle suche Tortowe, 140 g,
- Chrupaki, Wafle suche, 70 g,
- Wafle suche, 170 g.
Na stronie GIS-u czytamy: „W związku z postępowaniem wyjaśniającym w sprawie mleka w proszku zanieczyszczonego Salmonella Anatum organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadziły kontrolę u odbiorcy kwestionowanej partii mleka w proszku – Zakładzie Handlowo-Usługowym „Tadex” Tadeusz Koniak. Ustalono, że kwestionowana partia mleka w proszku została wykorzystana do produkcji wafli suchych. Ze względu na możliwość zanieczyszczenia krzyżowego producent zdecydował o wycofaniu z obrotu wszystkich produktów, do których produkcji użyto kwestionowany surowiec”.
Czym grozi zatrucie salmonellą?
Bakterie z grupy Salmonella, jeśli dostaną się do naszego układu pokarmowego, mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Silne wymioty, biegunka oraz wysoka gorączka, jakie mu towarzyszą, mogą być przyczyną odwodnienia organizmu. Jest to stan szczególnie niebezpieczny w przypadku niemowląt i małych dzieci. W takich przypadkach konieczna jest natychmiastowa hospitalizacja.
Źródło: gis.gov.pl
Zobacz też:
- Jak się leczy zatrucie salmonellą?
- Salmonella w przedszkolu! Dzieci zatruły się jedzeniem?
- 8 zasad diety dziecka: jak ukiknąć salmonelli, gronkowców i jadu kiełbasianego?