Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
niemowlę, lato, kuchnia, przekąska, jabłko, owoc
Panthermedia
Dieta

8 zasad letniej diety dziecka - jak uniknąć salmonelli, gronkowców i jadu kiełbasianego?

W gorące dni bakterie namnażają się błyskawicznie. A wtedy kłopoty żołądkowe gwarantowane. Oto, jak gotować, by dziecko ich uniknęło.

Dzieci mają wyjątkowo delikatne żołądki, więc może im zaszkodzić nawet to, co na nas, dorosłych, nie zrobiłoby specjalnego wrażenia. Dlatego gotując dla malucha, musisz stosować kilka ważnych zasad – o każdej porze roku, ale latem w szczególności.  

1. Gotując dla dziecka, przestrzegaj higieny

Zanim zabierzesz się za robienie zupki czy tarcie jabłka, umyj ręce. Dokładnie wytrzyj też blaty, naczynia i kuchenne akcesoria, np. tarki (bakterie bardzo je lubią) i deski do krojenia. Te, na których kroisz surowe mięso, wyparzaj wrzątkiem. Najlepsze są deski szklane lub ze stali nierdzewnej, bo nie ma na nich nierówności. Pamiętaj, że wylęgarnią paskudztw mogą być również niezbyt czyste i wilgotne ścierki (pierz je w wysokiej temperaturze). Często zmieniaj gąbki, zmywaki, szczotki. I pamiętaj, że dziecko przed posiłkiem zawsze powinno umyć rączki.

Wypróbuj 7 prostych przepisów dla 6-miesięcznego dziecka.

2. Nie oblizuj łyżeczki dziecka

Podczas gotowania albo karmienia nigdy nie oblizuj łyżeczki dziecka ani nie pij z jego kubeczka. Jeśli chcesz spróbować niemowlęcej zupki, weź drugą łyżeczkę i odłóż na własny talerz. Nie karm też dziecka swoimi sztućcami.

3. Używaj dobrych naczyń

W aluminiowych naczyniach podczas gotowania wypłukują się szkodliwe pierwiastki. Z kolei na garnkach emaliowanych często powstają rysy i odpryski. Jeżeli naczynie jest uszkodzone, trzeba je wyrzucić, bo z fragmentu niepokrytego emalią metalu mogłyby się przedostawać do żywności szkodliwe substancje. Najlepiej korzystać z rondli i garnków wykonanych ze stali nierdzewnej lub stalowych, pokrytych teflonem (sprawdzaj co pewien czas czy nie zaczyna odpadać). Bezpieczne jest także szkło i miedź. Jeśli używasz naczyń, sztućców i pojemników z tworzyw sztucznych, korzystaj wyłącznie z tych, które mają atest i zostały przeznaczone do kontaktu z żywnością (także gorącą).

4. Nie przechowuj resztek jedzenia

Jeśli w miseczce zostały resztki niezjedzonego przez dziecko dania, wyrzuć je. Są na nich resztki śliny, a to pożywka dla bakterii.

5. Kupuj mięso dla dziecka z pewnych źródeł

Wszystko, co ląduje na talerzu lub w butelce niemowlaka, musi być świeże i dobrej jakości. Mięso – nawet odrobinę nieświeże (w upały to wcale nie rzadkość) albo przechowywane w złych warunkach (np. leżące przez cały dzień na słońcu w bazarkowej budzie) może być przyczyną zatrucia pokarmowego. Nie kupuj także mięsa już przyprawionego, np. zestawu na grilla. Po pierwsze jest ryzyko, że właśnie dlatego je przyprawiono, by ukryć jego gorszą jakość. Po drugie przyprawy, które zostały do niego dodane, nie nadają się dla małych dzieci.

6. Wyrzucaj nadgniłe owoce i warzywa

Nawet jeśli widzisz na jabłuszku tylko małą nadgnitą plamkę, nie odkrawaj jej, by resztę owocu dać dziecku. Bakterie, które spowodowały gnicie, prawdopodobnie są już w całym jabłku. Taki owoc lub warzywo nie nadaje się do jedzenia.

7. Zawsze patrz na wieczka produktów dla dzieci

Wybierając produkty, sprawdzaj datę przydatności do spożycia – nie kupuj takich, których termin ważności właśnie się kończy. Ale to nie wszystko! W jogurtach, kefirach, soczkach, słoiczkach dla niemowląt, powinnaś obejrzeć także wieczka. Jeśli są wypukłe, to znak, że w środku mogą już być niedobre dla brzuszka bakterie.

Domowe jogurty dla niemowląt - 6 przepisów.

8. Wybieraj małe opakowania produktów dla dzieci

Są mniej ekonomiczne, ale w czasie upałów jedzenie po otwarciu bardzo szybko się psuje. Psują się także soki! Nie przechowuj ich poza lodówką dłużej niż kilka godzin.

Sprawdź, jak podawać dziecku truskawki, jagody i inne owoce sezonowe.

Groźne bakterie w jedzeniu

Najgroźniejsze letnie bakterie, które możesz znaleźć w jedzeniu, to:

  • Salmonella. Dziecko może się nią zarazić, jedząc np. jajecznicę (bakteria bowiem bytuje na skorupkach jajek) czy pijąc mleko i jego przetwory.
  • Gronkowce. Można spotkać je przede wszystkim w pasztetach, lodach, wędlinach, które były pozostawione przez klika godzin w zbyt wysokiej temperaturze.
  • Jad kiełbasiany. Czasem kryje się w konserwach mięsnych i rybnych oraz źle przechowywanych wędlinach.

Co powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

fotolia.com
Dieta
Talerz pełen witamin, czyli przygotowanie jedzenia dla dziecka
Odpowiadamy na pytania o mrożonki i oleje w diecie dziecka. Podajemy praktyczne sposoby zachowania witamin podczas gotowania - to ważne zwłaszcza przy żywieniu niemowlęcia. Zobacz, jak przygotować naprawdę wartościowe posiłki dla dziecka.

Witaminy dla dziecka - jak ich nie utracić gotując posiłki W trakcie niewłaściwego przechowywania produktów i ich przygotowywania mogą one stracić wiele swoich wartości. Co możesz robić, by temu zapobiec? Warzywa gotuj w małej ilości wody, wykorzystaj ją potem na sos lub zupę. ​Przyrządzaj potrawy tuż przed podaniem ich dziecku. Mając do wyboru żywność mrożoną i puszkowaną, wybieraj mrożonki (gotuj je bez wcześniejszego rozmrażania). Surówki sporządzaj ze świeżo pokrojonych warzyw, inaczej tracą wiele witamin, głównie C i z grupy B. Używaj naczyń ze stali nierdzewnej. Gotowanie w garnkach miedzianych zubaża potrawy o witaminy C, E, kwas foliowy. Warzywa strączkowe, makaron, ryż, mąkę przechowuj w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2 . Nie wystawiaj mleka i jego przetworów na działanie promieni słonecznych, gdyż tracą witaminy A, D, B2. Mrożonki dla dziecka Zimą i wczesną wiosną nie ma świeżych warzyw i owoców, ale można korzystać z mrożonych. Zachowują one większość składników odżywczych. W mrożonym szpinaku znajduje się prawie tyle samo witamin, co w świeżym. Ale uwaga: jeśli przechowujesz go w temperaturze pokojowej, już po dwóch dniach ilość witamin maleje o ponad połowę! Podobnie dzieje się z owocami: przechowywane w nieodpowiednich warunkach, tracą swoją wartość odżywczą. Dlatego zimą warto podawać dziecku mrożonki: dzięki temu nie jest skazane tylko na banany, pomarańcze i marchewkę, a każdego dnia może zjeść inną jarzynkę czy owoce. Olej w diecie dziecka Jeżeli chodzi o oleje i oliwy, nie ma specjalnej różnicy między podawaniem ich dziecku i dorosłym. Pamiętaj tylko, że nie wszystkie oleje nadają się do smażenia potraw. Powinno się do tego używać oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego. Natomiast takie oleje, jak...

dziecko, sprzątanie, zmywanie
Zdrowie
Te przedmioty kuchenne mogą być niebezpieczne dla zdrowia twojego dziecka!
Z pewnością masz je w swojej kuchni! Sprawdź, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie całej rodziny.

Czy wiesz, że najbrudniejszym pomieszczeniem w domu jest kuchnia? Połączenie ciepła wilgoci, które często panują w kuchni plus resztki jedzenia dają groźnym mikrobom idealne warunki do rozmnażania. Biegunki , zatrucia pokarmowe , zakażenia ropne skóry czy nawet sepsa , to choroby, które mogą powodować kuchenne bakterie takie jak: pałeczki okrężnicy (E. coli), gronkowca złocistego czy salmonelli. Niebezpieczne bakterie na desce do krojenia! Każdy posiada w kuchni przy najmniej jedna deskę do krojenia Nie każdy jednak wie, że na powierzchni zwykłej deski do krojenia może gnieździć się dużo więcej bakterii niż na desce klozetowej ! Nieodpowiednie czyszczenie deski może być przyczyną niebezpiecznych chorób czy zatruć pokarmowych całej rodziny. Groźne bakterie pochodzą najczęściej z surowego mięsa , dlatego warto mieć oddzielną dekę do krojenia mięsa. Najczęściej używamy desek drewnianych . Pamiętajmy , by po umyciu drewnianej deski osuszyć ją ręcznikiem papierowym (nie pozostawiać wody do wyschnięcia). Jeśli woda dostanie się wewnątrz deski może sprawić, że ze środka deski  będą przenikały do żywności bakterie . Pamiętaj, że drewnianych desek nie można myć w zmywarce i czyścić chemikaliami. Jak więc dezynfekować deskę do krojenia ? Czyść wilgotną deskę grubą solą lub sodą kuchenną (możesz pozostawić natartą deskę na noc). Sól jest bezpieczna dla zdrowia i dezynfekuje powierzchnię i likwiduje przykre zapachy. W pozbyciu się nie­przy­jem­nych za­pa­chów pomaga również natarcie deski sokiem z cytryny. Warto impregnować deskę do krojenia olejem spożywczym ( np. słonecznikowego). Deska może zrobić się ciemniejsza, ale jej odporność na wodę wzrośnie. Gąbki do mycia naczyń pełne mikrobów Czy wiesz, że na jed­nym cen­ty­me­trze kwa­dra­to­wym gąbki może by­to­wać nawet...

Jak przechowywać żywność?
AdobeStock
Aktualności
Zostały ci resztki z obiadu? Uważaj, bo możesz zatruć swoją rodzinę!
Pyszne jedzenie może stać się siedliskiem bakterii niebezpiecznych dla zdrowia twojego i twoich bliskich.

Polacy wyrzucają nawet 9 mln ton jedzenia rocznie, a nasz kraj jest w niechlubnej czołówce państw Unii Europejskiej, w których marnuje się najwięcej żywności. Jednak schowanie jedzenia do lodówki to za mało. Nieodpowiednie przechowywanie żywności może dać efekt wręcz odwrotny, a resztki pysznego obiadu mogą szybko stać się siedliskiem bakterii niebezpiecznych dla zdrowia twojego i twoich bliskich. Nie widać gołym okiem Warto wiedzieć, że jedzenie nie musi być zgniłe, spleśniałe lub brzydko pachnieć, by zawierać patogeny wywołujące choroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia ponad 200 chorób przenoszonych jest właśnie przez żywność. Najczęstszymi winowajcami są takie bakterie takie jak E. coli, salmonella i campylobacter czy wirusy takie jak norowirus. Jak właściwie przechowywać jedzenie? Produkty wysokobiałkowe i wilgotne, takie jak mięso to coś, co bakterie lubią najbardziej, ale zadowolą się także warzywami o wysokiej zawartości białka. Dlatego niezwykle ważna jest temperatura, w jakiej przechowujemy żywność, by temu zapobiec. Nie wkładaj zbyt dużo jedzenia do lodówki. Może to zaburzyć cyrkulację powietrza, a co za tym idzie podnieść temperaturę w chłodziarce. Nie wkładaj ciepłych garnków do lodówki . Zabieg ten może podnieść temperaturę w całej lodówce. Co nie tylko może uszkodzić sprzęt, ale podwyższona temperatura czy wilgotność mogą sprzyjać ich namnażaniu bakterii. Używaj pojemników na żywność . Najbezpieczniej będzie zostawić jedzenie na blacie do ostygnięcia na ok. 0,5-1h, a potem przełożyć do płaskiego pojemnika z pokrywką. Dzięki temu uzyskasz większą powierzchnie styku do chłodnej półki. Pamiętaj także, by zostawić szczelinę na wymianę tlenu i wilgoci. Jeśli zostanie ci np. pół puszki fasoli, lepiej także przełożyć ją do osobnego pojemnika. Usuwaj wodę z lodówki ....

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
1000 zł na wakacje
Prawo i finanse
Bon 1000 zł na wakacje: od kiedy bon turystyczny 2023? Nowe informacje
Magdalena Drab
początek roku szkolnego 2023
Newsy
Będą dłuższe wakacje: początek roku szkolnego 2023/2024 został przesunięty
Magdalena Drab
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki nad dzieckiem – czy urlop opiekuńczy 2023 jest płatny?
Joanna Biegaj
ile dać na komunię
Święta i uroczystości
Ile dać na komunię w 2023: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego?
Maria Nielsen
wniosek u urlop rodzicielski
Prawo i finanse
Wniosek o urlop rodzicielski 2023 – wzór do druku
Magdalena Drab
Wyjątkowe życzenia na Dzień Matki
Święta i uroczystości
Życzenia na Dzień Matki: wyjątkowe dla wyjątkowej mamy
Luiza Słuszniak
Cytaty na chrzest
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: piękne sentencje i złote myśli z okazji chrzcin
Milena Oszczepalińska
gdzie nad morze z dzieckiem
Czas wolny
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Ewa Janczak-Cwil
ile punktów można zdobyć na egzaminie ósmoklasisty
Edukacja
Punkty na egzaminie ósmoklasisty 2023: ile trzeba mieć punktów?
Joanna Biegaj
jak ubierać niemowlę na spacer wiosną
Pielęgnacja
Jak ubierać niemowlę wiosną: w kwietniu, w maju i przy 20 stopniach [LISTA UBRANEK]
Magdalena Drab
Szkarlatyna - co to oznacza
Zdrowie
Szkarlatyna u dzieci: co to za choroba? Przyczyny, objawy i leczenie płonicy
Beata Turska
larwy kleszczy
Edukacja
Larwy kleszczy – jak wygląda larwa kleszcza i czy jest niebezpieczna? [ZDJĘCIA]
Joanna Biegaj
czy można przykrywać wózek pieluchą
Pielęgnacja
Zakrywanie wózka pieluchą to nie sprytna ochrona przed słońcem. Dziecku grozi szpital!
Magdalena Drab
gęsty katar u dziecka
Zdrowie
Gęsty katar u dziecka – jak szybko się go pozbyć?
Ewa Janczak-Cwil
pas poporodowy
Połóg
Pas poporodowy: kiedy i ile godzin nosić pas brzuszny? [EFEKTY I OPINIE]
Agnieszka Majchrzak
latające kleszcze
Święta i uroczystości
Latające kleszcze – czy strzyżak sarni jest niebezpieczny?
Magdalena Drab
angielskie imiona
Imiona
Angielskie imiona żeńskie i męskie: popularne i ładne (+ ich polskie odpowiedniki)
Joanna Biegaj
uczulenie na słońce
Pielęgnacja
Uczulenie na słońce u dziecka: jak wygląda wysypka od słońca u dziecka? Leczenie, zapobieganie
Małgorzata Wódz