Twoje dziecko nie chce jeść warzyw? To wina genów!
Według amerykańskich naukowców wybrzydzanie przy jedzeniu może być cechą wrodzoną. Przeczytaj!
Większość dzieci w pewnym okresie wykazuje niechęć do jedzenia określonych produktów, np. warzyw. Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois zauważyli jednak, że istnieją przypadki, kiedy to wybrzydzanie podczas posiłku jest zdecydowanie silniejsze, niż przeciętnie. Postanowili zbadać, czy za taką wyjątkową niechęć do jedzenia wykazywaną przez niektóre dzieci nie odpowiadają przypadkiem geny. Przeczytajcie, co odkryli!
Czy geny odpowiadają za niechęć do jedzenia określonych produktów?
Amerykańscy naukowcy postanowili przeprowadzić eksperyment i pobrali próbki ślin od 150 przedszkolaków. Pytali też rodziców, czy dzieci są niejadkami, czy zjadają posiłki chętnie. Na tej podstawie podzielili próbki ślin na dwie grupy – niejadków i dzieci bez problemów ze spożywaniem posiłków. Następnie przebadali DNA pobranych próbek i… okazało się, że spośród genów odpowiadających za odczuwanie smaków dwa z nich wyglądały inaczej u dzieci bez zaburzeń odżywiania i niejadków.
Co więcej, oba te geny odpowiadają za odczuwanie smaku gorzkiego, co może wyjaśniać, dlaczego niektóre dzieci w ogóle nie chcą jeść warzyw. Warzywa w większości mają bowiem w sobie gorzki smak. Dodatkowo dzieci dużo intensywniej wyczuwają smaki i jeśli dla nas jakieś warzywo nie wydaje się gorzkie, nie znaczy to, że dziecko nie będzie czuło tego smaku. Dorośli mają dużo większą tolerancję na smaki, bo już bardzo dobrze je znają, a dzieci dopiero się ich uczą.
Dlaczego jeszcze dzieci nie lubią gorzkich rzeczy?
Okazuje się, że jest to naturalna, biologiczna reakcja organizmu. Gorzki smak ma bowiem większość trujących roślin. Organizm broniąc się przed zagrożeniem, odrzuca smak gorzki. Smak słony, słodki czy kwaśny nie ma takich konotacji, dlatego dzieci nie mają zazwyczaj problemu z jedzeniem takich produktów.
Teraz już wiadomo, dlaczego dzieci wolą słone chipsy i słodkie czekoladki od zdrowych, ale gorzkich warzyw.
Zobacz też: Nie je warzyw? Sprawdź, jakich składników odżywczych brakuje niejadkom
źródło: ciekawe.org