Reklama

Podstawą detoksu jest dostarczanie organizmowi składników o właściwościach odtruwających, które są zawarte w takich warzywach i owocach jak buraki, szpinak, kapusta kiszona, kalafior, brukselka, marchewka, maliny, wiśnie, truskawki i porzeczki. Dzięki mrożonkom Hortex błyskawicznie odzyskasz formę, jednocześnie zapewniając swoim kubkom smakowym mnóstwo przyjemności. Pamiętaj: w zdrowym ciele zdrowy duch!

Reklama

Przykładowe jednodniowe menu oczyszczające

Śniadanie – zapiekana owsianka owocowa (porcja na 4 osoby)

Lista zakupów: mieszanka owocowa Hortex – 1 opakowanie, 300 g płatków owsianych górskich, 250 ml mleka, 100 g płatków migdałowych, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu i/lub kardamonu
Sposób przygotowania: Owoce wymieszaj z płatkami owsianymi, przyprawami i większą częścią migdałów, po czym przełóż je do naczynia do zapiekania i zalej mlekiem z miodem. Wierzch owsianki posyp resztą płatków migdałowych. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C mniej więcej na 20 minut. Zapiekankę podawaj ciepłą. Dodatkowo możesz ją polać miodem.

materiały prasowe

II śniadanie – smoothie owocowe (porcja na 4 osoby)

Lista zakupów: mieszanka owocowa Hortex – 2 opakowania, 500 ml Soku jabłkowego 100% Hortex, 3 banany, sok z całej cytryny, 5-6 łyżek miodu, listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (z wyjątkiem listków mięty) zmiksuj. Gotowe smoothie przelej do szklanek i udekoruj listkami mięty.

materiały prasowe

Obiad – pieczone warzywa wiosenne w cząbrze z kurczakiem i sosem szpinakowym (porcja na 3 osoby)

Lista zakupów: Bukiet jarzyn wiosenny Hortex – 1 opakowanie, Szpinak w sosie śmietanowym Hortex – 1 opakowanie, 4 piersi kurczaka, 50 g masła klarowanego, 4 łyżki miodu, sok z całej cytryny, świeży tymianek, ½ łyżki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka cząbru, sól, pieprz, papier do pieczenia
Sposób przygotowania: Piersi kurczaka obłóż tymiankiem, przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem i odstaw na noc do zamarynowania. Rano wyjmij kurczaka z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i usmaż w rozpuszczonym maśle na wolnym ogniu, aż do miękkości. Bukiet jarzyn wiosenny wysyp na papier do pieczenia, oprósz solą oraz pieprzem i polej miodem. Dodaj cząber i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C na ok. 20 minut (warzywa powinny się delikatnie zezłocić). Szpinak w sosie śmietanowym przygotuj wg przepisu podanego na opakowaniu, następnie zmiksuj w blenderze, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Upieczone warzywa wyłóż na talerz, a na nich ułóż piersi z kurczaka pokrojone w plastry. Na koniec polej potrawę sosem szpinakowym.

materiały prasowe

Podwieczorek – koktajl ze szpinakiem (porcja na 4 osoby)

Lista zakupów: Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie, 300 ml wody niegazowanej, 2 jabłka, 1 banan, sok z połowy limonki
Sposób przygotowania: Szpinak rozmroź na sitku. Wydrąż komory nasienne z jabłek i pokrój je w ćwiartki. Banana obierz i pokrój na kilka części. Szpinak i owoce przełóż do blendera i miksuj, dodając sok z limonki i wodę.

Reklama
materiały prasowe

Kolacja – koktajl z burakiem (porcja na 4 osoby)

Lista zakupów: Buraczki purée Hortex – 2 opakowania, 1 l kefiru, 4 rzodkiewki, 1 ogórek bez miąższu, 1 łyżka siekanego kopru, świeżo mielony pieprz, sól, ulubione zioła do dekoracji
Sposób przygotowania: Rzodkiewki umyj i przekrój na pół. Ogórka wydrąż i potnij na kilka części. Pozostałe składniki wrzuć do naczynia z kefirem i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przelej do szklanek i posyp po wierzchu ulubionymi ziołami.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama