Blok czekoladowy salami
Blok czekoladowy uwielbiają wszystkie dzieci. Marco Ghia, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu, podpowiada jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek. Oto przepis na pyszny blok czekoladowy.
- Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool
- 400 g kruchych ciasteczek
- 150 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 100 g cukru
- cukier puder lub kakao (do obtoczenia)
Pokrusz ciasteczka. Rozpuść gorzką czekoladę tzw. kąpieli wodnej (mały garnek włóż do wypełnionego wodą większego garnka i postaw na ogniu). Gdy czekolada się rozpuszcza, ubij masło na krem. Dodaj cukier, a potem jajka. Całość mieszaj do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Dodaj rozpuszczoną, nieco schłodzoną czekoladę. Mieszaj, aż masa będzie idealnie jednolita, po czym dodaj pokruszone ciasteczka i znów mieszaj. Masę wyłóż na papier do pieczenia i postaraj się jej nadać formę podłużnego wałka, pomagając sobie rękoma i łopatką. Następnie zawiń ją w papier do pieczenia, tworząc długi, gruby wałek. Zawiń końce papieru i obłóż je dodatkowo folią aluminiową. Włóż deser do lodówki na minimum 4 godziny. Podaj po obtoczeniu w kakao i cukrze pudrze.
Zobacz też więcej przepisów z czekoladą