Reklama

Ciasteczka gwiazdki nie wymagają wielkich przygotowań. Do ich wykonania potrzebujesz zaledwie kilku składników, które na pewno masz w swojej lodówce czy w spiżarni. Ciasteczka będą najlepsze, jeśli użyjesz do ich przygotowania prawdziwego masła (minimum 80% tłuszczu) i ziaren z laski wanilii. Jeśli nie masz tych składników w domu, możesz użyć cukru wanilinowego i margaryny, choć pewnie wtedy kruche gwiazdki nie będą już tak wybornie smakować.

Reklama

Ciasteczka kruche gwiazdki – przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • jajko
  • żółtko
  • 2 łyżki wody
  • ziarnka prawdziwej wanilii albo aromat waniliowy
  • białko

Przygotowanie: mąkę, cukier, masło, jajka, wanilię włóż do miski i posiekaj nożem, dodaj wodę, szybko ugnieć na gładką masę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 2–3 godziny. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Wykrawaj foremką gwiazdki i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmaruj je białkiem, by pięknie się błyszczały. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz aż do lekkiego ozłocenia. Jeszcze ciepłe zsuń z blaszki.

Kruche gwiazdki: najlepsze będą z lukrem!

Ciasteczka gwiazdki z lukrem będą prezentowały się fantastycznie. Jak przygotować lukier? Potrzebujesz pół szklanki cukru pudru, łyżeczkę soku z cytryny i białko. Cukier wsyp do wysokiego naczynia, wlej do niego białko i sok z cytryny. Ubijaj na niskich obrotach do momentu, kiedy lukier będzie bardzo gęsty i lśniący. Postaraj się, aby go za bardzo nie napowietrzyć. Po ubiciu lukier jest gotowy do dekoracji. Najłatwiej jest użyć rękawa cukierniczego. Jeśli go nie masz, użyj kwadratowego/prostokątnego woreczka plastikowego, wlej do niego lukier i odetnij niewielki róg. Woreczek wówczas będzie działał dokładnie tak, jak rękaw cukierniczy. Dodatkowo kruche gwiazdki z lukrem można ozdobić perełkami cukierniczymi czy innymi wybranymi przez siebie ozdobami do ciast.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama