Kruche ciasteczka dla dzieci: najlepszy przepis!
Kruche ciasteczka to coś, co dzieci kochają chrupać. Nie kupuj jednak gotowych ciasteczek, tylko wypróbuj jeden z naszych sprawdzonych przepisów na pyszne i zdrowe kruche ciasteczka, które można upiec razem z dzieckiem. Podajemy przepis bazowy na ciasteczka, a także przepis na kruche ciasteczka bez cukru oraz kruche ciasteczka orzechowe dla dzieci.
Kruche ciasteczka to pyszny i słodki deser. Doskonale smakują solo, jednak najsmaczniejsze są w towarzystwie kubka gorącego kakao. Zrobienie kruchych ciasteczek jest dziecinnie proste – dlatego też do ich wykonania warto zaangażować dzieci, które z pewnością z radością pomogą w przyrządzeniu słodkości.
Przedstawiamy sprawdzone przepisy na pyszne i co równie ważne, naprawdę kruche ciasteczka, które można jeść chwilę po wyjęciu ich z piekarnika.
Kruche ciasteczka dla dzieci: przepis podstawowy, który zrobisz razem z dzieckiem
Składniki:
- 3 szklanki mąki (pszennej albo orkiszowej)
- kostka masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- łyżka gęstej śmietany
- cukier waniliowy
Przygotowanie: daj dziecku mąkę do przesiania, a potem dodajcie do niej kostkę masła i cukier. Całość posiekaj. Połącz ciasto z żółtkami i śmietaną. Krótko wyrób, włóż na pół godziny do lodówki. Następnie pomóż maluchowi rozwałkować je na grubość ok. 1/2 cm i pozwól wycinać różne kształty. Możecie używać foremek lub robić palcami placuszki, lub wałeczki. Kruche ciasteczka piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C.
Zobacz także
Kruche, zdrowe ciasteczka bez cukru dla dzieci: przepis
Chcesz, by dziecko zjadło bardziej zdrowe ciasteczka? Wypróbuj poniższy przepis, w którym w ogóle nie ma cukru!
Składniki:
- 2 szklanki mąki (pszennej albo orkiszowej)
- pół kostki masła
- 5 łyżek miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
- żółtko
- łyżka gęstej śmietany
Przygotowanie: daj dziecku mąkę do przesiania, a potem dodajcie do niej masło i miód. Następnie dodaj do ciasta żółtka ze śmietaną. Zagnieć całość ręcznie, a jeśli masz możliwość, zagnieć je krótko w robocie planetarnym. Ciasto włóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je z dzieckiem na 0,5 cm grubości. Pozwól dziecku wyciąć ciasteczka w dowolnym kształcie – najłatwiej wyciąć je za pomocą foremek. Kruche ciasteczka piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Kruche ciasteczka orzechowe dla dzieci: szybki przepis
Kruche ciasteczka są pyszne, ale wzbogacenie ich o orzechy sprawi, że będą jeszcze bardziej aromatyczne i zdrowe, bo przecież orzechy zawierają mnóstw ocennych witamin i minerałów. Oto jak je przygotować:
Składniki:
- 2 szklanki mąki (pszennej lub orkiszowej)
- pół kostki masła
- ½ szklanki cukru pudru
- żółtko
- dwie łyżki masła orzechowego (dowolnego)
- garstka posiekanych orzechów (np. włoskich, pekan, ziemnych)
Przygotowanie: daj dziecku mąkę do przesiania, a potem dodajcie do niej masło i cukier. Do masy dodaj żółtka wraz z masłem orzechowym i posiekanymi drobno orzechami. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej masy i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj z dzieckiem do 0,5 cm grubości. Wytnijcie razem ciasteczka i ułóżcie je na blasze. Piecz je przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Zobacz też: