Brownie z karmelizowanymi orzechami
Gdy za oknem szaro, przyda się energetyzujący deser. Brownie doskonale pasuje do gorącej herbaty, dzieci pokochają takie ciasto z kubkiem gorącego mleka.
- mat. pras. McVitie's
Opublikowano: niedziela, 7 stycznia 2018 14:46
Reklama
Reklama
- 250 g ciastek, np. McVitie's Digestive The Original
- 400 g gorzkiej czekolady
- 250 masła
- 225 g orzeszków ziemnych (niesolonych i nieprażonych)
- 7 średnich jajek
- 350 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 500 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 50 g białej czekolady (do polewy)
- tłuszcz i mąka do formy
a także:
- papier do pieczenia
- jednorazowy rękaw cukierniczy
- Pokruszoną ciemną czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej.
- Kolejno pokrusz 75 g orzechów ziemnych i 125 g ciastek, a jajka ubij trzepaczką.
- Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
- Następnie dodaj do miski: 400 g cukru, cukier wanilinowy, sól, jajka i mieszankę czekolady z masłem.
- Całość wymieszaj mikserem na gładką i jednolitą masę.
- Na koniec dodaj do ciasta orzeszki i ciastka.
- Formę (wielkości 30 x 38 cm) natłuść i oprósz mąką.
- Przełóż do niej przygotowane ciasto i wyrównaj.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w piekarnik elektrycznym w temperaturze 175 st. C, z termoobiegiem w 150 st. C.
- Po wyjęciu pozostaw ciasto do całkowitego ostudzenia.
Uwaga! Jeśli chcesz wzbogacić swoje brownie i uczynić je jeszcze bardziej smakowitym, możesz udekorować wierzch ciasta, np. z użyciem karmelizowanych orzechów i ciasteczek McVitie’s Digestive The Original z białą czekoladą.
- Na patelni rozpuść 100 g cukru i 2 łyżki wody.
- Następnie dodaj 150 g orzechów i karmelizuj je przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając.
- Orzechy przełóż na papier do pieczenia, pozostaw do wystygnięcia, a później rozdrobnij.
- Białą czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do rękawa cukierniczego, odetnij koniec i udekoruj nią 125 g ciasteczek McVitie’s Digestive The Original.
- Po ostygnięciu ciastek, rozdrobnij je.
- Ostudzone brownie pokrój na porcje i udekoruj orzechami i ciastkami.
Reklama
Zobacz też więcej przepisów słodycze i desery dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama