Reklama

Reklama
  • 250 g ciastek, np. McVitie's Digestive The Original
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 250 masła
  • 225 g orzeszków ziemnych (niesolonych i nieprażonych)
  • 7 średnich jajek
  • 350 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 500 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 50 g białej czekolady (do polewy)
  • tłuszcz i mąka do formy

a także:

  • papier do pieczenia
  • jednorazowy rękaw cukierniczy

  1. Pokruszoną ciemną czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej.
  2. Kolejno pokrusz 75 g orzechów ziemnych i 125 g ciastek, a jajka ubij trzepaczką.
  3. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
  4. Następnie dodaj do miski: 400 g cukru, cukier wanilinowy, sól, jajka i mieszankę czekolady z masłem.
  5. Całość wymieszaj mikserem na gładką i jednolitą masę.
  6. Na koniec dodaj do ciasta orzeszki i ciastka.
  7. Formę (wielkości 30 x 38 cm) natłuść i oprósz mąką.
  8. Przełóż do niej przygotowane ciasto i wyrównaj.
  9. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w piekarnik elektrycznym w temperaturze 175 st. C, z termoobiegiem w 150 st. C.
  10. Po wyjęciu pozostaw ciasto do całkowitego ostudzenia.

Uwaga! Jeśli chcesz wzbogacić swoje brownie i uczynić je jeszcze bardziej smakowitym, możesz udekorować wierzch ciasta, np. z użyciem karmelizowanych orzechów i ciasteczek McVitie’s Digestive The Original z białą czekoladą.

  1. Na patelni rozpuść 100 g cukru i 2 łyżki wody.
  2. Następnie dodaj 150 g orzechów i karmelizuj je przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając.
  3. Orzechy przełóż na papier do pieczenia, pozostaw do wystygnięcia, a później rozdrobnij.
  4. Białą czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do rękawa cukierniczego, odetnij koniec i udekoruj nią 125 g ciasteczek McVitie’s Digestive The Original.
  5. Po ostygnięciu ciastek, rozdrobnij je.
  6. Ostudzone brownie pokrój na porcje i udekoruj orzechami i ciastkami.
Reklama

Zobacz też więcej przepisów słodycze i desery dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama