Bucatini z warzywami w kolorze włoskiej flagi
Jeśli jesteś smakoszem kuchni włoskiej, wypróbuj przepis na bucatini z warzywami w kolorze włoskiej flagi. Bucatini to makaron wytwarzany przy użyciu foremek z brązu, ma chropowatą powierzchnię, co sprawia, że świetnie łączy się z każdym sosem.
Opublikowano: poniedziałek, 19 maja 2014 14:29
Reklama
Reklama
- 400 g makaronu bucatini,
- 3 młode małe cukinie - pokrojone w cieniutkie paseczki,
- żółta papryka - pokrojona w cieniutkie paseczki,
- bakłażan - pokrojony w kostkę,
- 1 cebula - drobno pokrojona,
- pół ząbku czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine,
- 30 g masła,
- garść listków bazylii,
- sól i świeżo zmielony pieprz
Zeszklij czosnek i cebulę na dużej patelni na oliwie z oliwek i maśle. Dodaj pokrojone warzywa i zarumień je na dużym ogniu nieustannie mieszając. Dodaj sól i pieprz do smaku, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze 15 min. Ugotuj makaron bucatini al dente, odcedź i zmieszaj dokładnie z warzywami i bazylią. Podawaj pokropione aromatyczną oliwą z oliwek.
Źródło: materiały prasowe indexfood.pl/Tok Tok
Reklama
Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem
Reklama
Reklama
Reklama